Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Agatan24 15:59, 12 sty 2015

Gardenarium napisał(a)
Za mało wszystkiego jest , płot z lewej osłoń albo bluszczem albo żywopłotem jednolitym np. żółtym? A po prawej zielonym lub bordowym, dopiero buduj front. Bez tego nie ma wyglądu, bo wzrok leci za płot i na beton.

Danusiu przed siatką rosną już pęcherznice, obecnie są już duże tylko nie mają liści cały rok niestety. Nie mogłam sobie pozwolić niestety na nic innego bo na rogu działki rośnie wielki dąb i każde drzewko się odchyla i krzywo rośnie.
Pszczelarnia 16:08, 12 sty 2015

anitan napisał(a)
pozwolę się jeszcze wtrącić ze swoim
na "projekcie" tego nie widać więc opiszę
pod wejsciem linia z lawendą, pod nimi żurawki (fire chief), obok lawendy berberysy płożące aż do modrzewia.
Pod modrzewiem kontynuacja linii żurawek.
Po lewej stronie zdjęcia świerk conica, obok niego kulki bukszpanowe. Jeszcze jedna kulka kończy linię żurawek, pod modrzewiem.
Za kulką kilka kamieni znalezionych na działce.

CO O TYM SADZICIE? ma to sens?

A po co ten zygzak na linii rabaty? Musi być ładnie wycięta linia trawnika. Na rabacie oddaj też ładnie piękną linię domu. Ta forma płacząca już niepotrzebna, lepiej powtórzyć kształty stożka. Czemu służą głazy?
anitan 16:14, 12 sty 2015

zyzgak w linii rabaty jest niezamierzonym błedem przy rysowaniu w programie
Na razie tam jest równa liniia z 'łezką' na modrzew. Będzie albo równa z modrzewiem albo półokrągła.
Modrzew chciałabym zostawić bo odcina naszą sypialnię od widoku z ulicy, tzn będzie odcinał jak będzie miał igiełki

głazy służą zakończeniu póki co rabaty bo nie mam jeszcze z tyłu ścieżki i kamyczki mi się przesypywały z pomocą pieska. Jak będzie ścieżka, to głazy gdzieś przeniosę. Poza tym zostały wykopane przed płotem w trakcie porządków i póki co, dotargaliśmy je w to miejsce.

A świerk z kulkami, lawenda z tyłu jest ok?

Chodzi o to, że już męczyłam Was z tym przedogródkiem trochę, część roślin posadziłam. Myślę o dosadzeniu świerka (posiadam) i zakupie kilku kulek bukszpanowych. Ciągle nie jestem pewna, czy jest dobrze. Nie mogę się doczekać wiosny, żeby rośliny zaczęły się zielenić i wyglądać

To moja pierwsza rabatka i cackam się z nią jak z jajkiem. Lubię proste rozwiązania ale chciałabym, zeby przedogródek cieszył oko.

Domek zdecydowanie nie ma ładnej linii Sąsiedzi nazywają go STODOŁĄ, z powodu prostokątnego kształtu i totalnie niefortunnego rozkładu oraz wielorakich zniszczeń, których dokonał poprzedni właściciel
Pszczelarnia 16:32, 12 sty 2015

Albo stożek albo forma płacząca modrzewia - tak mi się wydaje. Może zamiast stożka kulki trzmielin na pniu? Nie wiem.
anitan 16:36, 12 sty 2015

szczerze mówiąc, chciałam go umieścić z przodu, bo to wersja wolnorosnąca i nie urośnie na coś wielkiego coś za parę lat. Nie zasłoni wejścia.
Pomiędzy potencjalnym miejscem zasadzenia świerczka a modrzewiem jest około 5 metrów.

czyli tutaj go nie widzicie za bardzo?
Pszczelarnia 16:39, 12 sty 2015

Ja nie widzę, może inni (Danusia) coś zobaczą i narysują. Tak jak jest teraz jest jakiś niepokój linii roślin i linii domu. Nie umiem tego inaczej wyrazić.
anitan 17:44, 12 sty 2015

p. Danusiu, gorąca prośba o opinię
może pośrodku jakaś linia z kostrzewy albo czegoś innego niewysokiego? Monże innego koloru żurawki?

Świerk mam zadołowany w donicy, fajnie, jakby znalazł jakieś zacne miejsce, bo to prezent od przyjaciół.
Stąd pomysł o umieszczeniu go na przodzie domu

anitan 19:22, 12 sty 2015

znalazłam na forum swojego iglaka jako pierwszy typ niepolecany
w takim razie nie będę ryzykowała sadzenia go na froncie
a takie rozwiązanie?

kulka szczepiona na pniu to sosna albo jakiś świerk niezydentyfikowany z nazwy. Mam takie 3 różne egzemplarze. Poki co maleńkiie z korony, niewysokie -ok. 50cm
Albo zamiast kulki na pniu może jukkę?

czy kulki z bukszpanu są tutaj w ogóle sensowne? Bardzo mi się podoba ta roślina i gdzieś bym ją chciała umieścić i próbować przygody ze strzyżeniem....
tylko gdzie????

POMÓŻCIE!! proszę
Malgosik 23:40, 12 sty 2015

ja wogóle nie rozumiem tej rabaty
to ta od frontu tam gdzie brama się otwiera?
gdybyś zrobiła rzut byłoby lepiej
rabata kończy się na linii ogrodzenia, którą mamy sobie wyobrazić?

ani conica ani juka na front sie nie nadaje jak dla mnie
jukki to w skupisku, kilka wśród żwirku, kamieni, w takim preriowym klimacie je sobie wyobrażam

na front zimozielone
anitan 08:11, 13 sty 2015

tak, to ta z frontu z bramą.

przy samej bramie, która otwiera się na prawo (czerwona linia) dosadzę cisy albo dokonczę żywoplot z tuj aż do światła bramy. Przed nimi miłaby być śliwowiśnia z hostami.
Teraz znowu gdybam nad samym wejściem. Przepraszam ale naprawdę nie potrafię się zdecydować. Stąd natręctwo pytań
na pewno za rok będę mądrzejsza o Waszą i swoją wiedzę.
Uczę się z ogrodowiska baaaardzo dużo ale to nadal powijaki.