Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 10:59, 23 wrz 2015

Kuba napisał(a)

ooo, miałam kiedyś forsycję na wejściu
ale nie mam, ogrodowisko przewróciło mi w głowie

Od razu napiszę, że nic nie mam do forsycji bo jeszcze ktoś się obrazi Też miałam ale denerwował mnie poczochrany krzak, sąsiad ma ładną, często ciętą i naprawdę super wygląda tylko u nas jest jakiaś zbiorowa schiza na punkcie tego krzewu. Nie wiem czemu ale każdy sadzi forsycję w ogrodzie... z drugiej strony na O. wszyscy mamy hortki
Kuba 11:05, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)

Od razu napiszę, że nic nie mam do forsycji bo jeszcze ktoś się obrazi Też miałam ale denerwował mnie poczochrany krzak, sąsiad ma ładną, często ciętą i naprawdę super wygląda tylko u nas jest jakiaś zbiorowa schiza na punkcie tego krzewu. Nie wiem czemu ale każdy sadzi forsycję w ogrodzie... z drugiej strony na O. wszyscy mamy hortki

forsycja jak dla mnie ma jedną cenną cechę- zwiastuje wiosnę na którą czeka każdy kto choć zerka w stronę ogrodu no ale my mamy swoje tulipany
Efffa 11:05, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=746

Ewelinko, dwa ostatnie zdjęcia na tej stronie ale trzeba się przypatrzeć aby dostrzeć cisy. To cis Wojtek. W następnym tygdoniu zrobię porównanie tej rabaty i tempa wzrostu cisów.

Dzieki dostrzegłam, bo ja bede dosadzac za cis własnie szmaragdy a przed cisami mam gracki, bardzo mi sie to zestawienie podoba i pomogłas mi podjać decyzję, a co masz przed tą wysoka trawą?Co to za carex?
aga_pe 11:06, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)

hehehe...też mam forsycję...ale najbardziej czekam na jej liście, bo ma pstre. Naprawdę fajna. I jeszcze jedna miniaturowa, która nie kwitnie. Kiedyś wsadziłąm badylki zwykłej forsycji pod brzozę, ale ta ją zwalcza jak może i na wiosnę będzie tam zaprowadzony porządek...tylko nie wiem na którą hehehehe. Pomysłów mam sporo, ale czasu mniej. W przyszłym tygodniu w końcu wypadałoby jechać po buksy
polinka 11:12, 23 wrz 2015

Kuba napisał(a)

forsycja jak dla mnie ma jedną cenną cechę- zwiastuje wiosnę na którą czeka każdy kto choć zerka w stronę ogrodu no ale my mamy swoje tulipany

Ha czyli u mnie sami ogrodnicy mieszkają co nie mogą się doczekać wiosny i dlatego jest zbiorowa obsesja forycjowa
Efffa 11:13, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)

Ha czyli u mnie sami ogrodnicy mieszkają co nie mogą się doczekać wiosny i dlatego jest zbiorowa obsesja forycjowa

ja swoja wyrzuciłam , ale sąsiadce kazałam zostawic, co bym mogła obserwować
polinka 11:13, 23 wrz 2015

Efffa napisał(a)

Dzieki dostrzegłam, bo ja bede dosadzac za cis własnie szmaragdy a przed cisami mam gracki, bardzo mi sie to zestawienie podoba i pomogłas mi podjać decyzję, a co masz przed tą wysoka trawą?Co to za carex?

Niska trawa to carex Silver Sceptre. A te gracki to nie za duże będą przed cisy?
Efffa 11:14, 23 wrz 2015

wiem wiem, chyba tak, a Ty jaka tam masz tą dużą?
kreska 11:39, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)

Miałam dzisiaj rano podobną sytuację Rozmawiałam z Panią, która z radością przyjęła prognozę pogody na pażdziernik przewidującą 25 st. na Dolnym Śląsku. Zdziwiła się bardzo, że wyraziłam obawy o ogród dla którego takie temperatury w pażdzierniku są niewskazane. Pani zaczęła dociekać dlaczego? Tłumaczę, że może być problem z wejsciem roślin w stan spoczynku przed zimą...a Pani na to, przecież już żadnych warzyw nie będzie w ogrodzie...

DobreWarzywa bedą w fazie spoczynku na talerzua ogrody w fazie planowania...
Margarete 12:41, 23 wrz 2015

polinka napisał(a)
I mój nr 1 wśród traw! Żywopłot...

Na berberysowej cisy w tym roku nabierają tempa.

Cudnie sie "zatrawkowałaś " Paulina, wszystko takie dorodne...
A psiak uroczy - ile ma lat ? Moja suka tez podgryza trawy, głównie rozplenice, wszystkie po trochu.....może one słodsze jakies od innych , nie wiem, nie próbowałam