Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kasiek 20:52, 18 mar 2014

Sebek napisał(a)

Kuzynka na Malediwach czy Karaibach mieszka? Swoją drogą fajnie byłoby mieć rodzinę w takim miejscu

Nie w dolnoslaskim i tez ciepelko mieli
Krys 20:53, 18 mar 2014

Madzenko czy juz można ciąc bukszpany?
Madzenka 21:01, 18 mar 2014

Widzę, ze emocje nawozowe powstają
Jak ktoś nie ogarnia to radzę po calości ogrodu polecieć azofoską uniwerslana w granulacie lub florovitem w płynie. Tylko do kwaśnolubych specjalny nawóz lub mieszanka florovit+pinivit.
Jak ktos ma ochote szlaeć i kombinować to mozę zastsowac indywidulne nawożenie :
- dla róz i kwitnacych
- dla magnoli
- dla lawendy dolomit lub widzialam juz agrecol dla lawendy
- dla bukszpanow
- powojnikow
- hortensji
- oczywista oczywistosć dla tarwnikow : zwykły, dlugodziałający, efekt dywanowy, z mchem, zachwaszczony, rzadkie koszenie
- widziałam specjalne dla cebulowych nawozy
pewnie jeszcze kila rodzajow odnajdziemy. Przecież zgłupiec mozna od tych rodzajow. Więc po co sie stresowac zatsowac jeden nawóz do wszystkich roślin za wyjatkiem tych ktore lubia kwasne podloże. Jak ktoś sie w tym wszsytkim nie łapie kupić biohumus i polać po calosci i tez bedzie dobrze
U mnie są rozne opcje w zaleznosci od ilosci czasu wiosną..... W tym roku jestem do przodu z pracami ogrodowymi, bo praktycznie nic nie sadze, wszystko przycięte, opryskane to mam czas się pohabilotować w nawozeniu
Ale najwyższy czas na opryski na choroby grzybowe.... Bo pękają pąki roslin.... A moje roze, magnolie i hortensje inredibal w ubieglym roku po ulewach mocno cierpialy na bakteryjną plamistosć.... Ale o tym w kolejnym odcinku klubokawiarni. Lecę na spotkanie z Ewka bo 30 dniowy okres WYZWANIE od wczoraj oglosila i zamierzam wytrwać !
Madzenka 21:04, 18 mar 2014

Krys napisał(a)
Madzenko czy juz można ciąc bukszpany?

Krys u nas dwutygodniowe prozgnozy nie zakaladają mrozów więc mozna u nas ciąc. Sprawdż Wasze prognozy. Ja nie będe moich cięła, bo radykalnie je na poczatku wrzesnia przyciełam, tylko od czasu do czasu obcinam kilka wybujałych gałązek a moje bukszpany juz całe w pąkach z młodymi listkami. Niektore już tydzien temu lekko skorygowałam, ale dosłownie kosmetycznie. W ubieglym roku ciełam trzykrotnie, w tym chyba będzie dwukrtone strzyżenie. Gdyby moje były poczochrane to bym teraz cięła.
Dokładnie to samo mam z cisami.
Madzenka 21:07, 18 mar 2014

Kasiek napisał(a)
Marzenko, u mnie magnolia nie tylko ruszyla z kwiatami, ale i z listkami....Sa tez calkowicie rozwiniete hiacynty...Troche wczesnie, co?

U nas magnolie jeszcze liści nie mają ale to kwestia kilku dni. Haicyntom już wszystkie głowki wyłaża w moim ogródku. Niech szybko kwitną bo planuję radykalna zmiane na tej rabacie... I mi przeszkadzaja w rwolucji hiacynty i krokusy...
A z krokusami doopa.... W pąkach z powodu pochmurnej i deszczowej pogody i juz przekwitają.... Nawet ich od powrotu nie widzialam....
Krys 21:07, 18 mar 2014

Dziekuję Madżenko
Madzenka 21:07, 18 mar 2014

Zamkniete zmykam do Ewki
ka1sia 21:08, 18 mar 2014

Marzenka, kopalnia wiedzy dziękuję
Wyzwanie przed Tobą ...no to trzymam kciuki!
Magda70 21:24, 18 mar 2014

Doczytałam, dokształciłam się z chemii (co ja w szkole na tym przedmiocie robiłam??- nie pamiętam..)
i też spadam
Bogdzia 21:25, 18 mar 2014

ka1sia napisał(a)
Marzenka, kopalnia wiedzy dziękuję
Wyzwanie przed Tobą ...no to trzymam kciuki!

Fakt że za fachowca robi i dobrze jej to idzie więc niech rady daje bo niektórzy bardzo potrzebuja.Pozdrawiam Marzenko.