Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

A_gawa 13:44, 31 maj 2014

Myślę, że trzmielina na pniu w lawendzie i trzmielinie naziemnej też będzie piękna. Osobiście też lubię róże w bluszczu - to klasyka ogrodowiskowa.
jula81 14:48, 01 cze 2014

Witam serdecznie. Wczoraj wydzieliłam rabatę na róże Chopin ( 4 szt.) . Wokół rabaty zrobiłam obwódkę z gęsto nasadzonego bukszpanu- którego brakło mi kilka szt. -w poniedziałek dosadzę wtedy będzie zamknięta obwódka . W środku obwódki zamierzam posadzić róże Chopin. Ale nie wiem co będzie do nich pasować jeszcze. Chciałbym coś niskiego by okryć i zrobić " tło " przy ziemi. Proszę o podpowiedź.

Ps. W dalszej części obwódki widać trzmielinę na pniu , róże w jasnofioletowym kolorze i pomiędzy trzmieliną a różami jest lawenda wąskolistna (której jeszcze nie widać )-będzie stanowić tło pomiędzy trzmieliną a różami.

A_gawa 19:15, 01 cze 2014

Ja bym już nie dokładała nowej rośliny - może lawenda niech będzie wspólnym mianownikiem dla tego pytajniczka uroczego? Albo trzmielina ten rodzaj co na pniu, tylko płożąca.
Rzadko tu odpowiadają na pytania - trzeba samemu główkować. Za dużo pytaczy. chacha

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej/photos

A może wysokie fioletowe głowy czosnków ozdobnych? Ale nie wiem czy taka rywalizacja dwóch piękności wyszłaby na zdrowie...
A_gawa 19:18, 01 cze 2014

Myślałaś o tym, żeby zlikwidować trawę wokół tujek? Bardzo ładnie by się komponowały ze śliczną rabatką pytajniczkową wysypane korą. Tak elegancko... Piękne masz obejście domu, dużo już zrobiłaś. Bardzo pracowita z Ciebie dziewuszka. Pozdrowienia!
jula81 19:48, 01 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Myślałaś o tym, żeby zlikwidować trawę wokół tujek? Bardzo ładnie by się komponowały ze śliczną rabatką pytajniczkową wysypane korą. Tak elegancko... Piękne masz obejście domu, dużo już zrobiłaś. Bardzo pracowita z Ciebie dziewuszka. Pozdrowienia!

A dziękuje kochana staram się jak mogę i to mnie cieszy że się podoba
Trawa przy tujach mam zaplanowane po skończeniu rabaty bukszpanowej .Muszę dosadzić bukszpany by zamknąć - wtedy powstanie koło z bukszanów a w nim róże Chopina. Też właśnie zastanawiałam się nad lawendą. Dzięki za podpowiedź. No bo gdybym dodała coś jeszcze innego to wyszłoby jak misz masz. a ja lubię minimalizm.
Więc albo dodam lawendę albo będą same róże .
Pozdrawiam serdecznie
jula81 19:55, 01 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Ja bym już nie dokładała nowej rośliny - może lawenda niech będzie wspólnym mianownikiem dla tego pytajniczka uroczego? Albo trzmielina ten rodzaj co na pniu, tylko płożąca.
Rzadko tu odpowiadają na pytania - trzeba samemu główkować. Za dużo pytaczy. chacha

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej/photos

A może wysokie fioletowe głowy czosnków ozdobnych? Ale nie wiem czy taka rywalizacja dwóch piękności wyszłaby na zdrowie...

Przejrzałam ten link ze zdjęciami który mi podałaś.Najbardziej które mi pasuje i spodobało mi się zdjęcie przedostatnie : "Kolekcja róż w bukszpanowych ramach"
Rewelacyjnie wygląda
Dzięki
A_gawa 21:15, 01 cze 2014

Osobiście ten pytajniczek bardzo mi się podoba i zapewne bym go nie likwidowała tylko zamknęła lawendą. Cieszę się, że myślimy podobnie względem róż. Ja je również uwielbiam.

Zajrzyj i tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/81-roza-chopin
AgnieszkaW 10:27, 02 cze 2014

Róża Chopin jest dosyć wysoka i będzie trochę za wysoka przy obwódce bukszpanowej. Możesz zrobic drugą wewnętrzną obwódkę z lawendy (wewnątrz obwódki bukszpanowej)i dopiero 3 krzewy Chopina w środku albo zmień na nieco niższą różę i wtedy same róże w obwódce bukszpanowej.
jula81 10:40, 02 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Róża Chopin jest dosyć wysoka i będzie trochę za wysoka przy obwódce bukszpanowej. Możesz zrobic drugą wewnętrzną obwódkę z lawendy (wewnątrz obwódki bukszpanowej)i dopiero 3 krzewy Chopina w środku albo zmień na nieco niższą różę i wtedy same róże w obwódce bukszpanowej.

Dzięki Agnieszko za podpowiedź .. cały czas zastanawiałam się czy dodać lawendę do róż Chopin.czy będzie pasować .
A_gawa 10:53, 02 cze 2014

Propozycja Danusi z artykułu:

Zdjęcie Danusi: róża Chopin

Kremowy z lawendowym - dla mnie idealnie subtelne, nowoczesne i tradycyjne zarazem połączenie - kontrastowe.
Chopin rośnie do 160 cm, lawenda - 70 cm. Akurat nogi róży będą schowane.

Propozycja monochromatyczna Danusi: biała lawenda i biała róża - zgrany duet

Musisz zastanowić się czy chcesz kontrast czy różne odcienie bieli, ale biorąc pod uwagę kolor róży już nasadzonej, to nawiązaniem do niego będzie lawenda i dzięki temu rabata będzie kompatybilna ze sobą. Tak to widzę.
Jednak to opinia amatora. Powodzenia!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies