Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

AlicyaLK 21:53, 08 maj 2014

Madżenko, już nam Anglia nie potrzebna! Cudowny jest Twój ogród!
ana_art 21:53, 08 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Czyli zebrinusy muszę na cabaret wymienić
oj cabaret zdecydowanie ładniej wygląda
Madzenka 21:54, 08 maj 2014

Kindzia napisał(a)
Jedziemy do Starczy pewnie pod koniec maja po jeżówki Możesz się z nami zabrać Marzenko

Kindziu ja w tym roku na pewno u nas znajdę. Nie mogę sobie odebrać przyjmności kupowania w sezonie
ana_art 21:55, 08 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie kuś kusicielko. Jeszcze muszę Twoje rozchodniki z rozplenicą skopiować.
no kiedy one piękne, tylko ja miałam różowe jeżówki w donicach z trawami... aaaa jestem ciekawa czy te winne mi się rozsiały czy nie
malgorzata_s... 21:57, 08 maj 2014

Marzenko cudowne fotki pokazałaś Faktycznie ostatnie dni tulipanów już są Szkoda No cóż wiosna nie trwa wiecznie Buziaki zostawiam
Madzenka 21:57, 08 maj 2014

kolagn napisał(a)

Marzenko a kupując można w jakiś sposób poznać czy ma opuchlaki? Np po wyglądzie liści. Bo w szkółce raczej nie wyjmę z doniczki i nie zobaczę, a jak kupię z opuchlakami to do śmieci już roślinka? Czy sadzić i walczyć z nimi?

Dziękuję za zaproszenie w sob, już Justyna pytała mnie kiedyśvczy się wybieram. Ale akurat 10.05. mam z M. rocznicę, synka odwozimy do dziadków, mam jeszcze w planach dojechać na plantację po buksiki i tak w sumie to milion rzeczy naraz. Ale kusi mnie żeby się wyrwać na chwilkę bo strasznie chciałabym Was poznać a na kiedy się umawiacie?

W sobotę zbiórka na targach pod iglicą o 9:00

Jak rozpoznać czy są opuchlaki? Przeważnie zainfekowane rośliny po prostu mają powygryzane liście. Moje laurowiśnie były powygryzane, wówczas myślałam że to gąsienice.... Na zimozielonych jak zobaczysz koronki na brzegach to się nie kryguj, wyciagnij roślinę z doniczki i jeszcze obciachu sprzedawcy zrób. Na żurawkach nie rozpoznasz i innych roslinach o gąbczastych liściach. Wtedy opuchlaki podgryzaja tylko korzonki. Ale rh, trzmieliny, laurowisnie, bluszcze, bergenie zwykle mają powygryzane brzegi lisci.
bociek 21:58, 08 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Bociuś się nam odnalazł
Co do traw to trzeba odpowiedni moment wyczuć... Rok temu za póżno i za nisko ciachnęłam....

Mi tego nie musisz mowic W tym roku niestety cielam po mlodych bo przedwiosnie psikusa zrobilo nagle i niespodziewanie A gteraz przymrozek
bociek 21:59, 08 maj 2014

ana_art napisał(a)
oj cabaret zdecydowanie ładniej wygląda

Bez porownania Nie jestem wielka fanka zebrinusow i strictusow, wole jednak bialo paskowane i wzdluz niz wszerz

Czy posadzi Pani Cabareta, Cosmopolitana czy Variegatusa bedzie Pani zadowolona
Madzenka 22:00, 08 maj 2014

gruba_dynia napisał(a)
Zwiedzam Twój ogród regularnie, choć po cichu Bardzo mi się tu podoba. A, że Twoim wzorem posadziłam w tym roku żywopłot grabowy do Ciebie uderzam z pytaniem Czy spotkałaś się z jakimiś szkodnikami na nim? Kilka moich drzewek ma na liściach dziurki, równo zrobione pomiędzy unerwieniem. Czy spotkałaś się z czyms takim na grabie?

Witaj, bardzo mi miło.
Liście grabów lubią gąsienice. Pogdyzaja mi równiez wiśnie pissardi. Muszę zrobić oprysk silnym środkiem na ssąco-gryzące. Skuteczny jest Mospilan, ortus. Ja mam spory zapas Apacz na opuchlaki to pewnie i gasienice potraktuję nim.
W Wiedniu obserwoałam gołożer grabów.... U mnie nigdy nie było żadnej inwazji, obawiam się jednak że lekka zima da nam sie we znaki plagą ssąco-gryzących... Na buku już mam zdobniczke bukowa.... Czyli mszycę wredną!
Madzenka 22:03, 08 maj 2014

Margarete napisał(a)
Marzenko - super pomocne te twoje fotorelacje, dobry pomysl.
Żal mi twojego klona - mróz nabroił i u mnie, ale akurat z klonem u mnie juz wczesniej cos sie niedobrego działo, juz w kwietniu nie ruszył cały duzy konar, jakby zasechł, nawet zawiązków lisci nie było.....skonsultowałam sie tu na O. z forumowiczem Franco Polo u którego klonów mnóstwo, sam je nawet rozmnaża i on zasugerował mi albo susze fizjologiczną, albo wiosenne zamieranie pedów, albo....chorobe grzybowa.
W każdym razie mój piekny ponad 2,5 metrowy klon zostanie w sobotę "przerobiony na bonsai" bo ogołoce go z jednego całego pedu i drugiego we fragmencie, a dwa pozostałe pędy sa ok i na jeszcze jednym tez cos sie dzieje...od dołu liscie są później pusto i na samej górze znów sa....niechcacy wyjdzie mi "prawie bonsai"..........jest u mnie od 8 lat, zdobi pieknie ogród, żal mi go strasznie ......moze uda mu sie jakoś przezyc mimo tych cięć, prysne go tez na grzyba i zobaczymy......

Małgosiu a ja tak sobie dzisiaj popatrzyłam na mojego klona..... I stwierdziłam że zastąpi go kurczaczek mariken.... Za ciemny efekt z tym klonem... Zielony klon też nie pasuje, bo zniknie na tle żywoplotu grabowego... Ale mariken byłby miodzio. Juź w nogach jest tatarak i cytrynowe źurawki wiec marikena poszukam. Klona sobie posadzę w inne bardziej osloniete miejsce.... Gdzie jeszcze nie wiem.... Pomysle o tym jutro...

Czy miłorząb lubi mieć mokro w nózkach?