Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Gabrysia_ 22:30, 25 lip 2014

W mojej ulubionej szkółce rubrum cały czas dostępna
Dzięki za nazwę jeżówki,lecę sprawdzić do wuujka
Madzenka 22:32, 25 lip 2014

Gabrysia_ napisał(a)
W mojej ulubionej szkółce rubrum cały czas dostępna
Dzięki za nazwę jeżówki,lecę sprawdzić do wuujka

Wybarwia się w rozny sposób i rzeczywiscie róznie moga wyglądać kwiatki anwet na jednym krzczku. W zakeżności od ilości wody i slońca może mieć rozne odcienie rożu.
Lecę zamówic do Marty southerm bells bo zaraz nie będzie
Syla 22:32, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Rubrum kupuję co roku... W tym roku grupa wrocławska polowala na nie dla mnie nie wiem dlaczego ale trudno je było w tym roku nabyć.
Próbowalyśmy w róznych warunkach przechowac vertigo - w garazu, w piwnicy, też isę nie udało... Niesty trzeba kupować co roku...

przechowam swoje w ogrodzie zimowym jak mi donic korzenie nie rozwalą ...a na wiosnę przytnę jak miskanty ... o ile M mi pozwoli je wnieść

a wracając do jeżówek to ta Southern Belle by się dobrze prezentowała w wyższych rozplenicach bo ona bardzo wysoka jest ... co ????
monteverde 22:38, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Cięcie budleji... Masakrycznie teraz wyglądają bo im zostawilam tylko pióropusze . Zmuszona byłam jednak je wyciąć, bo buki zamierają z powodu zarastania przez nie, to samo z tujami sąsiadów, róże mają za mało słońca....

Muszę jakos do jesieni wytrzymać, do rewolucji pażdziernikowej na tej rabacie...

Aha lavenda po lawendokosach. Minimalnie ją ciełam bo już ma pełno nowych przyrostów. Rok temu za ostro skosiłam i nie zakwitła ponownie....

Buków nadal nie widać..... Atak mialo być pieknie bordowo...

O Jezusicku, masakra ale coś za coś znajdziesz budlejom inne miejsce?pozdrówka
Madzenka 22:45, 25 lip 2014

Obiecane dla Karoliny rabaty hortensjowe
Incrediball
W nogach ma żywoplot bukszpankwy, za plecami laurowiśnię wschodnia NN. To moja ulubiona rabata hortensjowa. Chyba mam 5 incredaball, jedna choruje na jakiegos grzyba drugi rok, więc przewa w nasadzniach. Jesli jest nadmiar deszczow to ze zbiornika z wodą sąsiada splywa wszystko do mnie...
Kwitnie jako pierwsza w moim ogrodzie

Hirtensje 2 szt magical moonlight .
W kolejności lubienia nr 5... Coś mi kolory nie pasują... Nie lubie połączenia białego z niebieskim. Ale kwitna jako drugie w kolejnosci

Z boku będzie buk bordowy, przed nimi jest kula bukszpanowa kolos z roplenicami medium boy i z lewej strony perovskia, którą uwielbiam

Madzenka 22:52, 25 lip 2014

Ogrodowe - ma być cały szpaler , jeszcz eprzed szlaeństwem kwitnienia. Uwielbiam je zaraz po incrediball. I jakiem nadżen to własną piersią będę je bronić przed mrozami!!!

Przed nimi mam posadzone azalie i aktulanie runiankę bo nie lubię łysych placów zimą. Wprawdzie to tyły ogrodu, do ktorych zimą nie zagladam ale wiosną owszem. Za pelcami pęcherznica diabolo - aktualnie po ostrym cięciu i wyglada niewyjsciowo. Z prawej strony rh a z lewej rozplenice Paul's giant.... Za chwilę będzie miala 1,5 m..

I orzy okazji tyły... Nie ma chętnych do ciecia grabow.... Sąsiad mnie utlucze.... nmi wodą a ja mu liściami po oczach Urosły pierony, trezba je wystożkować.
Madzenka 22:56, 25 lip 2014

Rabata hortensjowa, ktora miała być najpiekniejsza... Trzeci rok zbierają się passion you and me ... I miskanty też się zbieraja.... Chyba dosadzę im w nogi azalii kermesina aby przynajmniej cieszyć oczy wiosną.... to widok za moim kominkiem z fotela w ogrodzie zimowym.... I ja ciagle czekam... A one się zbierają.... Sory za jość fotek ale po poludniu ta rabata jest w cieniu grabow i pissardi oraz magnoli.

Tu będą poprawki ale na razie nie mam parcia. W rzeczywistosci to lepiej wygląda. Hortensje są stale przypalane południowym słoncem. Niech się magnolia rozrosnie...
Madzenka 23:04, 25 lip 2014

Rabata hortensjowa nr 5, ktora jesinią staje się najpieknieniksza... Jesli jej nie zeżrą w tym roku opchlaki... Liście całe w falbankach. Rosna 3 szt limelight oraz diwe vanille frais elub pinky winky... Nie wiem co mi sorzedano jako VF. Jesienia lekkie poprawki, bo zbyt duża dysporporcja w laurowisniach. W nogach będą tylko otto luyken a duże NN pójdą na tyły domu.
mimo ostrego lrzycinania laurowiśnie szaleją... W nogach oprócz laurowisni mińiaturowe hosty a za nimi trzmieliny i szalwia, ktora przekiwtla. Po kewej stronie rożanka z bukszpanem kolosem i ciagle mnie wnerwia ta część zywoplotu grabowego , ktora nie che dorosnąć do starszego... Nadmiar wody im nie sluży...ale hirtensje zamiast ciemnego tała maja łysy plac i matę... Całe szczęscie, ze w tym roku na polu posadzono kukurydzę Za plecami VF vel PV sadziec oraz miskanty, ktorych rozwój zatrzymałam przesadzaniem.
BusyBee 23:04, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Oj tak... Nie przeczytałam skąd jestes.... tylko mają szanse w zachodniej Polsce...

I gdzie tu sprawiedliwość
aage 23:05, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Bihumus kupiłam w pojemnikiemniku do podłaczania pod szlaufu. Pomiędzy biohumusem a nazwozem sztucznym odczekałam dwa tygodnie... Ja jestem nieciepliwa...

Ja wiosną sypalam worki zeolitu.... I nic.... Żadnego efektu... Jeszcze gorzej było.... Areacja wiosna jest u mnie bardzo skuteczna, teraz była za płytka, dlatego zdecydowaliśmy sie na ten walec. Zawsze go pożyczamy znajomym, którzy zakladają trawniki a my go wykorzystujemy raz w roku na wiosnę aby zwalować trawnik po zimie... Teraz będzie częsciej wykorzystywany z kolcami

No rzeczywiście wielka , prawie 170 cm bez 0,5 cm

Czyli muszę zaopatrzyć się w Biohumus i spróbować. Niecierpliwy duch i we mnie drzemie a tym bardziej jeśli chodzi o zielony dywan.
Piaskowanie wykonuję po wiosenne aeracji elektrycznym aeratorem ale też faktycznie nie zauważyłam większym zmian tyle tylko, że mam spokój z mchem.
Co roku ryję mocno, trawnik nie wygląda za specjalnie ale się odwdzięcza.