Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Edy

Ranczo Edy

eda 18:02, 16 sty 2022

Po wykopaniu jałowca płożącego zyskałam duuuużo miejsca na wiosenne
tu jeszcze jak były trawy ...

tu już bez traw są skalnice

Basieksp 18:29, 16 sty 2022

Trochę duży był ten jaławiec, sporo miejsca zyskałaś
eda 18:30, 16 sty 2022

Rabatka pod tarasem tu jeszcze był sumak bardzo go lubiliśmy ale już nie ma wykopany po tym jak się przewrócił po ulewnym lecie ...
tak było...

eda 18:42, 16 sty 2022

Teraz jest tak ...w miejsce sumaka wsadziliśmy Derenia kwiecistego kolor kwiatu będzie wiadomy jak zakwitnie

tutaj przeniosłam ciętego bukszpana

eda 18:57, 16 sty 2022

Basieksp napisał(a)
Trochę duży był ten jaławiec, sporo miejsca zyskałaś

Oj tak duży i dobrze mu się rosło trzy razy podcinaliśmy boki w sezonie żeby przechodzić.Teraz wsadziłam też jałowca lubię je i niby wolniej rośnie Blue Chip i cyprysik Wisselii teraz jest w środku skalniaka dodałam tam bukszpana żółte liście i mnóstwo wiosennych czekam na ten szał )
Basieksp 19:19, 16 sty 2022

No i ten sumak, zastanawiałam się czemu go wycieliscie, doczytałam, przewrócił się szkoda a nie wypuszczał odrostów? Cały czas chodzi mi on po głowie ale trochę boję się tych odrostów, wiem że są odmiany mniej inwazyjne ale je znaleźć nie jest tak łatwo my wycielismy robinie akacjową,rozłupała się, i cały sezon wyrywałam młode odrosty, mimo, że sporo korzenia wykopaliśmy, wszystkiego się nie dało
sarenka 20:24, 16 sty 2022

Basieksp napisał(a)
No i ten sumak, zastanawiałam się czemu go wycieliscie, doczytałam, przewrócił się szkoda a nie wypuszczał odrostów? Cały czas chodzi mi on po głowie ale trochę boję się tych odrostów, wiem że są odmiany mniej inwazyjne ale je znaleźć nie jest tak łatwo my wycielismy robinie akacjową,rozłupała się, i cały sezon wyrywałam młode odrosty, mimo, że sporo korzenia wykopaliśmy, wszystkiego się nie dało

Kiedyś też miałam mieć sumaka ale myśl,że miałby mi się rozrastać pomogła podjąć decyzję o nie wpuszczeniu go do ogrodu. Bardzo mi się podoba i te kolory liście jesienią - bajka

Sumak to chyba nie lubi jak ma za mokro ?
Rumianka 22:18, 16 sty 2022

Fajnie ogląda się takie zmiany...przed i po...Wszystko spodobało mi się, masz bardzo klimatycznie w ogrodzie...
eda 10:06, 17 sty 2022

Basieksp napisał(a)

Sumak Basiu rósł dość długo w naszym ogrodzie i tak jakby na górce trochę odrosty systematycznie wycinałam z ziemi nie wolno wyrywać z korzeniami bo w miejsce korzenia wyrasta więcej i uformowałam go na drzewo tak jak tamaryszki to też jest obrywanie podcinanie i tp. ale warto było taki egzotik wyszedł ...nie nie odrasta jak się położył nie dał rady złapać się ziemi i bluszcz też go wymęczył usunęliśmy bluszcz drzewo podparliśmy do góry ale nie dał rady i z tąd odrostów nie było usunęłam wszystkie boczne korzenie ale może być że coś się pokarze bo to taka wysepka z kwiatami nie przekopie się całego terenu. Ten sumak był najzwyklejszy dobrze jest go sadzić w trawie zawsze odrosty zetnie się kosiarką

Może akacja głębiej puszcza korzenie i trudniej z nią walczyć,
sumak też jak piszesz inwazyjny ale może mi udało się go upilnować
eda 10:15, 17 sty 2022

sarenka napisał(a)

Kiedyś też miałam mieć sumaka ale myśl,że miałby mi się rozrastać pomogła podjąć decyzję o nie wpuszczeniu go do ogrodu. Bardzo mi się podoba i te kolory liście jesienią - bajka

Sumak to chyba nie lubi jak ma za mokro ?

Tak to ryzykowne nigdy nie wiadomo ile czasu będziemy mogli poświęcić na ułożenie go i pilnowanie ale można w donicy posadzić szerokiej i wkopać w ziemię jak nie będzie pasował wyciągnąć i już
u mnie sytuacja trochę inna rósł na górce więc korzenie być może za płytko ale też to był czas ulewny i chyba przewaga jak się kładł bo i wiatry były ...ciężar naderwał podstawę korzenia ...