Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Gabisia 21:43, 30 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Z powodu ciepłej zimy zaczęly szybciej żerować, teraz najbardziej widać róznicę pomiędzy zdrowymi a zaatakowanymi przez nie żurawkami. Jeśli starciłam niemal 50 żurawek a wczoraj wyjęłam dwie azalie bez korzeni. To nie jest to paranoja tylko relane zagrożenie dla ogrodu. Jeśli te larwy, a wczoraj zniszczyłam ich ok 200, dojrzałyby do dorosłej postaci i złożyły 500-1000 jaj to nie miałabym za kilka lat ogrodu.... Jei teraz nie ogranicze ich polulacji to.... Trzeba będzie zaorać ogród za kilka lat..

Marzenko, ja tego nie rozumiem.
Skoro żurawy to paranoja i realne zagrożenie, straciłaś dziesiątki sztuk (i kasy) - to po kiego grzyba kupujesz kolejne???
Ja miałam kilka sztuk, ale głównie z powodu słabości do ogrodowiska, bo nigdy nie miałam przekonania do ich dyskusyjnej urody. W tym tygodniu wywaliłam ostatnie sztuki, bo miałam je tylko w jednym miejscu i tam wylazły mi te oślizgłe krewety.
Mówię dość, nie daję im już żadnej szansy - never ever - sio!
(Ja to taka niestety kategoryczna jestem i w związkach międzyludzkich i w ludzko-bylinowych)
Przecież jest tyle pięknych bylin…...
Gabisia 21:44, 30 mar 2014

Pewnie zaraz na mnie gromy ciężkie spadną……
Enya73 21:47, 30 mar 2014

Ja też się obraziłam na żurawki, te co przeżyły zmasowany atak , niech zostaną, ale nowych już nie będzie. Amen
ewakatowice 21:47, 30 mar 2014

Gabisia napisał(a)
\

w moich "skarbusiach" również nie dostrzegam ich "ogrowiskowego potencjału"

Może Gabi z nami coś nie tak...

a może my za "zielone' w ogrodnictwie i to dlatego...

a zresztą nie to co ładne a co się komu podoba

atena35 21:48, 30 mar 2014

Gromów nie będzie Buziaki co najwyżej.
Kasiek 21:48, 30 mar 2014

Gabisia napisał(a)

Ja Cie obronie...i bronie swoj ogrod przed zurawkami... Nie musze ich miec, nie zachwycam sie nimi, nie kupie i juz
baraga1904 21:48, 30 mar 2014

...Gabi...według mnie nic na siłę ( i w związkach międzyludzkich i ludzko-bylinowych)
...żadne gromy nie spadną...
Luki 21:50, 30 mar 2014

Za tak mocne słowa na piękne żurawki pogrzmiłbym troche ale nie lubie się złościć i podstawą jest, że każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanować.
Wszystko niestety wina szkółkarzy, że nie zapobiegali wylęganiu się robali i rozprzestrzeniły się na ogromną skale, a na pewno w jakimś stopniu można by to ograniczyć już u źródła.
ewakatowice 21:51, 30 mar 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4072-aranzacja-ogrodka-przy-szeregowcu?page=135

możecie powiedzieć co mam zrobić z tymi czarnymi maleństwami?
biedne takie ... j
Enya73 21:53, 30 mar 2014

Ja swoje kupowałam bezpośrednio u producenta, którego nazwy nie wymienię, ale to dość duża i znana marka. Jechałam specjalnie kilkadziesiąt km. Wydawało mi się, że co jak, co, ale oni o markę dbają i na takie zaniedbania sobie nie pozwolą, Na 21 żurawek tylko 5 przetrwało zmasowany atak. Żałuję, że nie zachowałam paragonu.