Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 10:57, 02 sie 2014

nicol21 napisał(a)
Marzenko.... cóż mogę powiedzieć- cudnaśne widoki u Ciebie. Obejrzałam część zdjęć w ciągu dnia ale do teraz zbierałam szczękę z podłogi i w końcu jawnie popadam w uwielbienie!

Nicole spójrz na mój ogród z 2012! Bądż dobrej myśli, twój tak nabiera urody, za rok będziesz szukać szczęki pod własnymi krzakami
Od 2,5 roku jestem na Ogrodowisku i gdy obserwuje metamorfozy ogrodów pod wpływem forum to dosłownie jestem zszokowana. Za kilka lat Polska będzie miała najpiękniejsze ogrody w Europie! Wystraczy spojrzeć na zdjęcie każdego ogrodu z pierwszej strony wątku i na aktulane, normalnie szok!!!

Przecież to co sie dzieje z moim ogrodem to są inspiracje forumowe . Tu zobacze, tam sie zachwycę, tam lrzeczytam, kupuję, sadze i ogrod pieknieje
Madzenka 10:59, 02 sie 2014

popcarol napisał(a)
moja The Fairy kwitnie non stop, do mrozów.. ja ją lubię MAdzen, przecudnie!

Też je z czystym sumieniem polecam dla początkujących. Zawsze będzie dla nich u mnie miejsce w ogrodzie, gdyź tworzą ładne obłoczki różowych kwiatków. W tym roku kwitły po prostu niesamowicie obficie. Chwilowa przerwa ale już się zbroją do kolejnego kwitnienia i tak aż do listopada
Madzenka 11:02, 02 sie 2014

Juzia_G napisał(a)

Cholercia...a nie można tak dwa w jednym?

Lariska lub pastella (tu nie mam pewności czy bezobsługowa) . Fairy tak jesli dodatek do innych róż. Wg mnie ma za drobne kwiaty abyś się trwale zakochała w urodzie róż. Dlatego namawiam cię na larissę Gdybym wiedziała jak się nazywa moja NN to bym Ci ją z czystym sumieniem polciła. Bo jest piekna, bezobsługowa i baaaardzo zdrowa. Podejrzewam ją o bycie pastellą ale nie jestem w 100% pewna....
Madzenka 11:04, 02 sie 2014

ewa004 napisał(a)
Przepiękne masz hortki ...wszystko masz piękne

To sadż u siebie więcej. Widzę że wirus hortensjowy. Cię dopadnie i będziesz powiększać swą kolekcję
Madzenka 11:06, 02 sie 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Urocza kompozycja!
A tych fioletów kompletnie nie znam Marzenko, oświeć mnie

Basiu to jednoroczne osteospermum, ktorych nie lubię w donicach ale w ogrodzie fajnie sobie radzą. Zapomnialam o nich na kilka lat a w tym roku sobie przypomniałam. Mocno się rozrastają w gruncie i na słonecznej rabacie pieknie kwitną. Maja jednak dosyć nieregularny pokrój pod koniec sezonu, dlatego sadzę je w trawach
Juzia 11:07, 02 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Lariska lub pastella (tu nie mam pewności czy bezobsługowa) . Fairy tak jesli dodatek do innych róż. Wg mnie ma za drobne kwiaty abyś się trwale zakochała w urodzie róż. Dlatego namawiam cię na larissę Gdybym wiedziała jak się nazywa moja NN to bym Ci ją z czystym sumieniem polciła. Bo jest piekna, bezobsługowa i baaaardzo zdrowa. Podejrzewam ją o bycie pastellą ale nie jestem w 100% pewna....

Pastella to jednak nie mój kolor.

A może połączyć The Fairy z jakąś inną? Bonicą może ?
Czy tylko Larisskę?
Głupiam
Konstancja30 11:07, 02 sie 2014

jak ja to kocham ...

kiedyś chciałyśmy tylko mieć kfiatki teraz ich anatomię i fizjologie rozkładamy na czynniki pierwsze ... tu się odbywają jawne komplety z ogrodniczkowania

Madżenka buziak
Madzenka 11:14, 02 sie 2014

dorciabe napisał(a)
Madżen piękny kolor ma Munstead wood, czy rośnie w słońcu?

W upalne dni w czerwcu jej kwiaty wytrzymały w palącym słońcu jeden dzień... Teraz jest lekko cieniowana przez 2 m miskanty i wiśnie, która się rozrosła. Mimo to po upałach w tym tygodniu musiałam ją reanimowac konewką wody wieczorem, bo zemdlała mimo, że miała wilgotne podłoże. Dlatego palące słońce nie jest dla niej dobre. Proponowałabym ją lekko cieniować w godz 11-14 lub posadzić na zachodniej rabacie.
Polecam zdjęcia tej róży na profilu fb Kevin Wood - na stonie David Austin Roses Lovers pokazuje ją co kilka dni w zachywcających ujęciach. Danusia w tym roku chyba nam jej jeszcze nie prezentowała a rosnie na jej hidcotowej rabacie
Madzenka 11:20, 02 sie 2014

Juzia_G napisał(a)

Pastella to jednak nie mój kolor.

A może połączyć The Fairy z jakąś inną? Bonicą może ?
Czy tylko Larisskę?
Głupiam

Bonica Cię nie zawiedzie, dla mnie jest najbardziej niezawodną róża, zaśmieci ci jednak cały trawnik.... To samo z fairy. Polecam te róże w głębi rabat. Dlatego moja bonica zamieni się jesienią miejsce z fairy pod magnolią. Bonica potrafi wypuścić baaaardzo długie pędy jeśli ma dobrą glebę, słońce i wodę. Posadziłam ją teściowej z lawendą i wszyscy sąsiedzi zaglądali przez płot

No dobra posadż fairy tylko podziel ją koniecznie kulami bukszpanowymi lub miniaturowymi kosodrzewinami, bo potrzebuje do tych drobniutkich kwiatków zdecydowanej zieleni. Inaczej będzie mdla.

Za rok i tak będziesz dodaadzać kolejne róże hi hi
Madzenka 11:22, 02 sie 2014

Konstancja30 napisał(a)
jak ja to kocham ...

kiedyś chciałyśmy tylko mieć kfiatki teraz ich anatomię i fizjologie rozkładamy na czynniki pierwsze ... tu się odbywają jawne komplety z ogrodniczkowania

Madżenka buziak

A gdzie Ty byłaś jak Cię nie było???

Iza mój Leoś mimo, ze piciulkowaty wypuszcza kolejne paki. Za rok będzie piekny przed stożkiem bukszpanowym kolosem