Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 15:44, 03 maj 2017

babka napisał(a)
Polinko czym podmieniłaś carexy pod kostką bukszpanową, to selseria ?? kostka nabrała wyrazu.
Ciekawam co tam kombinujesz
Ogród piękny w każdym kadrze

Oleńko, pod bukszpanem dalej są Silvery w innej części wymieniłam Silvery na Aureovariegate.
polinka 15:50, 03 maj 2017

Kawa napisał(a)
Poli macham u mnie majówka pogodowo be szału
odpoczywam lenie się
chociaż mogłabym pokrzywy nabierać
jutro...

Aj Kami i ja zaczynam być zła na pogodę...Ogólnie nie narzekałam bo działam zgodnie z planem ale jak wczoraj pojechałam do drugiego ogrodu, ułożyłam 10mb kostki i zaczęło padać to się z lekka zdenerwowałam...dzisiaj już słonecznie i bezdeszczowo ale co z tego-od jutra do soboty znów deszcze.Dobrze, że temperatura się podniosła to wszystko nareszcie ruszy
polinka 16:01, 03 maj 2017

KasiaW napisał(a)

Polinko, nie będę oryginalna, Piękny i zadbany ogród Po raz pierwszy zostawiam dziś ślad w Twoim wątku, choć jestem tu częstym gościem.

Mam pytanie odnośnie cisów ze zdjęcia: jaka to odmiana, jak gęsto posadzona i jak często cięta. Hmmm w sumie to kilka pytań

Toszka skierowała mnie do Ciebie z pytaniem o trawy: szukam traw, wyższych i niskich, które nie kwitną u nas. Znasz takowe???

No... a teraz jeszcze spacerek przed snem w Twoim ogrodzie.
W wolnej chwili zapraszam do siebie, potrzebuję rad dobrych duszyczek.
Pozdrawiam i życzę dobrej nocki!

Cześć Kasiu Witaj u mnie

Cisy ze zdjęcia to Robusta. Sadziłam je co 20 cm, tnę dwa razy w sezonie. Docelowo mają być prowadzone na niski, bardzo wąski żywopłot.

W planach miałam Wojtka ale nigdzie nie mogłam go kupić i w zamian posadziłam Robustę, choć dzisiaj żałuję, że się bardziej nie postarałam w poszukiwaniach

Kiedyś na rabacie miałam Wojtki i uwielbiam ich żywą zieleń.
Zieleń Robusty jest jakby taka mdła, nie ma połysku.

Znalazłam zdjęcie Wojtków.

A tutaj porównanie zieleni i pokroju Wojtka i Robusty.

2 cisy po prawej to Robusta, po lewej Wojtek.

Mam nadzieję, że coś pomogłam

polinka 16:03, 03 maj 2017

beata_m napisał(a)

ale jestem ciekawa!!!??? i tych form i altany???!!!
piękne kadry ogrodu, niech rośnie w siłę macham ciepło

Beatko, altana to bardzo czaschłonna inwestycja a mój eM niestety mało czasowy w tym roku, więc realizacja na pewno przeciągnie się do kolejnego roku.

Macham słonecznie i ciepło
polinka 16:05, 03 maj 2017

Sebek napisał(a)
Bakopa ma u Ciebie przerwy w kwitnieniu? Kusi mnie, ale kiedyś mi prawie miesiąc nie kwitła i wkurzyłem się na nią

Sebek, jak dobrze pamiętam to w tym fajnym sezonie czyli dwa lata temu kwitła cały czas aż do przymrozków. W tamtym roku w upały miałam problemy z nią. Zobaczymy co przyniesie to lato
polinka 16:09, 03 maj 2017

anna_t napisał(a)
Polinka nawet nie wiesz w jakim napięciu trzymasz... na bank z kapci wyskoczymy!

Ha, ha Aniu Zaręczam Ci, że kapcie będą na swoim miejscu To będzie zwykła ławka. Wczoraj już rozszalunkowaliśmy, teraz czekam do soboty na czterech silnych panów aby podnieść i przenieść siedzisko.
babka 16:11, 03 maj 2017

A jednak ławka !
MirellaB 16:14, 03 maj 2017

polinka napisał(a)

Mirelka oczywiście to hortensje A czy wysokie? Tylko tak na zdjęciu się wydaje. Cięłam zgodnie z wytycznymi Irenki

Paulinka tzn.na jaką wysokość cięłaś? Mam wrażenie, że moje za nisko ścięłam
Gruszka_na_w... 17:18, 03 maj 2017

Sebek napisał(a)
Bakopa ma u Ciebie przerwy w kwitnieniu? Kusi mnie, ale kiedyś mi prawie miesiąc nie kwitła i wkurzyłem się na nią

Swojej wsadziłam pałeczki nawozowe. Miałam ją w półcieniu. Kwitła praktyczne do przymrozków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwai 18:24, 03 maj 2017

A gdzie kupowałaś te carex aureovariegata,bo u Finki chyba nie ma?
Pokażesz jak u Ciebie wygląda?