Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

nawigatorka 18:59, 24 maj 2017

polinka napisał(a)

Miałam plan napisać do Ciebie w spawie trzcinnika jak Twoje się zachowują
Mam KF dopiero od jesieni wiec moje obserwacje bardzo krótkie no i młode sadzonki mogą się całkiem inaczej zachowywać niż te starsze, dobrze ukorzenione itd.

Zaobserwowałam, ze trzcinnik lubi wilgoć. Po fali wczesnowiosennych opadów deszczu przez jakiś czas nie podlewałam rośllin bo byłam przekonana, że mają dostatecznie dużo wilgoci w glebie. I trzcinnik z dnia na dzień robił się coraz bardziej rozłożysty. W tamtym tyg. dostał solidną dawkę wody i ożył tzn. wyprostował się
Dodam, że gleba w drugim ogrodzie do najlepszych nie należy.

Jeśli ktoś chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat trzcinnika to będę wdzięczna Wiecie, że ja lubię pozagłębiać się w szczegóły...
a to ciekawe. Moje starsze sadzonki rosną na bylejakiej ziemi która zasypywaliy staw i wlasnie tam rozłożysty jest..ma trzcinnika to tez mam zamiar akurat doktorat robić
polinka 21:41, 24 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
a to ciekawe. Moje starsze sadzonki rosną na bylejakiej ziemi która zasypywaliy staw i wlasnie tam rozłożysty jest..ma trzcinnika to tez mam zamiar akurat doktorat robić

Poczekamy Asiu może ktoś się odezwie bardziej doświadczony w uprawie trzcinników a jeśli nie to po sezonie wymienimy się obserwacjami
Makusia 10:52, 25 maj 2017

polinka napisał(a)

Mam nadzieję, że coś pomogłam

A czy to jest kliniec, czy jakieś inne cosik? To czym masz wysypane między skrzyniami? Jak grubo masz sypnięte? Lub inaczej? Jaką różnicę poziomów masz między poziomem warzywnika, a obrzeżem z kostki granitowej?
Kawa 10:57, 25 maj 2017

Poli ty mi tu o deszczu nie mów
od niedzieli mi tu co chcwię pada i burza była i zimno
no kto widział 25 maja -10 topni???????

trawki cudniaste kochają cię jak niw wiem co

i faktycznie jak navi pisała te trzcinniki różne ciebie taki wąski wyprostowany u mnie bardziej kudłaty dołem

ściskam

Gruszka_na_w... 23:38, 25 maj 2017

A mnie zaciekawiła Walerkowa mikstura wzmacniająca trawy przed zimą. Co zacz to jest? Bazuje na skrzypie?

Perfekcyjnie wypielony ten drugi ogród. Az miło popatrzeć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 06:19, 26 maj 2017

Wielkiego doświadczenia z trzcinnikami nie mam, ale trzy lata są u mnie bardzo dobrze rosną. Tylko, że ją nam Overdam, a Tobie chodzi chyba o KF?
Moniq 13:41, 26 maj 2017

polinka napisał(a)

Monik, mogę jutro poszukać zdjęć i pokazać jak to wyglądało na początku?

Byłabym ci bardzo wdzięczna, bo nie wiem jak sie za to zabrać żeby miało ręce i nogi. Który gatunek bluszcza sie nadaje, coby zime przetrwał
Margarete 16:42, 26 maj 2017

Zaglądam z pozdrowieniami.
widziałam fotki z drugiego ogrodu - wszystko piekne
Buziaki!
polinka 17:54, 26 maj 2017

Makusia napisał(a)

A czy to jest kliniec, czy jakieś inne cosik? To czym masz wysypane między skrzyniami? Jak grubo masz sypnięte? Lub inaczej? Jaką różnicę poziomów masz między poziomem warzywnika, a obrzeżem z kostki granitowej?

Martuś jeśli klińca używa się do podjazdów to jest to Ten kamień został nam po utwardzeniu podjazdu i stwierdziłam, że nie będę kupować drobnego kamienia i takim sposobem znalazł się w warzywniku Tak jest cieńka warstwa wysypana bo dużo nam nie zostało. Wiem, że nie pomogłam
polinka 17:56, 26 maj 2017

Kawa napisał(a)
Poli ty mi tu o deszczu nie mów
od niedzieli mi tu co chcwię pada i burza była i zimno
no kto widział 25 maja -10 topni???????

trawki cudniaste kochają cię jak niw wiem co

i faktycznie jak navi pisała te trzcinniki różne ciebie taki wąski wyprostowany u mnie bardziej kudłaty dołem

ściskam

Kami ale na weekend już chyba będziesz bez opadów? Podobno ciepłe dni nadchodzą

Trawki bardzo dziękują a trzcinniki będę obserwować