Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

anbu 10:47, 03 lut 2016

Aneta_1107 jeszcze niedawno miałam podobny problem.

Jako właścicielka gazonów mogę śmiało powiedzieć, że nie poszalejesz z roślinkami wieloletnimi, bo one po prostu nie dadzą rady w takich warunkach :/
Do takich kamiennych donic nadają się roślinki jednoroczne (tu wachlarz możliwości jest szeroki).

Ja posadziłam w swoich Macierzankę - w dolnych rzędach a w górnym - Gazanie.
Gazanie zamykają się gdy nie ma słonka więc często kwiaty były pozamykane co mnie trochę denerwowało :/ Ale poza tym urody nie można im odmówić
W tym roku planuję posadzić (górny rząd) Osteospermum - wszystkie roślinki w jednym kolorze.
Macierzanka fajnie przetrwała ale może w przyszłości zmienię ją na Irgę Major, coby fajne zarosła to ustrojstwo. Będzie to już jednak eksperyment, bo tak jak napisałam wyżej nie wiem czy przezimuje

Pozdrawiam
Aneta_1107 14:56, 03 lut 2016

Strona północna.
chelll 23:18, 04 lut 2016

Witajcie! Szukam miłorzębu mariken wysoko szczepionego ( 1,80 , nawet 2 m). Czy ktoś z Was widział, czy ktoś z was słyszał? jeśli tak, proszę, dajcie znać
Pozdrawiam!
Gardenarium 07:53, 05 lut 2016

U nas nie szukaj, szukaj po szkółkach. Na stronie Związku Szkółkarzy Polskich masz spis wszystkich szkółek w Polsce, wpisz w wyszukiwarce swoje województwo i dzwoń, wtedy znajdziesz. Musisz się postarać, Mariken sam nie przyjdzie

Instagram Ogrodowiska
chelll 08:31, 05 lut 2016

Pani Danusiu, dziękuję za wskazówki. W ubiegłym roku widziałam je na wystawie "Zieleń to życie". Nie były polskie. Żałuję , że nie kupiłam
Będę dzwonić
chelll 12:31, 05 lut 2016

Kochani, proszę o radę. Mam w starej części ogrodu leciwe oczko. Wokół rosną wysokie świerki. Gdy dzieci podrosły i stało się bezpieczniej, odgruzowaliśmy je jesienią. Wycięliśmy chaszcze, zdziczałe rośliny. Trzeba jeszcze ogarnąć, ale mamy czas. Trzeba teren zagospodarować. Czy wzdłuż widocznego brzegu oczka, pod wysokimi świerkami rododendrony dadzą radę? Chciałam posadzić ich kilka, dać linię kroplującą. Tam nie ma prawie słońca. Na pierwszym planie róże okrywowe the fairy, podsadzę je w tym roku prosem rózgowatym i werbeną, potem to żółte to jakaś kosodrzewina.

Juzia 13:07, 05 lut 2016

Mi się wydaje, że jak dasz radę wykopać spore doły pod te różaneczniki i dasz linię kroplującą....to powinno być ok.
Toszka 13:36, 05 lut 2016

problemem moze byc plytki i rozlegly system korzeniowy swierkow - jedyne rozwiazanie to wyniesione nieco posadzenie rodkow. Z nawadnianiem i perfekcyjnie przygotowanym podlozem beda dobrze rosly.
Ewik 22:37, 05 lut 2016

Duuużzzzo wody musi być żeby dały radę.
Iwona100 11:15, 06 lut 2016

Witam. Ponownie proszę o radę w doborze roślin, żeby skończyć rabatę. Mój post wraz ze zdjęciami jest na stronie 421. Chcę posadzić rośliny wzdłuż żywopłotu na miejscu trzepaka. Może ktoś mi coś podpowie.
Pozdrawiam .