Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

babka 22:18, 08 wrz 2017

Trawy obłędne, jak Ty to robisz ??
Mam ML trzeci rok, kępki maja po kilka źdźbeł ... Co prawda dziliłam jedną lichą na dwie jeszcze lichsze w ubiegłym roku ale ten "ekspresowy" przyrost mnie poraża. Co może być przyczyną ?
I jeszcze o ID pytanko; widzę, ze i Twoje mają rdzawe plamy, czy to z nadmiaru wilgoci ? Kilka dni temu czyściłam moje bo już patrzeć nie mogłam.
polinka 22:54, 08 wrz 2017

leon60 napisał(a)

Do dobrze, choć powiem Ci że moja w trakcie 5 dni intensywnych opadów stała prosto jak drut
Z seslerią jesienną nie mam pojęcia... nigdy w sezonie jej nie cięłam, z dzieleniem i przesadzaniem raczej nie ma problemu, nie nawożę i nie podlewam. Trochę dziwne, że po cięciu nie odrosła hmmm

Olik, napisze o molinii w następnym tyg. bo u mnie jeszcze kilka innych czyników ma wpływ na to, że kwiatostany się wykładają.

Sesleria to chyba druga trawa z którą się nie polubimy Ale aż dziwne, że wszędzie rośnie jak szalona a u mnie kiepska...widocznie coś jej nie pasuje albo to ścinanie w sezonie zaszkodziło.
polinka 22:55, 08 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)
Jakie cudne trawiszcza, a evergoldy jak na masie przybrały piękne... moje też już całkiem spore były... były! bo w ubiegłą niedzielę zeżarły mi kuce...

Angel, dobrze czytam, że kuce ??? znaczy się małe konie?!
polinka 22:59, 08 wrz 2017

Margarete napisał(a)
Jejku jak cudnie u ciebie - i w piwerwszym i w drugim ogrodzie...bosskie sa te trawy w takiej masie
A nakrycie stołu z paprociami - eleganckie i takie nieprzegadane

Lady U chwaliła zawsze Zielona Marta że ona wcześnie się kitkuje - u mnie zwykłe Hameln, Little bunny i jedna Red już maja kitki ale Moudry co roku sie opóźnia bo ona tak juz ma - Tomek Grochowski mi kiedyś na Święcie Traw w Wojsławicach to wyjaśnił - szkoda bo mam piekny krzew, duzy, fontannowo sie rozkłada, cudny jest ale kitkami cieszę sie albo bardzo późno albo nawet wcale (były takie lata) Taką Lady U bym chętnie kupiła ale u nas nie ma nigdzie w okolicy...

Ha, ha Po LadyU zadzwoń

Trawy dziękują Stwierdzam, ze w drugim ogrodzie muszę zrobić przesadzanie-nie do końca dobrze to przemyślałam i np. rozlplenice z grackiem to fatalne połączenie...
polinka 23:01, 08 wrz 2017

mikina34 napisał(a)
Poli, mam takie miejsce gdzie rosną ID obok siebie w 4 kępach i tak się dziwne składa, ze co druga jest ładna (zielona), a co druga jakby żółtawa i poduszona - wszystkie w rządku na jednej rabacie, o co kaman? masz jakiś pomysł?

Od chorób to Toszka z Mazanem Może grzyb a może akurat te dwie dostają mniej wody?
Naprawdę nie mam pojęcia...
polinka 23:05, 08 wrz 2017

nawigatorka napisał(a)
Nakryte?

Jest ok.choć nieżle się dzisiaj namęczyłam aby zrobić bukiety z gipsówki i paprotki...Dla Ciebie jako specjalistki od ślubnych aranżacji to pewnie bułka z masłem a ja kombinowałam jak koń pod górkę aby każdy bukiet był dobrze widoczny z kadego miejsca
polinka 23:14, 08 wrz 2017

Msazalka18 napisał(a)
Dziękuję Coś widzę że mam słabość do molini A miskanty sadzisz normalnie czy je ograniczasz jakoś np doniczką żeby ją utrzymać w "jednym miejscu"?

Ha, ha Słabość do ładnych molinii to tylko się cieszyć Miskantów nie sadzę w żadnych ogranicznikach-u mnie mają przybierać na masie
babka 23:22, 08 wrz 2017

polinka napisał(a)

Olik, napisze o molinii w następnym tyg. bo u mnie jeszcze kilka innych czyników ma wpływ na to, że kwiatostany się wykładają.

Sesleria to chyba druga trawa z którą się nie polubimy Ale aż dziwne, że wszędzie rośnie jak szalona a u mnie kiepska...widocznie coś jej nie pasuje albo to ścinanie w sezonie zaszkodziło.

Ja dostałam jesienną chyba w czerwcu, podzieliłam, posadziłam ale nie ścinałam i rośnie pięknie. Teraz kwitnie strzeliście. Poczekaj do wiosny, pewnie ruszy z kopyta, teraz wszystko jej w korzeń poszło
babka 23:23, 08 wrz 2017

polinka napisał(a)

Jest ok.choć nieżle się dzisiaj namęczyłam aby zrobić bukiety z gipsówki i paprotki...Dla Ciebie jako specjalistki od ślubnych aranżacji to pewnie bułka z masłem a ja kombinowałam jak koń pod górkę aby każdy bukiet był dobrze widoczny z kadego miejsca

Cóż za okazja ?
polinka 23:23, 08 wrz 2017

babka napisał(a)
Trawy obłędne, jak Ty to robisz ??
Mam ML trzeci rok, kępki maja po kilka źdźbeł ... Co prawda dziliłam jedną lichą na dwie jeszcze lichsze w ubiegłym roku ale ten "ekspresowy" przyrost mnie poraża. Co może być przyczyną ?
I jeszcze o ID pytanko; widzę, ze i Twoje mają rdzawe plamy, czy to z nadmiaru wilgoci ? Kilka dni temu czyściłam moje bo już patrzeć nie mogłam.

Ola, sadziłaś w mieszankę Toszki? Podlałaś po posadzeniu korzonkiem? Dużo wody im dajesz? JEśli trzy razy będzie tak, to nie wiem

U mnie ID są ładne, na zdjęciach są Siler Sceptre z suchymi końcówkami. U SS, które są na słonecznej rabacie to norma pod koniec sezonu. A u Ciebie na ID te rdzawe plamy to są na końcówkach czy też na całości żdzbła?