Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Magda70 23:01, 18 cze 2014

polinka napisał(a)

Madzia za 2-3 tygodnie prawdopodobnie będę miała rusztowanie, liczę na efektowne fotki z niego

to ja też liczę
Kindzia 21:13, 19 cze 2014

Mój buczek zdrowy po Confidorze. Jeżeli nie masz, to już go niestety nie kupisz, ale jest środek, który się nazywa Kohinor. Tym spróbuj, o ile się nie mylę, ma taki sam skład jak wycofany, a bardzo skuteczny Confidor.

Miłej pracy...
leon60 21:28, 19 cze 2014

polinka napisał(a)

Mimo użycia 5-tego preparatu na zdobniczkę dalej przegrywam tą walkę
Poczekam do następnego tygodnia i podejmę ostatnią próbę reanimacji mojego buczka.

Jakich środków do tej pory użyłaś ?
polinka 07:06, 20 cze 2014

Kindzia napisał(a)
Mój buczek zdrowy po Confidorze. Jeżeli nie masz, to już go niestety nie kupisz, ale jest środek, który się nazywa Kohinor. Tym spróbuj, o ile się nie mylę, ma taki sam skład jak wycofany, a bardzo skuteczny Confidor.

Miłej pracy...

Kasiu powiedziałam stop chemicznym opryskom w ogrodzie. Mam przepis od Mazana na herbatkę ziołową na mszyce Spróbuję teraz ekologicznie
Miłego odpoczywania
polinka 07:10, 20 cze 2014

leon60 napisał(a)

Jakich środków do tej pory użyłaś ?

Ola wg kolejności oprysku:
Mospilan 2 razy
woda z octem
kwiaty 2w1
Karate

Buczek jest jakby zaschnięty, od wiosny pojawił się tylko 1 nowy listek. Dolne 2 gałązki ładnie rozwinięte, cała reszta ususzona,pączki nowych liści opadają
leon60 09:23, 20 cze 2014

polinka napisał(a)

Ola wg kolejności oprysku:
Mospilan 2 razy
woda z octem
kwiaty 2w1
Karate

Buczek jest jakby zaschnięty, od wiosny pojawił się tylko 1 nowy listek. Dolne 2 gałązki ładnie rozwinięte, cała reszta ususzona,pączki nowych liści opadają

U mnie w zeszłym roku Mospilan a potem BI 58 i był spokój
W notatkach mam jeszcze Polysect krążący w sokach (oprysk i podlewanie), Apacz, Calypso i Kohinor wymieniony przez Kindzie
Margarete 10:33, 20 cze 2014

polinka napisał(a)

Małgosiu widać, że masz szczęście do buków. 6 lat u Ciebie w ogrodzie i dopiero pierwszy roczek masz problemy? Szczęściara U mnie pierwszy sezon i chyba ostatni To są właśnie zakupy pod wpływem chwili- nigdy więcej!

Polinko, nie mów tak -szkoda by było bo buki to piekne drzewa, naprawde - mój bardzo dobrze sie od lat sprawował i u sąsiad za płotem mam piekny widok na buk - pendula, widze go od lat co dzien jak wychodze na taras i zawsze był ok a w tym roku tez podobnie jak mój tri-color nie dał rady i ma mszyce, zdobniczke albo jakąs inna- w kazdym razie jak dorobiłam ten srodek to pryskałam najpierw ja a potem od razu dałam sąsiadowi. Musze powtórzyc dzis oprysk jesli nie bedzie padac. Chyba ten rok jest jakis nietypowy, sprzyjający tym mszycom na buku a moze to że podmarzły wiosna troche...
Teraz wracam do nadrabiania zalełości u ciebie
Margarete 10:50, 20 cze 2014

Doczytałam zaległości, rabata z carexami i kulkami wygląda super, a jeszcze jak dojdzie tam kolor od przetaczników to juz bedzie całkiem bosko. Twoje ice dance spowodowały że podjłeam decyzje - tez je kupie i posadze na brzegu mojej kulkowej rabaty, mam tam inną trawke ale dam ja na tyły ogrodu bo mi sie nie podoba.
Po ile płaciłas za te wypasione egzemplarze ?

Moja zdobniczka na buku niestety jest cały czas, mimo oprysków, bede powtarzac moze dzis albo jutro ...zobaczymy.

Donice świetne, ja nie miałabym gdzie chowac bambusów wiec unikam takich roslin które wymagaja światła zima, mam tylko garaz i piwnice, ale skoro masz możliwości to jak najbardziej.

Dzis niestety jestem w pracy ale od jutra zaczynam wekend, pozdrawiam i udanego weekendowania życzę

Madzenka 16:27, 20 cze 2014

Polinko tak samo wyglądaly moje buki rok temu z powodu zdobniczki, w tym roku mimo mszycy mają już. Nowe przyrosty. Kohinor dziala systemicznie, tzn krązy w sokach rosliny. Mam zastosuję w lancy doglebowej moźe będzie bardziej skuteczne dla buków.
polinka 08:15, 22 cze 2014

Margarete napisał(a)

Polinko, nie mów tak -szkoda by było bo buki to piekne drzewa, naprawde - mój bardzo dobrze sie od lat sprawował i u sąsiad za płotem mam piekny widok na buk - pendula, widze go od lat co dzien jak wychodze na taras i zawsze był ok a w tym roku tez podobnie jak mój tri-color nie dał rady i ma mszyce, zdobniczke albo jakąs inna- w kazdym razie jak dorobiłam ten srodek to pryskałam najpierw ja a potem od razu dałam sąsiadowi. Musze powtórzyc dzis oprysk jesli nie bedzie padac. Chyba ten rok jest jakis nietypowy, sprzyjający tym mszycom na buku a moze to że podmarzły wiosna troche...
Teraz wracam do nadrabiania zalełości u ciebie

Małgosiu też się zaczęłam zastanawiać czy to nie wiosenne podmarznięcie też go tak nie załatwiło.