Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 08:58, 30 mar 2014

Kalamandyna napisał(a)
Mażenko kofana, daj mi choć jedną roślinkę którą na rabacie muszem mieć bo listę takich niezbędników robię i na zakupy robię ją!!! Rabaty u mnie powstawać będą.

I. Carex morrowi, carex frosted curls, bukszpany! Bez tych ron nie wyobrażam sobie mojego ogrodu
II. Lawenda i róże okrywowe z kwitnących
Madzenka 08:59, 30 mar 2014

nicol21 napisał(a)
Marzenka, pozwolę sobie na prywatę..... kupiłam preparat do nalistnego nawożenia buksików... i zastanawiam się w jaką pogodę to powinnam robić i czy ewentualnie jeśli teraz jest ciepło i słonecznie to powinnam je od słońca osłonić?

Pewnie najlepiej byłoby to zrobić w pochmurny dzień, ja lałam po nich nawet w słoneczne i nic się nie działo.
Madzenka 08:59, 30 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko Aniele dzięki że jesteś i za namiary na zielone cuda Nawet mój Emuś oszalałna ten widok Buziaki więeeeelkie

Każdy jest w amoku na widok taaaaakiej ilości bukszpanów
Madzenka 09:03, 30 mar 2014

jolka napisał(a)

Co to się dzieje?? W co drugim wątku OPUCHLAKI !!
Ta zaraza to się chyba przez ogrodowisko roznosi

Pozdrowienia Madżen,
rzadko piszę, ale zawsze patrzę co sobie porabiasz

Z powodu ciepłej zimy zaczęly szybciej żerować, teraz najbardziej widać róznicę pomiędzy zdrowymi a zaatakowanymi przez nie żurawkami. Jeśli starciłam niemal 50 żurawek a wczoraj wyjęłam dwie azalie bez korzeni. To nie jest to paranoja tylko relane zagrożenie dla ogrodu. Jeśli te larwy, a wczoraj zniszczyłam ich ok 200, dojrzałyby do dorosłej postaci i złożyły 500-1000 jaj to nie miałabym za kilka lat ogrodu.... Jei teraz nie ogranicze ich polulacji to.... Trzeba będzie zaorać ogród za kilka lat..
Madzenka 09:05, 30 mar 2014

Stożek jest rzeczywiście wielki, przez 5 lat formowany przeze mnie z poczochrańca w ogrodzie teściwej. Był przeznaczony do naszego nowego ogrodu. Przez dwa lata z rzędu podejmowaliśmy próbę wykopania, niedaną. Jednak dzieki podcinaniu mu korzeni prze te dwa lata za trzecim razem i przy użyciu metalowej rury udało sie..... Ciekawe jak go teraz zapakujemy do bagażnika na dach i jak posadzimy....
polinka 09:09, 30 mar 2014

Tak się zastanawiam czy te opuchlaki mogą przywędrować same do ogrodu czy tylko wraz z zarażonymi roślinami?
Madżen nie zazdroszczę i trzymam kciuki za wygraną walkę. Rozumiem, że nie ma jakiegoś złotego środka, który raz na zawsze je zniszczy?
nicol21 09:23, 30 mar 2014

Juz sie nie moge doczekac widoku nowego okazu w Twoim ogrodzie!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
leon60 09:54, 30 mar 2014

Ciekawa jestem w którym miejscu posadzisz stożka giganta może było a nie doczytałam
Macham
ewa004 10:04, 30 mar 2014

Marzenko powiedz mi jeszcze raz bo ja juz chyba sklerozę mam

Jeżeli wylałam na ogród Promanol ,potem sypnęłam azofoskę,bukszpany i lawenda dostały dolomit i doglebowo oraz dolistnie florowit,czy taka porcja wystarczy ?
Za jaki czas muszę powtórzyć nawożenie i czym ?
Agnieszka_B 10:28, 30 mar 2014

Marzenko, wraz z niedzielnymi pozdrowieniami pytam czy lawenda na zwarty szpalerek co 50 cm powinna być posadzona ?