Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kamila66 09:35, 09 lut 2016

Turzyca Buchanana przeżyje zimę w doniczce więc u Ciebie tym bardziej, jest zimozielona chodź jej kolor zielony nie jest
chelll 09:48, 09 lut 2016

popcorn napisał(a)
Chell- ja bym posadziła, tyle że kopanie pod tymi świerkami może być problemem. a potem dużo dużo wody...

Popcorn, dziękuję za odp. pewnie posadzę, nie należę do łatwo poddających się, raczej z tych narwanych i upartych jestem A co będzie? Przekonamy się za rok, dwa
popcorn 10:06, 09 lut 2016

Juzia napisał(a)

Mi Ice Dance przeżyły w plastikowych małych doniczkach. To może w gazonach też by dały radę?
Są zimozielone i ładnie by się wylewały na schody
pewnie że można spróbować ice dance to mój faworyt turzycowy, tyle że raczej do cienia. Iwona nie napisała chyba jak dużo słonca tam jest?
Juzia 10:12, 09 lut 2016

popcorn napisał(a)
pewnie że można spróbować ice dance to mój faworyt turzycowy, tyle że raczej do cienia. Iwona nie napisała chyba jak dużo słonca tam jest?

Aneta chyba?
Pisała, że strona północna....
popcorn 10:31, 09 lut 2016

ups
jak północna to hosty i ice dance dadzą radę
Mala_Mi 21:00, 09 lut 2016

Juzia napisał(a)

Mi Ice Dance przeżyły w plastikowych małych doniczkach. To może w gazonach też by dały radę?
Są zimozielone i ładnie by się wylewały na schody

One kochają cień i wodę.... uschną. Będzie brzydko. To już lepsza stipa. Lubi sucho. I co roku można dosadzić ewentualnie nową.
Iwona100 22:49, 09 lut 2016

popcorn napisał(a)

Iwono, wydaje mi się że jeśli masz 3 śliwy i pod nimi hortki, to dalej aż się prosi o powtórzenie podobnego rytmu. Golden tuffet nie urośnie szybko i nie będzie go widać, może bardziej jako "osłona" w nóżki kolejnych drzewek się nadale? Ja bym posadziła kolejne 3 wysoko szczepione miłorzęby Mariken. Trudno je kupić niestety, zwłaszcza wysoko szczepione. I w nóżki każdemu po 3 kulki golden tuffet.
Albo zamiast nich kolejne 3 wiśnie Umbraculifera, wysoko szczepione i w nóżki im np też hortensje, ale innego kolory - Vanille Fraise?

U mnie z limelight:

Na razie to masz zajęcie na wiosnę żeby zdjąć całą darń aż do żywopłotu i wysypać korą. A potem coś dosadzisz
może tę wiśnię da się przesadzić w inne miejsce?
Nie wiem czy zasłanianie kojca wyjdzie psu na dobre - większość musi coś widzieć, będzie nieszczęśliwy jak go zupełnie odgrodzisz:/

O przesadzeniu wiśni myślę, bo jedną już przesadziłam, a mam miejsce.
Ja też niedawno myślałam o miłorzębach, nawet pytałam o nie Gosi z "Igiełkowego ogródeczka". Muszę zapytać w moim ogrodniczym, jak wysoko mieli szczepione. Tuje Golden Tuffet zobaczyłam w "Zimozielonym ogrodzie przy białym domu" w kamiennym kwietniku i mnie oczarowały. Tam zresztą wszystko jest piękne. Podsunęłaś mi bardzo dobry pomysł.
Kojec mój pies ma duży i ma z niego dobry widok, a ja chciałam zasłonić delikatnie tylko jego bok przy rabacie. Nie chciałabym unieszczęśliwić mojej psiny, bo kocham zwierzęta i mam 3 psy i 2 koty.
Pozdrawiam.
popcorn 14:24, 10 lut 2016

Iwona, no to do roboty niebawem wiosna
Zimozielony koffam
kasja83 16:33, 10 lut 2016

Witam.
Przybyłam do tego tematu, bo zapewne zagląda tu sporo forumowiczów i oczywiście Szefowa.
W przyszym tygodniu (o ile karta pogodowa się nie obróci i zima nie zaszaleje) będziemy kłaść obrzeża wokół domu. Na chwilę obecną najbardziej problematyczna jest strona północna (jest to ściana garażu, miejsce gdzie jest najwięcej cienia. Już w moim wątku została poruszona opcja opaski wokół domu-musiałabym zdecydować, albo opaska, albo rabata, bo przesmyk między ścianą, a granicą działki jest zbyt wąski, by starczyło miejsca i na i na to. Na mój gust rabata bedzie lepszym rozwiązaniem-bo generalnie ściana jest pusta i fajnie, gdyby coś się na niej działo.
Po pierwsze chciałam poruszyć kwestię szerokości (czy pociągnąć rabatę od kantu kostki brukowej, czy wysunąć ją trochę- w opcji A-będzie 60cm szerokości-czyli chyba za wąsko-a wąskie rabaty to już zaserwowałam sobie przed domem). I co tutaj nasadzić?Jest cień-pomyślałam o żurawkach limonkach, żeby była jakaś wesoła plama wzdłuż brzegu całej rabaty, a co wyższego? MOżna w tych warunkach posadzić jakąś trawę?NIe chciałąbym też, zeby nie było zbyt żółto, bo w miejscach słonecznych poszłabym w kolory typu różowy, biały, lila, fiolet np.lawenda i nie wiem czy wówczas miało by to ręce i głowę.
Fotka poglądowa:
Filemon24 07:07, 11 lut 2016

z roślin które lubią cień to możesz pomyśleć nad bodziszkami, jarzmiankami, hostami albo tawułkami pasowały by do tego miejsca