Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Magda70 08:33, 25 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Posadż graby fastigata ... Nie trzeba ciąć , rosna zwarte w płomień.
Muszą być formowane? To mniej problemów z umbrami, tylko raz w roku lekko koryguję... W tym roku w ogóle ich nie ruszałam... graby trzeba ciąć trzy razy w sezonie, bo u mnie rosną jak szalone.

No właśnie ja nie wiem czy chcę aby rosły w płomień...bo będą wąskie - no chyba, że posadziłabym gęściej.

Graby zwykłe właśnie trzeba ciąć ze 3 razy i to mnie z leksza przeraża...bo i tak mam cięcia troszkę w ogrodzie więc nie chcę sobie dokładać roboty.

A umbry właśnie tylko skorygować lekko można...i kulki są większe niż płomienie P

Taaa....sama siebie przekonuję. Chociaż marzyły mi się jednak kostki z grabów... Pomyślę...poszperam...moze jeszcze coś innego wpadnie

Oj...jak Wam zazdroszczę tego festiwalu traw.
kamasja 09:01, 25 sie 2014

Magda70 napisał(a)

Mnie macierzanka też wnerwia...ta zwykła. Ale cytrynowa rośnie lepiej...ładniej wygląda.

Marzenko witam z Lublina. Podziwiam ogród i Twój zapał do pracy od jakiegoś czasu, zalogowałam się niedawno więc mogę coś napisać. Nie możesz mi tego zrobić z karmnikiem bo bezczelnie "zmałpowałam" i co nasypię kamieni? Mnie najbardziej wkurza plewienie chwastów.
Milka 11:27, 25 sie 2014

Nie wiem, jak to robisz, że twoje trytomy takie wielkie! u mnie w tym roku pierwszy raz zakwitły, czekałam 3 lata
czy po kwitnięciu jakoś je przycinasz, ewentualnie jakie jeszcze zabiegi wokół nich robisz?
Pszczelarnia 11:34, 25 sie 2014

Marzeno, dyń purpurowych chyba nie ma. Ale zawsze może być bukiet i kompozycja z buraków.
Mam nadzieję, że moje Twoje trytomy będą niższe jednak u mnie.
Kindzia 12:28, 25 sie 2014

Moje świecznice żadnego pączka nie mają Mogą nie kwitnąć w pierwszym roku???

Postaram się przyjechać na 28-go. Jakby co będę o szczegóły pytać.
Milka 12:29, 25 sie 2014

Powiem za Marzenkę, moje w pierwszym roku nie kwitły, w drugim tak, przesadziłam i znowu nie kwitną
nicol21 16:57, 25 sie 2014

Umiejętne pokazywanie fragmentów ogrodu to jedno, ale nawet na te fragmenty trzeba mieć co pokazać. A Ty moja droga perfekcjonistko masz i to bardzo wiele do pokazania! Bardzo fajna porcja zdjęć już nadrobiona
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
20:53, 25 sie 2014
widze tulipany i spiszę donieść...szał cebul w OBI ..to pewnie i we wszystkich blaszakach bedzie...jesień nadchodzi ot co...
paniprzyroda 21:00, 25 sie 2014

Marzenko, dzięki za fotki grabów
Madzenka 21:49, 25 sie 2014

Aniu Monte - rzeczywiście graby się zageścily ale drugi rok walczą z ekstremalnymi warunkami, liczę że za rok wreszcie porządnie zapuszczą korzenie

kamasja napisał(a)

Marzenko witam z Lublina. Podziwiam ogród i Twój zapał do pracy od jakiegoś czasu, zalogowałam się niedawno więc mogę coś napisać. Nie możesz mi tego zrobić z karmnikiem bo bezczelnie "zmałpowałam" i co nasypię kamieni? Mnie najbardziej wkurza plewienie chwastów.

Kamasja jakieś dwa lata będzie zdobił zostawiam aurea czyli ten jasniejszy, ciemnozielony bardziej się zachwaścił i trudniej go wyplewić.

Magada aby byl efekt to graby formowane, wygoda umbry

Łukasz - kupuj zawilce koniecznie!

Milka - systematycznie usuwam trytomom przekiwtłe kwiatostany. Nawoże tak jak inne rośliny/byliny, wiosną azofoska, latem w tym roku wylacznie używałam florovit w płynie. Na zime związuję im kucyki i obsypuję bardzo wysoko korą. Nie mogą wymarznąć bo wtedy slabiej kwitną. Tylko starsze rośliny maja takie dorodne kwiaty i długo kwitną.

Pszczołko - trytomy po przesadzeniu pewnie z rok odchorują. Wszystko zależy od żyzności gleby wg mnie. Chyba u mnie rośliny nie mogą narzekać na składniki pokarmowe. Doczytałam, ze Irenka potwierdza, źe przesadzanie im nie słuzy. I wg mnie brak okrycia i zwiazywania aby środek trytom nie wymarazał i nie gnił od sniegu zimą.

Nicole - nie lubię patrzeć na moj ogród gdy nie mam dla niego czasu.. Tak jak teraz... Nawet po kilku dniach denerwują mnie wąsy trawnika, przekiwtajace kwiaty, wygryzione przez ślimaki dziury w liściach, drobniutkie chwasty na brzegach trawnika. Gdy to wyczyszczę lubię swój ogrod. Sama wnerwiam sie na siebie, ze takie drobiazgi mnie irytują... Teraz najbardziej drażnią mnie poczochrane bukszpany (jeszcze musze poczekać na to aż przyrosty sciemnieja) i irokezy w żywoplocie bukszpanowym (musze poczekać aż M wyzdrowieje.... Bo po weekendowych wariacjach przy elewacji przeziebiony z gorączką leży....) dlatego akrobacje z aparatem uskuteczniam

Eee tam raczej nie kupuję cebul w marketach, bo czesto wysuszone się trafiaja a ceny wcale nie takie atrakcyjne jak w insektach . Lubie pozastanaiwac sie i zamawiać w intenecie. Jedna partia juz zamowiona, za chwile bedzie wysylka, reszte zamowie na wyprzedażach. Tej jesieni jednak majątek wydałam na róże a jeszcze trawy w kolejce czekają... Ale przecież wiosna bez cebulowych to nie wiosna

Paniprzyrkda - za rok zapraszam na fotki buków