Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

Magda70 14:39, 17 sty 2014

I jak tam projektowanie?? Zerknęłam sobie co i jak tam planujesz i czy ja wiem czy coś zmieniać??

Wszystko co planujesz mi się podoba i lubię (no może oprócz żurawek - citronelki mi się widzą jak najbardziej - reszta żurawek to na razie nie moja bajka...ale kto wie...może to się zmieni??)

leon60 15:41, 17 sty 2014

Madziulka cieszę się, że planik się podoba, jeszcze pomyślę co mogę dać przy choinach ale chyba taki układ zostanie.
Z resztą mam mały problem... nie wiem jak to ugryźć przez ten ch...y słup...
Danusia proponowała obsadzenie go serbami ale jest problem, służy jako oświetlenie uliczne. Kilka dni temu akurat byli panowie wymieniać żarówkę i powiedzieli, że nie mogę ograniczać dostępu do słupa bo za kilka lat będą zmuszeni to wyciąć lub obciąć... i bądź tu mądry. Z ulicy nie dostają i wchodzą po nim...

Marzy mi się spory szpaler limek, miskantów, może element ze żwirkiem jak w ogrodzie z lustrem tylko w prostokącie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=232 i bukiem pendulą którego mam, może buki/graby kolumnowe tylko nie wiem jeszcze jakie minimalne odstępy między nimi zachować bo miejsca nie jest za dużo z przodu. Oczywiście do formowania i podsadzone może kostkami z bukszpanów cały czas myślę...
Mala_Mi 16:06, 17 sty 2014

Zachwyciłam sie ślicznie przyciętą lipą
Syla 16:50, 17 sty 2014

[

Od ulicy świerki serbskie
1- Śliwa wiśniowa ''Nigra" ewentualnie klon ''Royal Red'' którego mam i muszę przesadzić
2- Miskant ''Veriegatus''
3- Hortensja ''Vanille Fraise''
4- Żurawka
5- Różanecznik
6- Carex morrowii ''Ice Dance''
7- Choina kanadyjska ''Jeddeloh'' przed nią może wrzosy, wrzośce

Witaj Olu wpadam z propozycją pomyśl jeszcze nad takim (rys.poniżej) rozmieszczeniem choiny Jeddeloh , wkomponowaniem w to miskanta Morning Light może3szt i tak jak napisałaś jako uzupełnienie zastosować wrzosy i wrzośce????????

Ładnie sobie rozrysowałaś planik
a tu to o czym myślałam

pozdrawiam wiosennie .... bo tak jest u mnie od kilku dni w ogrodzie .... słońce i ciepełko
leon60 18:35, 17 sty 2014

Sylwuś dziękuję świetna propozycja szczególnie,że bardzo podoba mi się ML na tle świerków serbskich i myślę o szpalerze z nich wzdłuż domu myślisz, ze to dobry pomysł ?

Nachodzi mnie również na wymianę okrągłych płyt w trawniku na prostokątne i może powtórzenie elementu z przodu
ooo jakoś tak

Syla 18:49, 17 sty 2014

Płyty prostokątne , dobry pomysł ale czy one w tym miejscu będą sygnalizować przejście do celu ? .... co do szpaleru traw ML samych ? myślę ..... A nie chciałabyś ich z różami ??? i lawendą ??? nanieś to na mapkę bo nie wiem o którym miejscu piszesz ....
leon60 19:12, 17 sty 2014

Płyty koło oczka służą jako przejście do garażu kiedyś altany a przed domem hmmm po prostu wydaje mi się tam strasznie pusto. Postaram się jutro zrobić odpowiednie zdjęcie dla zobrazowania.
Wzdłuż domu rabata nie będzie zbyt szeroka gdyż leci tam śnieg z dachu...
Róże głównie Chopin i kilka nn mam z tyłu, podsadzę je na pewno lawendą a ML myślałam posadowić w runiance i może czymś dla kontrastu żółty berberys, kosodrzewina ?

Wiesz co ? dałaś mi do myślenia z tą lawendą, pięknie to wygląda !
http://www.pinterest.com/pin/346917977516986572/
tusiawka 20:04, 17 sty 2014

leon60 napisał(a)

Marto rybki to karasie ozdobne, są prze fajne i jedzą z ręki To młody narybek 3-letni (mają 6-10cm) niestety większe osobniki zostały upolowane przez koty sąsiadów, tak samo jesiotr... mój kot rybek nie rusza zdecydowanie woli krety i ryjówki

Dzięki za odpowiedź. O rybkach już trochę poczytałam.
W tym sezonie planuję rybki również w moim formalnym baseniku.
Jest tam jednak bardzo płytko, więc rybki muszą być małe.
Na zimę trafią do akwarium w pomieszczeniu gospodarczym.
Syla 21:04, 17 sty 2014

Mam zdjęcia Olu .... są na początku wątku i je przeglądam. Tam jest mało miejsca.... A zamiast lawendy alternatywą może być koci ... koci ... miętka Tamtędy i tak się nikt nie będzie przechadzał a przynajmniej będzie kolorek .... tak mi się wydaje a może mi się źle wydaje

leon60 21:10, 17 sty 2014

Tak Sylwuś masz rację tam się mało chodzi aleeee płot likwiduję serby już tam rosną i jednak będzie nieco szerzej bo teraz pomiędzy płotem a domem nic nie rośnie. Kocimiętka też jest świetna bo kwitnie jak szalona a jakby powtykał jeszcze jeżówki chyba byłoby fajnie