Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 20:55, 18 lis 2014

baraga1904 napisał(a)
Hmmm...księżniczka Aleksandra z Kentu piękna...
...ja juz nie chce więcej tego oglądać (tzn. róż) bo coraz więcej chcę...z każdym zdjęciem chcę kolejną, a więcej nie mogę, no ew jeszcze z 5 krzaczkow i już...
...ale jak one takie cudne, to jak wytrzymać???

Ja odkryłam pnownie roże, takie szlachetne królewny i księniczki. Bedę testować, ktore są najpiekniejsze, najdłuzej kwitną i stopniowo będę eliminowac liczbę odmian i bedę dosadzać kolejne te same egzemplarze.
Ale oczami wyobrazni widzę róże zatopione w trawach, dużej ilosci traw. Dosadziłam na różance 10 miniturowych rozplenic, 8 miskantow, nie wspomne o 30 kostrzewach i jeszcze planuje posadzić łan powiewajacych stip. Nie zamierzam bowiem ogladać krzakow i badyli roż, interesuja mnie tylko kwiaty coś na wzór trzmielin zawieszonych nad trawami na rabacie przy gabionach.
Marzy mi sie teź dużo prosa, mam również trzęslice, ktore moge przesadzić. Ale muszę sobie to spookojnie przemyslec zima.
Teraz sobie ogladam wszystkie odcinki Gardeners World. Świetnie się przy tym zasypia
Madzenka 21:00, 18 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Marzenko, a masz Ascot? Ładna w realu? Bo zdjęcia piękne

Ascot jest cudna, to moja faworytka w kolorze maliny, konkuruje o palmę pierwszenstwa z red Leonardo, ktory nie jest red ale również malinowy . Dokupiłam pod koniec sezonu 2 egz. ascot. Jest niska i ma dużo pąkow na jednej łodydze, które pozostają w takiej fajnej fazie filiżanki.
Na tym zdjęciu jest przekłamany kolor ale oddaje kształt kwiatów. W rzeczywistości to taka bardzo dojrzała malinowa purpura.

Madzenka 21:03, 18 lis 2014

Zielona napisał(a)
Hmm... no właśnie z pomponellą jest problem. Bo sama w sobie jest piękna, ale trudno ją ulokować. I niestety nie trafiłam na jej fotki pośród innych róż...

Robiłam fotkę dla Stychaz ale nie mam jej na tablecie
Zielona 21:05, 18 lis 2014

Mam całą zimę na myślenie. Przeprowadzenie pomponelli pod taras troche mi namieszało.
Konstancja30 21:12, 18 lis 2014

Leo jako towarzystwo dla Pomponelli ? ... jestem na nie ... Leo ma dość indywidualny kolor i to nie jest malina (bliżej do maliny ma chyba pomponella ale nie mam jej tylko widziałam ) ... nie razi ale to mocna barwa ... ja zaryzykowałam połaczenie jej z fioletem i lawendowym pod wpływem inspiracji ale nie wiem czy i to nie jest ryzykowne ... no nie jest łatwo ... nie jest ...

edit:
mój pierwszy leo z obi jak natenczas wygląda zupełnie inaczej niż rodzeństwo zakupione w rosarium ... w pąku bo nie zdążyły się oseski rozwinąć ... następny sezon będzie chwilą prawdy
Konstancja30 21:20, 18 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ja odkryłam pnownie roże, takie szlachetne królewny i księniczki. Bedę testować, ktore są najpiekniejsze, najdłuzej kwitną i stopniowo będę eliminowac liczbę odmian i bedę dosadzać kolejne te same egzemplarze.
Ale oczami wyobrazni widzę róże zatopione w trawach, dużej ilosci traw. Dosadziłam na różance 10 miniturowych rozplenic, 8 miskantow, nie wspomne o 30 kostrzewach i jeszcze planuje posadzić łan powiewajacych stip. Nie zamierzam bowiem ogladać krzakow i badyli roż, interesuja mnie tylko kwiaty coś na wzór trzmielin zawieszonych nad trawami na rabacie przy gabionach.
Marzy mi sie teź dużo prosa, mam również trzęslice, ktore moge przesadzić. Ale muszę sobie to spookojnie przemyslec zima.
Teraz sobie ogladam wszystkie odcinki Gardeners World. Świetnie się przy tym zasypia

potrzebę otoczenia dam trawami mam również nieodpartą ... Gardeners przed snem to jest coś ... uwielbiam ... czekam na naparstnicę co ma mnie wysadzić z kapci (pan na targach obiecał) w takim również nie do określenia kolorku (róż nie róż ) .. podobno wieloletnia
na "domo" leci seria o francuskich ogrodach z Monti'm (nie bijcie, to pieszczotliwa forma) ... w ostatnim odcinku było o różnych formach francuskich ogrodów warzywnych ... mniam nomalnie
beata_m 21:37, 18 lis 2014

Witam Cię Marzenko, obejrzałam Twoją wizytówkę bo tak sobie chodzę na razie nieporadnie po ogrodowisku i czytam tu i ówdzie i ktoś właśnie polecił Ciebie jako ideał rabat prostokątnych właśnie o takich myślałam ... chociaż kombinowałam coś z kołami ale jeszcze ostatecznej koncepcji nie mam bo jestem na początku drogi. Kombinuje oczywiście z listą gatunków a z przodu chciałam posadzić magnolię a widziałam bardzo fajną u Ciebie, mogłabym prosić o nazwę...pozdrawiam

p.s.no i te piękne trawy ale pewnie o te będę dopytywać później na razie pomalutku
Madzenka 21:45, 18 lis 2014

Zielona napisał(a)
Mam całą zimę na myślenie. Przeprowadzenie pomponelli pod taras troche mi namieszało.

Umieściałam u Ciebie jakąs marna fotkę mojego pomponika....
Madzenka 21:48, 18 lis 2014

Konstancja30 napisał(a)
Leo jako towarzystwo dla Pomponelli ? ... jestem na nie ... Leo ma dość indywidualny kolor i to nie jest malina (bliżej do maliny ma chyba pomponella ale nie mam jej tylko widziałam ) ... nie razi ale to mocna barwa ... ja zaryzykowałam połaczenie jej z fioletem i lawendowym pod wpływem inspiracji ale nie wiem czy i to nie jest ryzykowne ... no nie jest łatwo ... nie jest ...

edit:
mój pierwszy leo z obi jak natenczas wygląda zupełnie inaczej niż rodzeństwo zakupione w rosarium ... w pąku bo nie zdążyły się oseski rozwinąć ... następny sezon będzie chwilą prawdy

Mój z Rosarium również i miał inny kolor niż twój Leoś z Obi
Montiego ogladam sobie, w czasie choroby. Obejrzłąm cała serię 4 w wersji PL - jakies 23 odcinki
Teraz zabrałam się za sezon 2014 ale ten angielski na słuchawkach mnie usypia. Może i dobrze, przecież trzeba angelski ogrodniczy na CHFSh szkolić
Madzenka 21:51, 18 lis 2014

beata_m napisał(a)
Witam Cię Marzenko, obejrzałam Twoją wizytówkę bo tak sobie chodzę na razie nieporadnie po ogrodowisku i czytam tu i ówdzie i ktoś właśnie polecił Ciebie jako ideał rabat prostokątnych właśnie o takich myślałam ... chociaż kombinowałam coś z kołami ale jeszcze ostatecznej koncepcji nie mam bo jestem na początku drogi. Kombinuje oczywiście z listą gatunków a z przodu chciałam posadzić magnolię a widziałam bardzo fajną u Ciebie, mogłabym prosić o nazwę...pozdrawiam

p.s.no i te piękne trawy ale pewnie o te będę dopytywać później na razie pomalutku

Witaj Beatko w moich skromnych progach. Zapraszam do czytania. Jest kilka wątków z geometrycznymi rabatami - tak na szybko poszukaj wątku Leon - czyli Oli , Wieloszki, Malkul.
Wpisz u góry w wyszukiwarkę nazwę nicka tych osób i kliknij szukaj wątki
Dla Ciebie za chwilę moje magnolie, skoro już się przesiadłam na inny komuputer dla Zielonej