Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

dominika_rew 22:42, 18 sty 2014

A i jeszcze napiszę dla pocieszenia, że na naszej działce mamy 2 słupy i na dodatek oba mają po 2 nogi także ignorujemy je jak tylko się da, jednego obsadziliśmy już świerkami serbskimi
leon60 22:44, 18 sty 2014

dominika_rew napisał(a)
jednego obsadziliśmy już świerkami serbskimi

ooo lecę zobaczyć
dominika_rew 22:48, 18 sty 2014

leon60 napisał(a)

ooo lecę zobaczyć

chyba nie dałam zdjęć z tym miejscem, bo jak narazie staram się go uniakać.. ale gdzieś w oddali na pewno go widać..
Syla 23:02, 18 sty 2014

leon60 napisał(a)
Sylwuś taki układ chyba będzie najrozsądniejszy coś takiego mniej więcej miałaś na myśli ?

W taki sposób myślę .... sama musisz ocenić wielkość tej rabaty słupowej ..... aby wygodnie było wejść do środka i ciąć rośliny .... Ciebie już tak razić nie będzie a i panowie będą mieli dostęp do słupa ..... To chyba najbardziej optymalne rozwiązanie .... A rośliny na żywopłot sobie dobierzesz według upodobań Po zewnętrznej stronie tej rabatki można poupychać jakieś zwiewne trawki typu rozplenice lub carexy
Gabrysia_ 23:11, 18 sty 2014

Kształt rabaty i zamaskowanie słupa co rozrysowała Syla bardzo mi sie podoba
...ciekawa jestem tej małej tui i "małej Oli" co to maja wspólne zdjęcie
leon60 23:16, 18 sty 2014

Tak sobie myślę, że cis byłby fajny, szkoda jednak ze dość wolno rośnie a wypełniacze po zewnętrznej stronie żywopłotu jak najbardziej wskazane coby nudno nie było
Syla 23:18, 18 sty 2014

leon60 napisał(a)
Tak sobie myślę, że cis byłby fajny, szkoda jednak ze dość wolno rośnie a wypełniacze po zewnętrznej stronie żywopłotu jak najbardziej wskazane coby nudno nie było

Cis ale od razu duży bo będzie Cię długo dręczył ten słup lub choina kanadyjska , zdecydowanie szybciej rośnie i przycięta w formie żywopłotu będzie miała podobny wygląd ....
Borbetka 10:24, 19 sty 2014

Olu, tuja jest za piękna, żeby ją wyrzucić. Masz chodnik i aż się prosi o pociągnięcie rabaty przed domem z tą tują. Możesz ją zakomponować z innymi roślinami. Zobacz na tej stronce (3 zdjęcie od dołu w środkowym rzędzie):
http://pics2.this-pic.com/image/house%20front%20garden
A słup to sprawa, z którą trzeba będzie się pogodzić niestety. Ten pomysł Sylwii jest super i dałabym choinę. Na cisowy wielki parawan się "zaczekasz".
Madzenka 10:29, 19 sty 2014

leon60 napisał(a)

A no kochana liczę na Twoje sugestie

Nie prowokuj.... Bo dla mnie zawsze i wszędzie jest za dużo trawnika , za malo rabat..... Jak sie przyjrzysz projektom z CHFSH to niemal nie ma tarwnika , jest dużo ścieżek, żwirków a tarwnik pełni wylacznie funkcje dekoracyjnej zieleni, wszędzie wkolo są natomias drzewa i rabaty. Do takiego układu dąże również u mnie. Mniej więcej za rok kolejne 20m2 zostanie zlikwidowane

Dodałabym zatem jeszcze więcej u Ciebie ścieżek z płyt i żwirków.
leon60 11:13, 19 sty 2014

Marzenko na pewno wyżwiruję sporą część trawnika przy oczku i dołożę płyt jak tylko powstanie altana coś na ten wzór http://www.vandenberghoutbouw.nl/content/2/projecten/5/tuinhuizen-buitenkamers/1/zegers ale realizację mąż przewiduje dopiero na wiosnę 2015

Front... hmmm o żwirku myślałam jako elementach wkomponowanych w rabaty np. buk z buksikami