Marta, mówią na niego śmieciuch...i faktycznie trochę listki lecą Ja z nim nie mam problemu, rośnie fajnie. Mój m go ciacha, na wiosnę dość radykalnie i teraz też go ciął, bo trochę już wybujał. On fajnie się przebarwia, ma zielono-biało-różowe listki. Akurat u nas jest przycięty i tych kolorków już nie ma
Tak pytam, bo ja chyba też taki mam. Kupiłam go w zeszłym roku na wiosnę. Też ma takie dwukolorowe listki. To napewno jest klon jesionolistny, ale czy taki jak twój, może. Muszę go zatem zacząć ciachać.
Fajna ta babcia no i nazwa georginie przypomniało mi się bo u nas dalie. Pokaż jak zakwitną całe krzaki - dobrze rosną? przechowujesz karpy?
Zrobiłam doktorat z zawilców i chyba wiem co im jest.
Zawilec jak wszystkie byliny lubią ziemię przepuszczalną i dobrze napowietrzoną.
Zawilce potrzebują gleby o odczynie obojętnym lekko kwaśnej lub lekko zasadowej, no i półcień, nie mogą być zalewane w zimie też i wymagają lekkiego okrycia na zimę.
Mi się wydaje że kora przygłusza Twoje zawilce które łatwo się rozrastają w duże kępy, ja bym odsłoniła korę, dała ciut dolomitu żeby odkwasić bo chyba tam masz kwaśno no i podlała dobrze teraz w upał tego potrzeba, jedyna sciółka to kompost - tak mi się zdaje albo dobra ziemia ogrodowa.
Zawilce kwitną w drugiej połowie sierpnia. U mnie inne dopiero zaczynają ale liście już ładne miały od wiosny.
Wpadłam z rewizytą masz bardzo zadbany ogród rośliny perfekcyjnie poprzycinane takie lubię najbardziej chociaż z tą perfekcją w przycinaniu u mnie to róznie bywa ale pocieszam się ze zroku na rok bedzie lepiej
Piękny trawnik widzę mam nadzieję, że susza go nie zniszczy mojego już właściwie nie ma.