Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

stychaz 19:34, 18 mar 2014

Macham
Wieloszka 19:56, 18 mar 2014

Poczytałam arcypouczające dyskusje nawożeniowe . zgadzam się z Tobą Marzenko, mamy podobne warunki gliniasto-podmokłe i nasze roślinki podobnie reagują. Moje buksy też żółte, mimo 2-krotnego oprysku siarczanem potasu jesienią. W ubiegły weekend - przed deszczem - cały ogród posypałam azofoską, ale to prawda, że niektóre rośliny lepiej nawozić dolistnie, bo z różnych powodów nie przyswajają z gleby. Skopiowałam wszystkie mądre rady
A teraz pytanko laika cebulowego: czy wystarczy cebulkom, jak posypałam ziemię azofoską, czy trzeba czymś je polać z góry, czym i jak często?
Joaska 20:24, 18 mar 2014

NO to ja zdurniałam do reszty z tym nawożeniem i zostanę jak na razie przy biohumusie i magicznej sile ... tego się nie boję , siarczan potasu czy jakoś tak mam 2 kilo bodajże i nie mam bladego pojęcie co z nim począć
Konstancja30 20:30, 18 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Ratunku, ja nic z tego nie rozumiem . Czytam, że w kompoście to mogą być opuchlaki i przetrwalniki grzybów, rośliny mogą być przenawożone, gleba może być zasolona a dokoła mnie latają azofoski i polifoski, florowity i siarczany.
Jak sobie radzić z tym wszystkim, jak?

ratunku !!! ... ja to już nie fiem nic ... ja nigdy nie byłam specjalnie biegła w wyczuciu tej subtelnej różnicy pomiędzy siarczynem a siarczanem i wielkie joopiiii , że finalnie jakby jej nie ma ... kolejny miły bonus ogrodniczkowania ... przepędziłam demony młodości ...

Kasiek 20:32, 18 mar 2014

Marzenko, u mnie magnolia nie tylko ruszyla z kwiatami, ale i z listkami....Sa tez calkowicie rozwiniete hiacynty...Troche wczesnie, co?
Kasiek 20:35, 18 mar 2014

Aaaaa i zapomnialam Kuzynce zakwitl pierwszym kwiatem.....Rubens
malgorzata_s... 20:41, 18 mar 2014

Marzenko Emuś wsadził moje buksiki Rabata zaczęta huraaaaaaa
Sebek 20:43, 18 mar 2014

Kasiek napisał(a)
Aaaaa i zapomnialam Kuzynce zakwitl pierwszym kwiatem.....Rubens

Kuzynka na Malediwach czy Karaibach mieszka? Swoją drogą fajnie byłoby mieć rodzinę w takim miejscu
Madzenka 20:50, 18 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
A ja nie nawoziłam.. jak zwykle...... ale szafka z nawozami wypasiona jest
Rodkom jutro sypnę....
A Kindzi magnolia mogła nie zawiązać pąków kwiatowych z powodu suszy jak była latem.. ... moja magnolia dostawała podlewania z nawadniania trawnika.. jedyna zaleta tak głupiego posadzenia drzewka

Średnia z dwóch zim.. jest całkiem normalna.. rok temu odśnieżałam ..... a teraz patrze na pękające pąki magnolii...

Ania jaka susza? U mnie nawadnianie wyłaczone, tylko od czasu do czasu trawnik podelwałam... Nadmie wody rok temu mieslismy. Susza była w pódzkim i Mazowieckim i może u Ciebie?
Madzenka 20:51, 18 mar 2014

Wieloszka napisał(a)
Poczytałam arcypouczające dyskusje nawożeniowe . zgadzam się z Tobą Marzenko, mamy podobne warunki gliniasto-podmokłe i nasze roślinki podobnie reagują. Moje buksy też żółte, mimo 2-krotnego oprysku siarczanem potasu jesienią. W ubiegły weekend - przed deszczem - cały ogród posypałam azofoską, ale to prawda, że niektóre rośliny lepiej nawozić dolistnie, bo z różnych powodów nie przyswajają z gleby. Skopiowałam wszystkie mądre rady
A teraz pytanko laika cebulowego: czy wystarczy cebulkom, jak posypałam ziemię azofoską, czy trzeba czymś je polać z góry, czym i jak często?

Aga moje cebulowe dostają wyłacznie wiosna azofoske i finito