Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

JoannA 22:57, 17 mar 2014

Syla napisał(a)

Przepraszam Marzenko , że odpowiem koleżance Ja kupowałam nawozy do marchewki z dużą zawartością siarczanu potasu i zrobiłam opryski ..... Roślinki ładnie zareagowały intensywnością koloru a robiły się żółtawe (choina kanadyjska oraz świerki serbskie)

Sylwio, to mogę ten siarczan potasu użyć także do choiny kanadyjskiej? Zauważyłam, ż w ubiegłym roku zrobiła się lekko żółta, brakuje jej tej intensywności koloru.
grembosia 00:23, 18 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Dopiero będę zadowolona gdy je wypelnię ale czy w świetle dziennym czy sztucznym pieknie kontrastują z grafitem i czernią

I takiego efektu będziemy oczekiwać.
Ja też lubię odważne, zaskakujące efekty w domu, bo szybko da się przestawić, przesunąć, odstawić na boki, gdy się nie widzi...
W ogrodzie jednak więcej zamieszania,ale da się
Anabell 00:30, 18 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

A twoje są brązowe? Bo jeśli tak to opryskaj dolistnie. Ja jednak najpierw dam im dawkę florowitu doglebowo i po liściach a potem opryskam siarczanem

Czytam na podglądzie:- dziewczynki siarczan potasu wystarczy sypnąć do ziemi jeśli gleba wymaga, zagrabić lekko i podlać wodą.
Dolistnie lepiej florowitem, ma on w składzie żelazo, magnez i inne skł. pomogą w szybkim przemieszczeniu się Ostrożnie z nawożeniem bukszpanów one wcale nie są żarłoczne, wręcz przeciwnie można zasolić podłoże i zaczną podsychać.
Brązowienie listków może być spowodowane dużą wilgocią w ciężkiej ziemi, jeszcze jest zimno i korzenie nie pobierają tak składników.

ale ja wcześniej nie przeglądałam wątku i mogę nie wiedzieć o co biega. Pozdrawiam Hania.
Margarete 01:20, 18 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Nikita cieszę się, że takie ladne okazy sobie kupiłaś

Nie tylko sobie - nam też kupiła ! Hurra !
Pszczelarnia 08:11, 18 mar 2014

Anabell napisał(a)

Czytam na podglądzie:- dziewczynki siarczan potasu wystarczy sypnąć do ziemi jeśli gleba wymaga, zagrabić lekko i podlać wodą.
Dolistnie lepiej florowitem, ma on w składzie żelazo, magnez i inne skł. pomogą w szybkim przemieszczeniu się Ostrożnie z nawożeniem bukszpanów one wcale nie są żarłoczne, wręcz przeciwnie można zasolić podłoże i zaczną podsychać.
Brązowienie listków może być spowodowane dużą wilgocią w ciężkiej ziemi, jeszcze jest zimno i korzenie nie pobierają tak składników.

ale ja wcześniej nie przeglądałam wątku i mogę nie wiedzieć o co biega. Pozdrawiam Hania.

Haniu, dziękuję. Bo mi się zaczyna siarka z potasem i innymi mieszać i wpadam w panikę, czysto teoretyczną ale uciążliwą.
Mam jednego delikwenta po zimie brązowego i patrzę na niego i myślę, że już wiem co mu jest. Nie przyswaja, był przesadzony jako duży okaz do ciężkiej ziemi. Wspomogę go lekko florowitem do roślin zielnych tak?

A swoją drogą jak sprawdzić zasolenie podłoża? Czy jak ktoś nie nawozi, to ono nie występuje?
Mala_Mi 10:44, 18 mar 2014

K2SO3 - to siarczyn potasu, który po reakcji z tlenem przekształca sie w siarczan potasu czyli K2SO4..... tlen jest w wodzie, a woda jest wszędzie.. wyjdzie na to samo.

Siarczan potasu stosuje sie na roślinach, które są wrażliwe na zasolenie gleby.... a potrzebują do wzrostu potasu. Niektóre nawozy posiadają w składzie niewielką ilość chlorków które zasalają glebę.
Kondzio 10:57, 18 mar 2014

Macham wtorkowo hi hi hi
aga_szsz 11:00, 18 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
K2SO3 - to siarczyn potasu, który po reakcji z tlenem przekształca sie w siarczan potasu czyli K2SO4..... tlen jest w wodzie, a woda jest wszędzie.. wyjdzie na to samo.

Siarczan potasu stosuje sie na roślinach, które są wrażliwe na zasolenie gleby.... a potrzebują do wzrostu potasu. Niektóre nawozy posiadają w składzie niewielką ilość chlorków które zasalają glebę.

O proszę!
Widać kto nie spał na chemii
O sobie tego raczej powiedzieć nie mogę
Milka 13:23, 18 mar 2014

A ja się pytam, czy swoje laurowiśnie już podcięłaś i czy masz fotkę z tego zabiegu?
Madzenka 17:09, 18 mar 2014

Irenko nie cielam, laurowisnie będę cielam dopiero w kwietniu
A dla zaglądających kwitnące jako szpaler przydrożnych forsycji