Mysza, na zdjęciach są różne odmiany lawendy i tylko lawenda Jest około 40 gatunków lawendy, więc jest w czym wybierać, jednak nie wszystkie zimują w Polsce i mogą być uprawiane jako rośliny nie zimujące w gruncie.
Specjalnie wybrałam takie zdjęcia, żeby pokazały różne kształty kwiatów. Niektóre gatunki lawendy np. Lavandula stoechas - lawenda francuska ma beczułkowate ciemnopurpurowo-fioletowe kwiatostany ozdobione dużymi przykwiatkami, z daleka przypominającymi motyle. Stąd motylki
Miałam ją w tym roku w donicach i śliczna była.
Sięgnęłam po mój zeszyt z notatkami . Zanim coś posadzę to trochę szukam informacji o danej roślince i zapisuję . Moje informacje o lawendzie częściowo pochodzą z gazetki Twój Ogrodnik 6/2008 i dotyczą jej cięcia . Tak jak Danusia napisała ziemia zasadowa .Sadzić w drugiej połowie maja , młode krzewy przyciąć o połowę ( ale niezdrewniałe łodygi ), zwiędłe kwiaty obcinać z co najmniej 7cm łodygą , nie obcinać pózną jesienią , na zimę okryć włókniną , wiosną nawozić kompostem . CIĘCIE po posadzeniu ściąć o połowę , we wrześniu obciąć kwiaty przekwitające i wierzchołki gałązek z listkami , w drugim roku po posadzeniu , w kwietniu skracamy gałązki o kilka centymetrów nie za krótko .Czy moje informacje są właściwe?
Sadzić to można cały sezon, nie tylko w maju, bo przecież kupuje się w doniczkach. Ale to nieistotne. Jak sadzimy z kwiatami np. latem to nie tniemy, bo to bez sensu by było. Przekwitnie - przycinamy o połowę. To ważne żeby ciąć systematycznie, bo stare, zdrewniałe krzewy potem z takiego drewna słabo odbijają, albo wcale.
Mnie się też udało wyhodować z nasionek, ale niestety nie wiedziałem że trzeba tak pilnować przycinania i się trochę wyrodziła Wklejam zdjęcia jak była piękna i młoda