Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 13:43, 27 kwi 2015

aga_pe napisał(a)

A książki już doszły, więc będzie lektura

polinka 13:44, 27 kwi 2015

Juzia napisał(a)

Trochę
Małe przetasowania robię

Małe czy duże i tak zazdroszczę tego tyrania
polinka 13:53, 27 kwi 2015

choroby bukszpanów

Najczęściej spotykanym szkodnikiem bukszpanów jest pryszczarek bukszpanowy wywołujący pęcherzykowate zgrubienia liści. Pojawiają się one najczęściej na najmłodszych pędach, gdzie na początku czerwca owad składa jaja. W zgrubieniach rozwijają się larwy, które pozostają w nich aż do następnego roku. W maju, gdy wychodzą z kryjówki, można je zwalczać preparatami chemicznymi (Talstar). Najlepszym środkiem zaradczym jest strzyżenie krzewów i palenie porażonych pędów. Do uciążliwych szkodników należą także: przędziorek bukszpanowiec (zwalczy go Polysect, a poza okresem wegetacji – Promanal), skorupnik jabłoniowy tworzący tarczki (zwalczanie w maju: Actellic, Mospilan) oraz miodówka bukszpanowa (zwalczanie latem: Mospilan, Confidor, Actellic lub Provado Plus AE, od października do kwietnia: Promanal). Niebezpieczny jest także wzdymacz bukszpanowy, roztocz, który powoduje charakterystyczne zwijanie się i wybrzuszanie liści (zwalczanie: Talstar). Podczas podlewania należy unikać zraszania całych krzewów, gdyż pozostające na liściach krople wody sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Więdnięcie i zamieranie całych pędów (od wierzchołków) wywołuje fytoftoroza. Porażone rośliny mają zbrązowiały i bardzo wątły system korzeniowy. Takie krzewy bezzwłocznie usuwamy i palimy (zwalczanie preparatami Aliette, Biosept, Previcur). Poważną chorobą bukszpanów jest zamieranie pędów wywoływane przez grzyb Volutella buxii. Widoczne z dała objawy to brązowienie i obumieranie młodych gałązek, plamy na liściach oraz pojawianie się pomarańczowych kropek. W walce z tą chorobą można stosować środki grzybobójcze (Bravo, Sarfun, Topsin i WP), a także usuwać i palić porażone pędy. Brązowe okrągłe plamy na brzegach liści wywoływane są przez grzyby Macrophoma candollei i Mycosphaerella patouillardi. Porażone pędy usuwamy i stosujemy środki grzybobójcze: Biosept, Dithane, Eminent Star, Sarfun i Topsin.
Milka 14:03, 27 kwi 2015

O rany, to chyba na moich jest wszystko ale jakoś powoli się zbierają
Kosteczki podziwiałam
Mathildis 14:49, 27 kwi 2015

Obejrzałam rabatkę hortensjową i bardzo do gustu mi przypadła... chyba będziesz musiała przyjechać do mnie i pomóc mi troszkę minimalizmu w moim lesie wprowadzić

przystojniak też całkiem całkiem - takiego na pewno bym w aucie upchała

polinka 17:40, 27 kwi 2015

Milka napisał(a)
O rany, to chyba na moich jest wszystko ale jakoś powoli się zbierają
Kosteczki podziwiałam

Irenko, może nie jest tak zle?

Dwie kosteczki są prawie idealne Na trzecią będę musiała trochę poczekać
polinka 17:44, 27 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
Obejrzałam rabatkę hortensjową i bardzo do gustu mi przypadła... chyba będziesz musiała przyjechać do mnie i pomóc mi troszkę minimalizmu w moim lesie wprowadzić

przystojniak też całkiem całkiem - takiego na pewno bym w aucie upchała

Aniu u Ciebie w lesie minimalizm? Nieee

Z chęcia przyjadę pooddychać lasem

A przystojniak pyszni się na rabacie
Mysza 21:19, 27 kwi 2015

U nas już pada
polinka 06:44, 28 kwi 2015

Mysza napisał(a)
U nas już pada

I pewnie solidnie popadało!

U nas z rana kilka kropli spadło ale deszczem tego nazwać nie można. Niebo zachmurzone mam nadzieję, że jeszcze konkretnie popada.
Bogdzia 07:07, 28 kwi 2015

Piękne listki masz juz na drzewach a przystojniaka podetnij bez żalu . bedzie jeszcze przystojniejszy. Pozdrówka zostawiam.