Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 17:25, 27 gru 2013

Tak mi kopara opadła, że teraz nie wiem co powiedzieć Chciałem kule - obecne, chciałem dużo trawek - obecne, chciałem gdzieś w ogrodzie żywopłocik z bukszpanu - jest. Nawet przesadze te 3 wielkie tuje tam gdzie wskazałaś Danusiu. Miałem to robić w dwóch etapach, ale chyba będzie za jednym zamachem Pozostaje pytanie jak bezpiecznie eksmitować wiosną cebule lili, aby ich nie uszkodzić

To tyle co dopwiem o rabacie. Widoczna jest z każdej stron, a strzałka pokazuje kierunek wejścia do domu
Jedynie co chciałbym dodać to jakieś dwa drzewa, myślałem o śliwie Pissardi lub wiśni Umbraculifera.
Danusiu jeszcze raz ogromnie dziękuje.
Milka 12:08, 28 gru 2013

No proszę, zima nie nadchodzi, nowe plany się rodzą, chyba jak tak dalej z pogodą będzie, ruszysz zaraz
kasiek 17:21, 28 gru 2013

Ale ambitne plany, zima to świetny czas planowania!
Robertop 20:26, 28 gru 2013

Ciekawa ta rabata. Okres planowania minie szybciej, niż nam się wydaje
Gardenarium 11:04, 29 gru 2013

Luki napisał(a)
Tak mi kopara opadła, że teraz nie wiem co powiedzieć Chciałem kule - obecne, chciałem dużo trawek - obecne, chciałem gdzieś w ogrodzie żywopłocik z bukszpanu - jest. Nawet przesadze te 3 wielkie tuje tam gdzie wskazałaś Danusiu. Miałem to robić w dwóch etapach, ale chyba będzie za jednym zamachem Pozostaje pytanie jak bezpiecznie eksmitować wiosną cebule lili, aby ich nie uszkodzić

To tyle co dopowiem o rabacie. Widoczna jest z każdej stron, a strzałka pokazuje kierunek wejścia do domu
Jedynie co chciałbym dodać to jakieś dwa drzewa, myślałem o śliwie Pissardi lub wiśni Umbraculifera.
Danusiu jeszcze raz ogromnie dziękuje.

Ten planik to tak od niechcenia Tuj w razie czego nie przesadzaj, nie miałam świadomości, że one wielkie

Może zabierz je w inną część ogrodu, tutaj może za wielkie będą, a w miejscu, co zaznaczyłam posadź może tuje wschodnie (Platycladus orientalis 'Aurea Nana') ?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:07, 29 gru 2013

Przed bukszpanem nr 5 posadź trzmielinkę tę samą co jest pienna po lewej stronie, wypełni puste pole. Zapomniałam o nim.

Instagram Ogrodowiska
Luki 11:35, 29 gru 2013

Tuje duże, ale do przesadzenia, są mocno cięte ( w tym roku troszke się zaniedbałem). Bedę musiał troszke przystosować pomysł do swoich możliwości i wykorzystać część obecnych roślin, aby posadzić pożądne bukszpany, ale kolorystyke postaram się zachować.Do swoich lilii mam ogromny sentyment i są to taki moje królowe ogrodu, a liliowce to jak na mnie dość kosztowne kolekcjonerskie odmiany. Najważniejeszy jak dla mnie jest fakt, że już całkowicie wyleczyłem się z kupowania wszystkiego co wpadnie w oko Cześć 'przyzawijaskowa' będzie od razu
A tak wyglądała rabata 2 lata temu

W zeszłym roku

Cyprysiki z jałowcem na czele tak się rozrosły, że trzeba je wykopać. Na dodatek widok jaki fundują stojąc przy drzwiach i patrząc przez okno kuchenne jest nie do zaakceptowania.

I na koniec fotka podczas apogeum kwitnienia na tej rabacie. Poprosze o medal w tworzeniu chaosu ogrodowego

Luki 11:44, 29 gru 2013

To jeszcze mam ostatnie dwa pytanka.
Gdzie na tej rabacie posadzić jakieś drzewa- warunek wydania pozwolenia na wywalenie starych krzewów.
I jeszcze prosiłbym o wydanie opini na temat tej rabaty. Na płot zaczyna wspinać się bluszcz.

Mala_Mi 11:45, 29 gru 2013

Łukasz.. ja lilie przesadzałam wielokrotnie i nawet kwitnące. Poczekaj z przesadzaniem jak ruszą, by było widać gdzie są.. i z dużą bryłą ziemi je przesadzisz bez strat. Nie bój się... nic i mnie będzie.. tylko z bryła ziemi ..
Mala_Mi 11:47, 29 gru 2013

Luki napisał(a)

I na koniec fotka podczas apogeum kwitnienia na tej rabacie. Poprosze o medal w tworzeniu chaosu ogrodowego

Niestety nie masz szans na wygraną ze mną Odpadasz w przedbiegach

A te jałowce czy coś pod oknem kuchennym to faktycznie nadają sie do eksmisji.. ja miałam ten sam problem.. i też przy wejściu i pod oknem kuchennym... dzięki Danusi wyrzuciłąm wszytko.. i zrobiłam na nowo.. teraz mam bardzo elegancko i schludnie.... każdy kto przychodzi jest zachwycony