Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Evchen 23:56, 19 mar 2014

gusiarz napisał(a)
Marzenko - moje motto nawożeniowe... jak coś nie kwitnie i jest zielone - zasilam nawozem azotowym a jak zaczyna kwitnąć fosforowym... i tyle Oprócz kwasolubnych...
Dzieki za oświecenie w sprawie przejścia za grabopłotkiem ... u nas szans na przejście nie ma... eM stwierdził, że z drabiny będzie ciąć...

Niby proste, ale i tak skomplikowane.. fosforowym chilli jakim?
Rench 00:02, 20 mar 2014

Podszkoliłam się co nie co w nawozeniu tzn ( wysypie,wyleję) to co mam,a zgromadziłam tego,edukując się na waszych wątkach, wcale nie mało
A robisz piaskowanie trawnika?
Madzenka 06:44, 20 mar 2014

alinak napisał(a)

zwłaszcza teraz na wiosnę ..oszaleć można z tym nawożeniem ...a ja zawsze do tyłu ...
Marzena a stosowałaś kiedy przy sadzeniu nawóz startowy ...dostałam takie cudo z roślinami i nie wiem czy przy użyciu kompostu tez można ...na razie odpuściłam ...bo się bojam okropnie tej chemii ...

ja teraz na etapie wertykulacjii w czwartek ..bo jeszcze mokro po deszczach ,za to wszystko ruszyło z kopyta ...

Nigdy nie używalam nawozu startowego....
My chyba w weekend powtórzymy wertykulację bo siana mnóstwo....
Madzenka 06:46, 20 mar 2014

ana_art napisał(a)
Marzenko nie wiem czy dobrze pamiętam, ale pisałaś chyba że teraz pryskasz na grzyba. Jesji tak to co i czym?

Aniu zwykle wiosna w trakcie pekania pąków liści pryskam rosliny miedzianem lub topsinem lub czymkolwiek innym co masz pod ręką na grzyba. Dodatkowo rosliny, które były porazone po ubieglorocznych ulewach bakteryjną plamistością podleje previkurem (magnolia susan, powojniki, hortensja incrediball )
Madzenka 06:48, 20 mar 2014

Na 4 cisy mam 5 zawilców. Jeden pęd ma burzę kwiatów wiec myśle , ze jeden na ML wystraczy. Efektu spodziewaj się jednka w drugim sezonie, w tym nie będą jeszcze obficie kwitnęły, chyba że kupisz duże rośliny w doniczkach
Madzenka 06:49, 20 mar 2014

Bogdzia napisał(a)
Jak pada to chyba na grzyba nie pryskacie , dopiero po deszczu ma to sens ale czy juz teraz jak nie ma lisci??? Pojęcia nie mam.Pozdrówka Madżen serdeczne.

Bożenko pryskać będę w sobote bo zapowiadają piekną pogode. Własnie teraz profilaktycznie dla roślin , ktore są bardzo podatne na grzyba będe pryskac. Zwykle daje mi to dobre efekty , pod warunkiem że znów nie będą wielotygodniowe ulewne deszcze....
Madzenka 06:51, 20 mar 2014

Rench napisał(a)
Podszkoliłam się co nie co w nawozeniu tzn ( wysypie,wyleję) to co mam,a zgromadziłam tego,edukując się na waszych wątkach, wcale nie mało
A robisz piaskowanie trawnika?

Rench w ubiegłym roku robiłam piaskowanie, szczególnych efektów nie widzialam. Aby był efekt trzeba dla rozlużnienia gleby mnostwo piasku wysypać. Zrobię areację czyli nakłuwanie gleby.
Madzenka 06:56, 20 mar 2014

Dziękuje za Wasze przemyślenia dot. Nawożenia roslin. Myślę źe bardzo ważne jest wymienianie się doświadczeniami.
Ja w weekend planuję podlać większość roslin biohumusem i florovitem (leję doglebowo ale mocno po liściach...) . Kwasnolube dostaną po liściach i do gleby pinovit + florovit. Róże i magnolie dostały już specjalistyczne nawozy a cebulowe dostały azofoskę. Ponieważ zabrakło mi azofoski nie poleciałam z nią po całości ogrodu... Gdyby była nie kombinaowalabym....Na tym skończę wiosenne nawożenie. Na początku kwietnia ponowne nawożenie trawnika, bo już 8.03 dostał po wertykulacji florovit w granulacie.

Promanalem pryskałam już w lutym, teraz będzie akcja na grzyba a jak się uda to polatam z lancą doglebową w następny weekend i dam do gleby pod korzenie roślin confidor. Czekam na Ema5 z wrotyczem aby zaatakować opuchlaki. Czy pomoże? Jesli nie to w kwietniu będą ciepłe nicienie. A potem będę leżeć do maja na kanapie i ocpoczywać. ..... Aha w miedzyczasię będę sadzić
justine17 08:08, 20 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nigdy nie używalam nawozu startowego....
My chyba w weekend powtórzymy wertykulację bo siana mnóstwo....

Czy mogłabym prosić o zdjęcie trawnika po wertykulacji? My pierwszy raz w tym roku wertykulowaliśmy.
Mala_Mi 08:35, 20 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Rench w ubiegłym roku robiłam piaskowanie, szczególnych efektów nie widzialam. Aby był efekt trzeba dla rozlużnienia gleby mnostwo piasku wysypać. Zrobię areację czyli nakłuwanie gleby.

Aeracja ma sens.. jak sie potem tony piasku wsypie... tzn tonę u mnie, a u ciebie ciut mniej