Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 23:04, 18 lis 2014

Luki napisał(a)
Marzenko 4 sezon to ten z 2012 roku ? Oglądałem ostatnio relacje Gardeners World z CHFSh, ale nie ukrywam, że ja mówionego angielskiego to nie rozumiem zbyt wiele i troszkę to irytuje Tak swoją drogą to też marzy mi się takie wyjazd... może kiedyś

Czytając dyskusje na temat kolorów i odcieni róż mam wrażenie, że wchodzę na wyższy poziom rozróżniania kolorów... jak na faceta

Łuki 4 sezon to 2012 w całości na Youtube po polsku. Ale sezon 2014 mozęsz oglądać np z napisami, bedzie łatwiej. I jak się uczyć angielskiego to od najlepszych. Moim podstawowym jezykiem obcym był zawsze niemiecki, co nie zroumiem to sobie dopowiem
Łuki tylko najwyższy poziom facetów (ogrodowiskowy) odróżni karminowy od malinowego
agniecha973 23:10, 18 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

A ja wyciełam pędy z nasionami... moze mi zakwitnie w kompostowniku...
Gdy Monty mówi o sianiu i innych takich zawsze zasypiam
I skąd on bierze takie ilości kompostu do wszytskich prac? Ja chyba musze wynająć pole od sąsiad aby mieć taki kompostownik?
Stellata gdy ją kupowałam miała moze 30 cm. Przez dwa lata w czasie budowy domu rosła jednak w doniczce, była zadołowana w ogrodzie, nie podlewana ani nie nawożona. Była strasznie zabiedzona. W nowym ogrodzie chyba trzykrotnie była przesadzana... od dwóch sezonów pokazuje na co ją stać. Wiosną gdy jest szaro-buro i nie kwitną jeszcze tulipany ona pokazuje na co ją stać. Latem ma piękne drobne, ciemnozielone liście, które wyglądają jak nawoskowane lub opryskane nabłyszczaczem

A ja uwielbiam go słuchać!
Nie widziałaś jeszcze jego kompostownika????
Mnie raczej zastanawia po co on tyle tych siewek robi?

Mam Stellatę taką ok. 50cm i zastanawiam się jak długo muszę czekać żeby była konkretniejsza. Też najpierw zabiedzona była, rok temu przesadzona. No to poczekam jeszcze trochę na szał kwiatów.
Madzenka 23:10, 18 lis 2014

makkasia napisał(a)

Ja Leo ale normal nie red połączyłam z Ascot i zobaczymy co z tego mariażu będzie
dodaj stipa jeszcze ...
macham

Obawiam się, ze będzie leki zgrzyt Wszystko zalezy od stopnia nasłonecznienia, temperatury latem i gleby. Może być zgrzyt albo pełna akceptacja.
Moich kilka róż np. Red Leonardo da Vinci trzykrotnie zmienił miejscówkę od końca lipca 2014... aż wylądował przy Ascot. Zwykły Leoś został posadzony za moją NN a chyba wiosną a może nawet w grudniu zmieni się miejscówką na przodzie tej rabaty z NN z Rose de Rechst
Ja jeszcze tych niuansów różanych do końca nie czuję. Pewnie zajmie mi to kilka sezonów. Najbardziej obawiam sie co mi wyszło z tego mieszania różnorodnych purpurowych róż z bladawcami. Okaże się już w czerwcu 2015....
Madzenka 23:14, 18 lis 2014

agniecha973 napisał(a)

A ja uwielbiam go słuchać!
Nie widziałaś jeszcze jego kompostownika????
Mnie raczej zastanawia po co on tyle tych siewek robi?

Mam Stellatę taką ok. 50cm i zastanawiam się jak długo muszę czekać żeby była konkretniejsza. Też najpierw zabiedzona była, rok temu przesadzona. No to poczekam jeszcze trochę na szał kwiatów.

Aga on mówi przepięknie Ty to najlepiej ocenisz
kompostownik ma jak pół mojego ogrodu.... ale gdy wczorja ogladałam odcinek w zwycinaniem obwódek bukszpanowych chorych na grzyba to mi się płakać chciało...

Stellata u mni ostatnio przyrasta ok 20-30 cm rocznie, wiec nie jest tak źle. Na kwitnienie mamy radę, trzy raz w sezonie począwszy od marca Agrecol do Magnoli. Nie ma opcji aby nie kwitła obficie w 2016, bo teraz to co miała zawiazać w pąkach to już jest.
Madzenka 23:15, 18 lis 2014

Dobranoc zostawiam was dla Monthy Dona
Rench 00:20, 19 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Trawkowo

Ech,pięknie !
Przypomnij,wyrywałaś całe źdzbła z nasiennikami,że taka jest zielonkawa ta stipa,czy wycinałaś?
Jak ja zaczęłam swoją szarpać,wydarłam z korzeniami kilka i dałam spokój

The Alnwick Rose była cały czas na mojej liście chciejstw,chwilowo zapomniałam o niej,a tu u ciebie znowu kuszenie

Milka 06:21, 19 lis 2014

Sporo masz magnolii
Zastanawiam się, jak się tobie udaje tyle roślin wcisnąć, coś u siebie mam problem
miłego dzionka, szkoda źe ta pora, bo nie mogę spać. .poszłabym do ogrodu, a tak można tylko na forum buszowć
bdan 08:05, 19 lis 2014

Marzenko u mnie platy rabatki rododendronowej w zawilcami. Masz je u siebie, jakbyś mogła zajrzeć krytycznym okiem
Gabriela 09:38, 19 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Dobranoc zostawiam was dla Monthy Dona

Nie da się ukryć, że jest lepszy.
Widzę, że oglądacie GW z Agniechą, ja niestety już mam to za sobą, bo oglądałamt co tydzień, na bieżąco, niemal od początku.
Monty zbiera nasiona niemal ze wszystkiego robi mnóstwo rozsad, bo ogród ma naprawdę duży i samych szklarni ma trzy sztuki. A najbardziej mi się podoba, jak mówi wyraziście "but..." (ale) i zaraz potem charakterystycznie zawiesza głos.
Mala_Mi 11:02, 19 lis 2014

Ależ mam zaległości... 5 obowiązkowych wątków nie ogarniam.. ale powoli sie uspokaja... ciut poczytałam ,resztę jak wrócę... bo jak u cię nie czytać wszystkiego.

Moja tojeść bordowa poszła out Bez żalu