Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

frezja 15:34, 16 sty 2016

chyba pasuje...)linie rabat pozaznaczaj na żywo wężem ogrodowym lub czymś innym,chyba że masz śnieg...
Chocolate 16:00, 17 sty 2016

Kasya napisał(a)

te trawy lubią slońce wiec nie wiem...przejrzyj rosliny do cienia
z wyzszych polecam pluskwice brunette, parzydlo lesne
a z traw to moze jakies carexy w nogi ?
jeszcze zurawki, hosty tawułki
tak mi sie wydaje...

Kasya, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i rady.
Rzeczywiście muszę się bliżej przyglądnąć roślinom cieniolubnym... mam nadzieję, że znajdę jednak odpowiednie dla tego miejsca trawy
Dążę do tego, aby cały ogródek był utrzymany w podobnym stylu, kolorystyce i dlatego nie chcę wprowadzać za dużo roślin... zwłaszcza, że jeszcze nie wiem jak je dobrze traktować

Ja niestety nie jestem w stanie jeszcze niczego Ci podpowiedzieć bo dopiero uczę się 'ogrodnictwa'
Gardenarium 18:35, 17 sty 2016

agata76 napisał(a)
jeszcze mi przyszedł do głowy taki pomysł:
nie wiem czemu, ale podobają mi się takie okrągłe i faliste kształty
naprawdę nie wiem już w jakim kierunku iść

W tym, pasuje do nawierzchni i jest spójne z resztą.

Instagram Ogrodowiska
agata76 20:18, 17 sty 2016

Dziękuję za wskazanie kierunku, w którym mam iść
AgataRed 23:15, 19 sty 2016

Witam serdecznie! Proszę o pomoc przy organizacji przedogródka styczeń to najlepszy miesiąc na plany, a że mam sto pomysłów na minutę liczę że pomożecie mi obrać właściwy kurs Domek jest w stylu rustykalnym z drewnianym płotkiem niestety usytuowany jest od strony południowej do tego na górce więc wieje i przypieka.Nie wszystkie rośliny dają radę, wiec czeka je przeprowadzka.
Najważniejsza decyzja to które rośliny mam posadzić wzdłuż płotu czy szybko rosnące tuje szmaragdy co dadzą trochę cienia? Myslę również o podejrzanym w Mai żywopłocie z róży pomarszczonej a przed nią sosnę czarną. Co o tym myślicie?
Dodaję również zdjęcia rabat które chcę uporządkować przed domem

A tak wyglądało rok temu jeszcze bez płotu.

Dziękuję z góry za każdą uwagęi pozdrawiam wszystkich którzy zimą chorują na ogrodniczą klaustrofobię
karolina84 17:28, 23 sty 2016

Witam serdecznie. Danusiu podpowiedz mi czy taki układ ma sens. Rozmieściłam tutaj rośliny które już posiadam, no i nie wiem czy może coś zamienić. Tłem są tuje szmaragd.
Mala_Mi 21:41, 23 sty 2016

marzena_perkowska napisał(a)
Mam wąski pasek do zagospodarowania .Podglądam Ogrodowisko podobają mi się wasze pomysły i chciałbym uzyskać podpowiedż od was. Co waszym zdaniem mogę posadzić za tawułką i berberysem .

.

Pożałowałam męża ,który męczy się kosząc ten pasek i na wiosnę planuję połączyć to z rabatą. długość ma 9-10 metrów szerokość 50-60 cm.Z jednej strony posadzona jest tawuła z drugiej berberys a po środku laurowiśnia .Berberys i tawułka będzie cięta w kulkę ,laurka może będzie wyższym krzewem.Proszę o wasze pomysły.

Mój ogródek to takie pole doświadczalne. Są byliny, iglaki, kwiatki jednoroczne. Nie mam wciąż odwagi na swój wątek na forum. Tutaj myślałam posadzić róże, hortensje lub trawy ozdobne.

Daj seslerię
Inspiracja z Pinteresta..

A tu połączenie tawuł z berberysem i trawami.. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=93

Róże i berberysy to moim zdaniem głupi pomysł.. za dużo kłujoków w jednym miejscu. Po ciętym berberysie będzie cierni i gałązek od ... i więcej, i jak pielić i grzebać przy różach? Poza tym zimą będzie łyso.
Jaka to wystawa rabaty?? Bo od tego trzeba zacząć.. Jak tawuły to raczej nasłonecznione miejsce.. Czy hortensje tu dadzą radę??
marzena_p 22:50, 23 sty 2016

Fajne pomysły Aniu mi podrzucilas . O kolcach nie pomyślałam,chciałam żeby mi tutaj coś kwitlo. Z trawami moja współpraca trwa tylko dwa lata,coraz bardziej przekonuję się do nich. To jest południe.
Iwona100 12:49, 25 sty 2016

Witam. Chciałabym posadzić jakieś rośliny tam gdzie jest trzepak, żeby dokończyć rabatę. Są tam 3 śliwy wiśniowe Nigry, które jak urosną mają zasłaniać budynki sąsiada i oczywiście hortensje. Wymyśliłam sobie, żeby obok hortensji posadzić 2 szt. tui Golden Tuffet, następnie modrzew europejski pendula i znowu 2 szt. Golden Tuffet. Modrzew bardzo mi się podoba i chciałabym go mieć. Ile trzeba miejsca na modrzewia, bo wyczytałam, że ok. 150 cm? Trzepaka oczywiście tam nie będzie. To drzewko na końcu to zwykła wiśnia owocowa, którą chyba wytnę. Za wiśnią jest kojec dla mojego psa. Myślę jeszcze, żeby na miejsce wiśni posadzić świerk Inversa lub inne drzewko iglaste albo liściaste o wąskim pokroju/ może wiśnia Amanogawa /, żeby zasłonić nieco kojec dla psa. Bardzo proszę o Wasze pomysły, jakie rośliny by tam fajnie wyglądały. Jest tam bardzo słonecznie. Wstawiam zdjęcia dla pokazania tego miejsca. Na tym zdjęciu żywopłot jest przed cięciem i dodam jeszcze, że rabata będzie wysypana korą.

Gardenarium 07:51, 26 sty 2016

karolina84 napisał(a)
Witam serdecznie. Danusiu podpowiedz mi czy taki układ ma sens. Rozmieściłam tutaj rośliny które już posiadam, no i nie wiem czy może coś zamienić. Tłem są tuje szmaragd.

Jaką szerokość ma ta rabata. Długość też by się przydała

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies