Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

monteverde 22:20, 30 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Za chwile władzę przejmą jednak wiśnie

Marzenko bój się B...a 1 dzień mnie nie było a tu z 20 stron do przeczytania piękne wiśnie i magnolia, a ja Koju bym nie cięła tylko posadziła jako tło dla ogrodu albo jako soliter w obwódce bukszpanowej lub cisowej piękny pokrój ma
Madzenka 22:21, 30 mar 2014

Gabisia napisał(a)

Marzenko, ja tego nie rozumiem.
Skoro żurawy to paranoja i realne zagrożenie, straciłaś dziesiątki sztuk (i kasy) - to po kiego grzyba kupujesz kolejne???
Ja miałam kilka sztuk, ale głównie z powodu słabości do ogrodowiska, bo nigdy nie miałam przekonania do ich dyskusyjnej urody. W tym tygodniu wywaliłam ostatnie sztuki, bo miałam je tylko w jednym miejscu i tam wylazły mi te oślizgłe krewety.
Mówię dość, nie daję im już żadnej szansy - never ever - sio!
(Ja to taka niestety kategoryczna jestem i w związkach międzyludzkich i w ludzko-bylinowych)
Przecież jest tyle pięknych bylin…...

Gabi nic mi sie tak nie podoba latem jak bordowe liscie żurawek w moim ogrodzie. Ile mozna sadzić trawek ? Właśnie dosadziłam 20 traw i jak dla mnie za dużo. Wiesz źe ja jestem kokoszka i lubię róznorodnośc. Jeśli nie poradze sobie z opuchlakami to nie tylko żurawek nie bedzie ale robale zjedzą mi wszystko w Ogrodzie....już dwie azalie są bez korzeni.... Dwa carexy skarłowacialy..... Jedn bukszpan podgryziony...
Madzenka 22:22, 30 mar 2014

Enya73 napisał(a)
Ja też się obraziłam na żurawki, te co przeżyły zmasowany atak , niech zostaną, ale nowych już nie będzie. Amen

To nie jest tylko kwestia żurawek... To być albo nie być dla całego ogrodu....
Anita1978 22:22, 30 mar 2014

Akcję z bukszapnowym stożkowe widziałam, i cię też, dyskusje na temat pędraków przeczytałam.....mam 3 żurawki i chyba je obejrzę, ale jakoś tez nie są w moim guście.....ale postraszylyście robalami...będą mi sie teraz śniły.....
Madzenka 22:22, 30 mar 2014

ewakatowice napisał(a)

w moich "skarbusiach" również nie dostrzegam ich "ogrowiskowego potencjału"

Może Gabi z nami coś nie tak...

a może my za "zielone' w ogrodnictwie i to dlatego...

a zresztą nie to co ładne a co się komu podoba

Mnie zachwycają łany żurawek u Syli i Any Art
Madzenka 22:23, 30 mar 2014

Luki napisał(a)
Za tak mocne słowa na piękne żurawki pogrzmiłbym troche ale nie lubie się złościć i podstawą jest, że każdy ma swoje zdanie i trzeba je szanować.
Wszystko niestety wina szkółkarzy, że nie zapobiegali wylęganiu się robali i rozprzestrzeniły się na ogromną skale, a na pewno w jakimś stopniu można by to ograniczyć już u źródła.

Ja mam opuchlaki rownież w laurowiśniach i rh... To nie tylko żurawki , to wina szkółek...
Madzenka 22:24, 30 mar 2014

Enya73 napisał(a)
Ja swoje kupowałam bezpośrednio u producenta, którego nazwy nie wymienię, ale to dość duża i znana marka. Jechałam specjalnie kilkadziesiąt km. Wydawało mi się, że co jak, co, ale oni o markę dbają i na takie zaniedbania sobie nie pozwolą, Na 21 żurawek tylko 5 przetrwało zmasowany atak. Żałuję, że nie zachowałam paragonu.

Anita problem chyba polega na tym, że nie ma zbyt skutecznej obony przed nimi a nicienie są zbyt drogie...
Madzenka 22:27, 30 mar 2014

Kasiek napisał(a)

Chrzaszcze opuchlaka nie lataja ale dosc szybko maszeruja sobie z ogrodu do ogrodu...

No to u mnie sobie maszerują z pola obok.... Bo to plaga pól uprawnych równieź...

Nie ma co generalizować, po prostu lubią zurawki i tam się gromadzą... Lubię żurawki i zamierzam wygrać wlakę o nie. Przecież zamówiłam u Finki kolejne żurawki
Madzenka 22:28, 30 mar 2014

Syla napisał(a)
Fajnie się do Ciebie zagląda .... zawsze coś nowego ... bukszpan wymiata a Ty przy nim z rozbrajającym uśmiechem
Na jednej fotografii ładnie ujęłaś żywopłot z graba .... wreszcie go zobaczyłam w całej rozciągłości .... super wygląda ....

Dzisiaj skończyłam kulkowanie i stożkowanie , pleców nie czuję

Mam nadzieje, ze w tym roku żywoplot wreszcie się uzupełni, gdyż wreszcie graby dosadzane jesienia 2012 zaczęly intensywnie rosnąc.
Madzenka 22:30, 30 mar 2014

ana_art napisał(a)
tak też wyczytałam, że mogą przemierzyc i kilometr... dowiedziałam się ostatnio że moja 'następna' sąsiadka ma larwy od dawna, wyżarły jej ostatnio prymule i cos tam jeszcze, rzekomo w ubiegłym roku kupiła strasznie drogi płyn za 50zł i polała a one dalej są... zaczęłam tłumaczyć o wieczornym pryskaniu, o deseczkach z taśmą ale obawiam się że to była 'mowa trawa' Czyli walka z wiatrakami... bo ogród jest kilkadziesiąt metrów ode mnie....

Dlatego chyba trzeba sypać gorczycę, lać wrotyczem aby ziemi im nie odpowiadała...

Aha zaczyna sie inwazja ślimaków.... Moje świeże listki lilii już w dziurkach...