Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Może niedoskonały ale.....

Może niedoskonały ale.....

Ola54 20:57, 20 cze 2013

Iwa - to nie wkręcenie tylko....owszem u mnie wszystko rośnie ale jak patrze na ładne trawniki , równo przycięte to myślę, że u mnie bez wytyczonych ścieżek jest bałagan.Ciągle sobie obiecuję jakieś płyty wytyczające ścieżki ale...zawsze są sprawy ważne i ważniejsze

A tymczasem dla Ciebie róża Baroc- róża pnąca która u mnie robi za większa rabatową ale kwiaty ma ...w kolorze brudnego różu wpadającego w morelowy.Lubię ten kolor i lubię tą zmienność

Wczoraj

dzisiaj

zbigniew_gazda 21:13, 20 cze 2013

Michalino i z uśmiechami Olu. Śliczny masz ogród a róże mnie zachwyciły. Widziałem że pokazujesz jak je ciąć. A czy możesz napisać co zrobić aby róże wielokwiatowe rabatowe lub też wielkokwiatowe szlachetne wypuściły więcej pędów. W moim przypadku pomimo zasilania (nawóz do róż) przeważnie wypuszczają po 2-3 pędy i na tym koniec. Czy jest jakaś tajemna metoda? Pozdrawiam.
nebel 21:19, 20 cze 2013

Michalina napisał(a)
Borbetka - dziękuję bo już myślałam, że ta ilość zdjęć zniechęca do oglądania.
Też jestem wzrokowcem i oglądając pewne rośliny u innych nabieram chęci.

Michlino, pokazuj proszę dalej. Chętnie tu zaglądam, a do tego nazwy, które zamieszczasz. To się na prawdę przydaje
A do tego przynosi ukojenie, szczególnie po tak upalnym dniu, jak dzisiaj
Ola54 21:27, 20 cze 2013

Zbyszku , dziękuję za komplementy pod adresem róż
Wielkokwiatowe szlachetne - no cóż te róże z natury są wyprostowane,kilku pędowe po przycięciu długo zbierają się do ponownego kwitnienia.
Rabatowe to takie małe parkowe róże.
Zasilanie nie pomoże tylko cięcie wiosną .One po zimie wymagają mocnego cięcia i mam wrażenie,że im niżej tnę tym więcej pędów wypuszczają. To podobnie jak z hortensją- jak tnę wysoko to mam duże kwiaty a jak nisko to kwiaty [kule] mniejsze ale więcej pędów wyrasta
Tu fragment ładnej róży szlachetnej Vanilla

ma bardzo ładne kwiaty ale po przekwitnięciu nadal ma 4 pędy i długo trzeba czekać na nowe kwiaty.I jej nie pomaga niskie cięcie.
Paradoksalnie całą zimę drżę o róże a im cięcie przy ziemi nieomal służy.Tak więc wiosną nisko na 2,3 oczka i rozkrzewia się.Dlatego moich sporo rozrośniętych bo przemarzają

Ufff,...ale się rozpisałam

Ola54 21:30, 20 cze 2013

nebel napisał(a)

Michlino, pokazuj proszę dalej. Chętnie tu zaglądam, a do tego nazwy, które zamieszczasz. To się na prawdę przydaje
A do tego przynosi ukojenie, szczególnie po tak upalnym dniu, jak dzisiaj

Ukojenie to na obecna chwile przyniósł by deszcz.
Lubie pisać o różach- sama sobie utrwalam i przyswajam ale i tak muszę sięgać do ściągawek. I tak lubię pisać o nich jak je czuję
zbigniew_gazda 21:36, 20 cze 2013

Michalino czyhałem właśnie kiedy odpowiesz i bardzo dziękuję. Czyli potwierdzasz to co u siebie obserwuję. Taka ich uroda i koniec. Tnę też podobnie ale zdarza mi się utnę trochę wyżej. Dziękuję bardzo za wykład i pozdrawiam również z uśmiechami.
Karola 07:09, 21 cze 2013

Piękne kompozycje różane Będę obserwowac wątek i wyczekiwac na nowe zdjęcia Pozdrawiam.
Ola54 08:54, 21 cze 2013

Zbyszku
Karola - witaj ! Kolejne dzisiejsze zdjęcia, niestety zrobione w upale.
Wczoraj nastraszyli silnym wiatrem, burzami, wielkim gradem. Pochowałam doniczki, zabezpieczyłam resztę i...nic.Podobno zachód dzisiaj ma być również burzowy
Moje petunie miniaturowe już w docelowej doniczce

rojniki, nigdy ich nie miałam w doniczkach ale wczoraj jeden wpadł mi do koszyka.Miskę kiedyś kupiłam na starociach była nowa , niestety spadła mi i rozbiła się na dużo kawałków.Niby 5 zł a żal wielki.Posklejałam lekko pomazałam farbą żeby zamalować ! miejsca sklejenia no i wygląda jak po przejściach stara. Rojnikowi to nie przeszkadza.

Wypłukałam żwirek ,umyłam kamienie i nie wiem czy dobrze zrobiłam

Roobin Hood

Ballerina

Mozart

Z całej tej trójki najbardziej godna uwagi jest Mozart.
Ola54 09:03, 21 cze 2013

Eden Rose - powoli otwiera pąki

chyba woli Mozarta bo cały pęd odchylił się od powojnika który mu dałam

Compassion - róża [niby] pnąca.U mnie rabatowa.Ale nie narzekam bo rok temu myślałam, że po niej

Gartentraume- przesadziłam wiosną w lepsze wg.mniej i chyba jej miejsce

Gruss An Aachen - kończy kolorem prawie białym. Po raz kolejny polecam

Scheenwitten - bardzo popularna

Celeste- pierwszy raz kwitnie i chyba będzie z niej pociecha

Ola54 09:14, 21 cze 2013

Alabaster - o niej piszę dużo, ale jest warta kolejnego pokazania,Mam wrażenie,że dzięki grubym, mięsistym liściom upał jej nie straszny

kolejna biała na rabacie
.

Sweet Cover

Madame Hardy

Honeymilk

Niewielki Flirting - niestety w plamkach

pąki Nahemy
[img

I nie mogłam sobie odmówić - może się skusicie. Jest cudowna, piękna
Dames De Choncenau

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies