Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 10:45, 16 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Marzenko a Ty nie przesadzasz z tymi chorobami? Jak roślina na jesieni ma plamistośc to tak jak człowiek na starośc i to trudno do chorób zaliczac , po prostu koniec życia , u rośln tylko tegorocznego zycia , gorzej u ludzi.

Boźenko nie przesadzam, moja magnolia drugi rok z rzędu pod koniec maja miała czarne plamy na liściach , potem zaczeła wypuszczać zdrowe po pierwszym oprysku amistarem a w lipcu po deszczach ponownie cała była w wielkich plamach.

Nie mniej jednak takich lisci nie nalezy zostawiać na rabatach aby skupisko patogenów nie zostało na nastepny sezon. Dlatego wybralam te liście i wyrzucę stopniowo do kubla.
Tak wyglądały liście na początku czerwca... potm już nie robiłam bo plam było coraz więcej i większych i wszytskie.

Gdy róże zalapały plamistośc w pazdzierniku to nawet mnie nie obeszło...
Wieloszka 10:50, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Myslalam że czytasz na bieżąco twojapogoda.,pl ostrzegali prezd smogiem południe Polski już w czwartek a u nas w piątek..

Brzozy out a co w ich miejsce kochana? Doradź.
Tataraka kupuj koniecznie, widzialaś zdjęcia Magdy70 z Angli?

No przecież, że widziałam zdjęcia Magdy i właśnie dlatego przybiegłam zobaczyć jak się u Ciebie sprawuje, bo gdzie Anglia, a gdzie nasze klimaty Tylko mam zagwozdkę, bo tam gdzie go planowałam posadzić będą brzozy, a jego żółtość jakoś mi nie pasi do białych pni...
Madzenka 11:34, 16 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

No przecież, że widziałam zdjęcia Magdy i właśnie dlatego przybiegłam zobaczyć jak się u Ciebie sprawuje, bo gdzie Anglia, a gdzie nasze klimaty Tylko mam zagwozdkę, bo tam gdzie go planowałam posadzić będą brzozy, a jego żółtość jakoś mi nie pasi do białych pni...

On nie lubi palacego słonca i musi mieć mokro, obawIam się że brzozy zabiorą mu nadmiar wody. Na razie to ja widziałabym twoje słynne kolo, w ktorym wszystko umiera z nadmiaru wody a na brzegu konwalnik a w środek ponownie purpurowy buk
Bogdzia 13:07, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Boźenko nie przesadzam, moja magnolia drugi rok z rzędu pod koniec maja miała czarne plamy na liściach , potem zaczeła wypuszczać zdrowe po pierwszym oprysku amistarem a w lipcu po deszczach ponownie cała była w wielkich plamach.

Nie mniej jednak takich lisci nie nalezy zostawiać na rabatach aby skupisko patogenów nie zostało na nastepny sezon. Dlatego wybralam te liście i wyrzucę stopniowo do kubla.
Tak wyglądały liście na początku czerwca... potm już nie robiłam bo plam było coraz więcej i większych i wszytskie.

Gdy róże zalapały plamistośc w pazdzierniku to nawet mnie nie obeszło...

No tak masz racje jesli w maju to już lekceważyc nie można.Miłej niedzieli.
Gardenarium 14:08, 16 lis 2014

Dzisiaj dopiero dojrzałam oczkami, co tam masz w gabionach.. do tej pory w nieświadomości byłam

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:09, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kasiu moja tojesć po kwitnieniu była wstrętna.. Prezsadzilam w stipę, ukryłam w trawie daję jej szanse za rok...spytaj Any Ann bo u niej pieknie rosla.

Ja też pisałam, że okropna, wywaliłam.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 17:23, 16 lis 2014

Na tojeść się też skusiłam i posadziłam w hakone, ale ledwo wystaje. Też za rok zobaczę, co z niej będzie. Prognozy są jednak takie sobie, hakone silniejsza, no i starsza.
Wieloszka 17:38, 16 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

On nie lubi palacego słonca i musi mieć mokro, obawIam się że brzozy zabiorą mu nadmiar wody. Na razie to ja widziałabym twoje słynne kolo, w ktorym wszystko umiera z nadmiaru wody a na brzegu konwalnik a w środek ponownie purpurowy buk

Kochana, tam jest tyle wody, że najpierw sadzę trawy, żeby trochę wypiły, bo mi się brzozy utopią W kole, w którym wszystko umiera - jak sama nazwa wskazuje już padło kilkanaście kul bukszpanowych, buk Dawyck Purple i 4 kule cisowe - wystarczy... Wiesz ile par butów bym za to miała? Z kolejnym bukiem nie zaryzykuję.
admete 06:46, 17 lis 2014

Marzenko przyszłam poszukać żywopłociku i pomarzyć o moim w takiej wysokości

Wczoraj z Konstancją na żywo o nim debatowałyśmy
Kiedy go sadziłaś?

Pozdrawiam
bdan 08:22, 17 lis 2014

Marzenko wrzuciłam u siebie zdjęcia, planik i przemyślenia.

Jakbyś znalazła chwile, to zapraszam

Pozdrowienia zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies