Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 09:28, 30 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
A może "Karbowany piasek" (chodzi oczywiście o nazwę liliowca). Pozdrawiam

Agnieszko dziękuję za szybką reakcję.
ewsyg 09:37, 30 lip 2013

Debra napisał(a)

Ewo, dopiero dzisiaj zajrzałam obejrzec 'nowy kwiat'
Falbanka rzeczywiście bardzo efektowna.

A zdradzisz co krzyżowałas z czym? Ja się na tym raczej nie znam

A nazwa - jesli masz zamiar mieć ich więcej, to wybierz jakis motyw przewodni, np. właśnie muzyczny.

Moja hodowczyni sznaucerów, każdy miot nazywała tytułami oper kolejnego kompozytora. Mój szczeniaczek trafił na Wagnera i ma w rodowodzie imię Lohengrin.
Wyobrażacie sobie wołać tak psa na spacerze ))))

Bardzo oryginalne imię ma Twój pies, gdybyś go tak wołała na pewno budzilibyście zaciekawienie.
Jeżeli chodzi o liliowca to ja nie piszę który z którym krzyżuję. W tym widzę cechy Darly Anity. Pamiętam, żę ja też krzyżowałam bo ma świetną falbankę.
Instrukcja krzyżowania liliowców:
W suchy dzień, najlepiej do południa wyrywamy z jednego liliowca pręcik z pyłkiem i nanosimy ten pyłek na słupek innego liliowca. Ot i cała filozofia. Myślę, że powinno to się jeszcze zabezpieczyć przez nałożenie ochronki, żeby już nic więcej nie zapylało a wiatr nie zdmuchnął pyłku. Ja tego nie robię, ja krzyżuję dla przyjemności i zabawy, podchodzę do tego na luzie.
Życzę miłej zabawy, może kiedyś się skusisz
ewsyg 09:40, 30 lip 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Albo "piaskowa falbanka' - nazwy śmieszne, ale adekwatne do twojego terenu i cechy charakterystycznej kwiatu, no i chyba nie będzie takiej nazwy jeszcze w katalogu, a może się mylę? Pozdrawiam

Ja Agnieszko przyznam się, że mam chęć na nazwę " Senne Marzenie ........" Tu gdzie te kropki ma być imię Twojego kota . Ciągle przed oczami mam jego zdjęcie jak sobie smacznie śpi na schodach, no i tą lampkę szampana.
Mam nadzieję, że się zgodzisz.
eda 21:08, 30 lip 2013

ewsyg napisał(a)
pozdrowienia lecą
ewsyg 10:12, 31 lip 2013

Liliowiec otrzymał imię " Senne marzenie Mimi"

ewsyg 10:49, 31 lip 2013

Trwają przygotowania do zimy. Ratafia, winko z wiśni i nalewka z czarnej porzeczki z malinami ( no ta to jest pychotka - raczej nie dotrwa do zimy ) Czekam jeszcze na aronie, już zaczyna dojrzewać

.

U mnie wciąż trwa sezon truskawkowy

rozpoczęłam nasadzenia truskawek na nowej grządce, tylko mąż musi paliki wyrównać, żeby to wszystko nabrało wyglądu. Ja zrobiłam prowizorkę, niestety M jest w tym dużo lepszy. Obiecał, że pomoże

.
ewsyg 11:36, 31 lip 2013

A te grzyby znalazłam w moim lesie w niedzielę, kiedy było chyba z 35 stopni w cieniu. Las zwabił mnie cieniem i pięknym zapachem drewna. Już całkowicie nie rozumie tej przyrody, żeby jeszcze wilgotno było, ale w lesie jest bardzo sucho.

Debra 11:45, 31 lip 2013

ewsyg napisał(a)
Liliowiec otrzymał imię " Senne marzenie Mimi"

Czytałam u Agnieszki z Jurajskiego rozmowy o kocie
Rozmowy doprowadziły do zabawnego imienia dla liliowca, a kot dzieki temu będzie wieczny

Wyroby domowe super. Moja sugestia, włóż wacik w górny otwór rurki fermentacyjnej. Inaczej zaczną się do wody w rurce dostawać muszki owocówki.

Ja robię wino z winogron. Wiśnie poszły do kompotu. Drylowanie wisni jak dla mnie to katorga

Grzyby piekne, tylko nie wiem czy już wolno wklejać zdjęcia )))))
eliza3 13:08, 31 lip 2013

Ale smakowicie u Ciebie , może ja też bym jakąś naleweczkę popełniła?
Już trzeba myśleć czym sobie wieczór zimowy uprzyjemnić
ewsyg 13:11, 31 lip 2013

Debra napisał(a)

Czytałam u Agnieszki z Jurajskiego rozmowy o kocie
Rozmowy doprowadziły do zabawnego imienia dla liliowca, a kot dzieki temu będzie wieczny

Wyroby domowe super. Moja sugestia, włóż wacik w górny otwór rurki fermentacyjnej. Inaczej zaczną się do wody w rurce dostawać muszki owocówki.

Ja robię wino z winogron. Wiśnie poszły do kompotu. Drylowanie wisni jak dla mnie to katorga

Grzyby piekne, tylko nie wiem czy już wolno wklejać zdjęcia )))))

o tak rozmowy o imieniu liliowca były zabawne i to nawet bardzo. Stało się liliowiec ma nazwę.

W tej rurce mam wodę, mam jeszcze włożyć watę ?

Zakaz był do środy, to już chyba wolno.