Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakątek z fioletową ławeczką

Zakątek z fioletową ławeczką

Donia72 23:29, 08 sie 2015

To na ostatnim zdjęciu? To klon jesionolistny flamingo
Donia72 23:35, 08 sie 2015

Dobrej nocki

mira 23:38, 08 sie 2015

To teraz ja się zastanawiam co to za piękny kwiat spacerując po Twoim ogrodzie.
Warmia 23:39, 08 sie 2015

Donia72 napisał(a)
To na ostatnim zdjęciu? To klon jesionolistny flamingo

Bardzo ładny. A ciężki w utrzymaniu? Przycinasz go , bo ma taką ładną koronę?
Donia72 23:41, 08 sie 2015

mira napisał(a)
To teraz ja się zastanawiam co to za piękny kwiat spacerując po Twoim ogrodzie.

Babcia wsadziła mi karpy georginii mam jeszcze dwie, ale jeszcze nie kwitną
Donia72 23:44, 08 sie 2015

Warmia napisał(a)

Bardzo ładny. A ciężki w utrzymaniu? Przycinasz go , bo ma taką ładną koronę?

Marta, mówią na niego śmieciuch...i faktycznie trochę listki lecą Ja z nim nie mam problemu, rośnie fajnie. Mój m go ciacha, na wiosnę dość radykalnie i teraz też go ciął, bo trochę już wybujał. On fajnie się przebarwia, ma zielono-biało-różowe listki. Akurat u nas jest przycięty i tych kolorków już nie ma
Warmia 23:53, 08 sie 2015

Donia72 napisał(a)

Marta, mówią na niego śmieciuch...i faktycznie trochę listki lecą Ja z nim nie mam problemu, rośnie fajnie. Mój m go ciacha, na wiosnę dość radykalnie i teraz też go ciął, bo trochę już wybujał. On fajnie się przebarwia, ma zielono-biało-różowe listki. Akurat u nas jest przycięty i tych kolorków już nie ma

Tak pytam, bo ja chyba też taki mam. Kupiłam go w zeszłym roku na wiosnę. Też ma takie dwukolorowe listki. To napewno jest klon jesionolistny, ale czy taki jak twój, może. Muszę go zatem zacząć ciachać.
mira 11:42, 09 sie 2015

Fajna ta babcia no i nazwa georginie przypomniało mi się bo u nas dalie. Pokaż jak zakwitną całe krzaki - dobrze rosną? przechowujesz karpy?

Zrobiłam doktorat z zawilców i chyba wiem co im jest.
Zawilec jak wszystkie byliny lubią ziemię przepuszczalną i dobrze napowietrzoną.
Zawilce potrzebują gleby o odczynie obojętnym lekko kwaśnej lub lekko zasadowej, no i półcień, nie mogą być zalewane w zimie też i wymagają lekkiego okrycia na zimę.

Mi się wydaje że kora przygłusza Twoje zawilce które łatwo się rozrastają w duże kępy, ja bym odsłoniła korę, dała ciut dolomitu żeby odkwasić bo chyba tam masz kwaśno no i podlała dobrze teraz w upał tego potrzeba, jedyna sciółka to kompost - tak mi się zdaje albo dobra ziemia ogrodowa.
Zawilce kwitną w drugiej połowie sierpnia. U mnie inne dopiero zaczynają ale liście już ładne miały od wiosny.

pozdrawiam
Aneta1309 11:53, 09 sie 2015

Wpadłam z rewizytą masz bardzo zadbany ogród rośliny perfekcyjnie poprzycinane takie lubię najbardziej chociaż z tą perfekcją w przycinaniu u mnie to róznie bywa ale pocieszam się ze zroku na rok bedzie lepiej
Piękny trawnik widzę mam nadzieję, że susza go nie zniszczy mojego już właściwie nie ma.
renatamama3 11:57, 09 sie 2015

Donia72 napisał(a)

Renatko, zieloniutki to on był...tydzień temu Teraz mimo obfitego podlewania już zmienił trochę kolor Dzisiaj też zraszacze pójdą w ruch!
A ja zrobię mrożonej kawy i idę pod czereśnię posiedzieć Dzieci pojechały nad jezioro, mąż poszedł z psami nad rzekę, a ja mam wolny czasbłogie lenistwo[/quot

U ,mnie upały od czerwca non stop ,przez ten czas deszcz chyba trzy razy był ,po prostu katastrofa ,mamy drugą Chorwację z tą pogodą .
Klona Flamingo ,też mam tylko młodego ,w tamtym roku sadziłam .pozdrawiam