Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

ewakatowice 17:26, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Poszukam

Szukałam grabów na przedpłociu, ale na ipadzie mam niewiele zdjęć
Rok temu wiosną, widać jakie jeszcze rzadkie

Hi hi dla porównania miesiąc temu

Nadgoniłam ale nie było łatwo. Nieziemsko w bieli, pewnie w nadchodzącym roku mocny róż w tulipanach zobaczymy?
Wszystko bajkowe, smaczne… zadbane.

Madzenka 18:12, 26 sie 2014

Sebek napisał(a)

Skromnie w tym roku

Pin co Ci wysłałem to przez pomyłkę, olej go

Sebciu już pierwsza partia cebul u kuriera, ja piszę o domówieniu
Madzenka 18:13, 26 sie 2014

Karabela napisał(a)
Marzenko, a gdzie będziesz kupowała cebulki?

Już kupiłam w Benex
Madzenka 18:18, 26 sie 2014

jalos napisał(a)

Marzeno, a te brzozy ze zdjęcia to co to takiego i jakie one wysokie rosną?
I dlaczego chcesz je wyciąć?
A graby te Twoje to gdybyś ich nie cięła to jaką miałyby szerokość?

Właściwie to ja powinnam na Ogrodowisku nie o trawy dopytywać, ale własnie o drzewa.
Mam tak ogromny problem z moim ogrodem, że sadzenie traw to jak leczenie syfa pudrem.
Wracając do grabu - ile on przyrasta rocznie na wysokość? Możesz nie wiedzieć, bo przecież tniesz go 3 razy w roku, jak pisałaś...

Po lewej jedna odmiana brzóz a po drugiej inna... Wszystkie miały być takie z ciemnozielonymi wielkimi lisćmi - doorenbos long trunk... A wyszlo że dwie pospolite a dwie long trung. Męczy mnie ten brak symetrii.
Przed płotem graby fastigata przyrastaja ok 1 m rocznei, ja tnę bardzo ostro, bo chcę aby były bardzo gęste i geometryczne. Praktycznie obcinam wszystkie młode przyrosty gdyż graby są w fazie zagęszczenia.
Pospolite w żywopłocie potrafiąmieć przyrosty po kaźdym cieciu nawet 1 m a tnę trzy razy w roku. Z niskich 1,2 m sadzonek w trzecim sezonie mialam żywopłot 2 m, ktory ograniczam we wzroście.. Mimo ostrego ciecia mam problem w utrzymaniu ich na wysokosci ok 2 m ale już wiem dla czego. Żle cięłam górę... Zamiast w trapez cięłam wszystko jednakowo. Na boki przyrastał wolniej niz w górę.
Madzenka 18:19, 26 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Za to mandat 500zł.. przynajmniej u nas..

Nie wiem jaka jest u nas kara ale gdy ktoś pali sąsiedzi wzywają policję... Zatem nie ryzykuję, wyrzucam na śmieci. Przydałaby się gminna spalarnia...
Madzenka 18:27, 26 sie 2014

Syla napisał(a)
Ach te Twoje graby na przedpłociu ... śliczności jedne .... Madżen daj mi trochę energii bo kawa nie pomaga .... Wczoraj zrobiłam opryski a dzisiaj leje od wczesnego poranka .... Myślisz , że choć ciutkę roślinki wchłonęły zapodany antybiotyk ?

Możesz podzielić się informacją nt. nożyc spalinowych tych których używasz do cięcia grabów ?.... Właśnie nie wiem czy masz elektryczne czy spalinowe, i czy jestem w stanie to dźwignąć sama ?
Potrzebuję do cięcia swoich świerkowych i choinowo-tujowych żywopłotów ... Ze szpalerowymi tracę za dużo energii i czasu ....

Przeczytałam , że płyty chcesz zasypać żwirkiem o ile roślinki dalej Cię nie będą zachwycać przy tarasie .... A ja pomyślałam o trawce w tym miejscu .... bo dalej masz kostkę granitową ....

Syla ja też mam doła ale nie ogrodowego... Potrzebuje jeszcze z tydzien urlopu.?.
Zaraz przeczytam ile czasu potrzebuje Signum na spenetrowanie grzyba

Do grabów używam nożyc AKUMULATOROWYCH Boscha. Mam 4 akumulatory w stalym pogotowiu, bo caly sprzęt M'a to. Bosch i takie same akumulatory. Jest lekki, ostatnio dobrze naładowany akumulator wytrzymał cięcie calego żywopłotu 33 m z obu stron. Teraz musimy kupić na wysięgniku nozyce, bo nie mogę latać po drabinie aby obciać górę źywoplotu.

Syla przy tarasie będzie jeszcze częściowo tarwkowo- karmnikowo -macierzankowo. W miarę ekspansji chwastów będzie trawkowo -żwirkowo. Muszę przy tarasie ogród żwirkiem uzupelnić, bo się za dużo dzieje... Tak mialo być od początku ale zrealizowalam to co w projekcie.... Jak sobie przypomnę te kilkaset doniczek wkopanych w skłonie... A potem godziny spędzone na odchwaszczaniu...ehhh trzeba było dać szmate i żwirek...
Madzenka 18:29, 26 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Trochę było dyskusji o rose the Rescht (na stronie Austina przez "ch" w innym miejscach bywa przez "h" )
Zamierzam utrzymywać ja w ryzach w rozmiarze 1-1,2 m i moze kiedyś konfiturę z niej zrobię do rogalików???

Oj trudno będzie to utrzymać, chyba, że po pierwszym tłoczeniu ostre cięcie... ale u mnie po 1-wszym tłoczeniu wypuściły ponad metrowe przyrosty.. i ma plamistość.. nic jej nie przeszkadza.

Moje trytomy jedne są na ponad 1,5 metra, a drugie ok. metra... ale kwitną wiosną... i mnie wnerwiają na maksa.... tylko jak kwitną to je lubię.

Moje rabatowe ostro tnę po pierwszym tłoczeniu i tę rosę będę

Madzenka 18:30, 26 sie 2014

eee_taam napisał(a)
Ana mówi ze nie wie dlaczego zrobił sie ferment, my jakies dwie nieudolne jestesmy ...uff dobrze ze nie ja sama
pytałam mamy a ona mówi ze zeby nie fermentowało treba cukrem zasypac tak zeby szczenie przykrył maliny z góry

nie wiem czy mam chęć sie bawic w to kolejny raz ...mam wisniówke zaraz bede robic pigwówke ...starczy na zime

Zakryłam szczelnie.... Wypuściły sok z pół litra malin , pół litra soku... I 0,4 kg cukru. Może to nie feremtn, może to alkohol?
Madzenka 18:31, 26 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Nadgoniłam ale nie było łatwo. Nieziemsko w bieli, pewnie w nadchodzącym roku mocny róż w tulipanach zobaczymy?
Wszystko bajkowe, smaczne… zadbane.

W tym roku krółował burgund z bielą, w tym roku już pink domówiony i myślę aby jeszcze domówić te ostre róże
Madzenka 18:32, 26 sie 2014

popcarol napisał(a)
Ja się nie oparłam i trochę cebul zamówiłam i z biedrze nabyłam...
buziaki!!

Byłam w Biedrze, u nas puste kartony po cebulowych.....