Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

makkasia 09:03, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Wróciłam, podlałam bambusy, coś skubnęłam
Tak sobie dzisiaj siedziałam i podziwiałam moje bukszpany

W oddali widac wczoraj przycięte w półkule pieciorniki... jesienią będą przeprowadzone w inne miejsce gdyż to jest już zarezerowane dla kul bukszpanowych

Te brązowe trawy we wtorek znów przesadzam.... w miejsce padnientych żurawek

I kolejne spojrzenie na kwadracik... i wyciętą macierzankę bo mnie wnerwiła, że zdrewniała... albo odbije albo ją wyciepię... a tak pięknie w ubiegłym roku kwitła....

Marzenko
Zawsze, jak jestem u Ciebie to zastanawiam się jak taka 1 Marzenka ogarnia to wszystko.

Graby, bukszpany, łany lawendy, macierzanki, trafki, róże powojniki, różaneczniki i wszystkie pozostałe wyglądają jak z żurnala (nie wyłączając trawnika - wiem gratulacje dla M) Różnorodność oszałamia ale nie przytłacza wszsystko jest wyczesane, wygłaskane, harmonijne. Przyznaj się, Ty masz na pewno sztab muskularnych ogrodników, którzy ukrywają się tylko na sesje zdjęciowe, w przeciwnym wypadku jesteś cyborgiem ogrodowym.
makkasia 09:17, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Lubię na to patrzeć... a tak się bałam że pas szerokości 6 m za wąski na ogród... a przecież mój poprzedni ogórd miał cały szerokośc 6 m.....

Ja też lubię...cud, miód, malina pięęęęęęęęęęęęęęęknie!
Kindzia 09:50, 27 sie 2013

Już jakoś siedzę

Pozdrawiam
Joaska 11:00, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

Joasiu forum ma to do siebie, że jeśli się nie czyta na urlopie to nie można być na bieżąco Nie martw się drastycznych zmian poza cięciem bukszpanów, przesadzeniu kilku traw nie było Aha panuje wywołana przeze mnie schiza opuchlakowa i ogólnopolska dyskusja czy żółte kuleczki w donicach to jajka opuchlaków czy nawóz długodzialający Asc nawet doktorat w tej materii popełniła i decyzją komisji może sięgnie nawet po habilitację. Ja licencjat dopiero z hodowli tych kulek w słoiku robię.
aha wykopywalam wielkiego rh bo mi z powodu zalania wodą zdycha.... Akcja ratowania w toku
W tak zwanym międzyczasie trzasnęła mi linia zero energetyczna i zostałam pozbawioanu sprzętu domowego. Po 2,5 tygoniach ruszyła lodówka... Reszta w trakcie naprawiania przez specjalistów. Przy okazji wywyłałam dyskusję czy wyłączać sprzęt w czasie piorunów i jaki pakiet ubezpieczeniowy na przepięcia wykupić
O reszcie będę na bieżąco meldować Reszta skrótu tylko w wykonaniu Konstancji30 ale ona może Ci osobiście opowiedzieć

Marzenko dziękuję za relację już się czuję na bieżąco, no własnie coś o tych jajkach czytałam u Izy ale bardzo przelotowo, w takim razie musze zgłębić temat.... ale skoro te jajka sie znajdzie i będą to te czyli opuchlakowe to jak walczyć ??? pytam bo się zastnawiam czy lać czymś te moje doniczki teraz???????? grzebac w nich nie będę ale prewencyjnie bym zlała ...... tylko pytanie czym????????????

CO do zasilania energetycznego to też oststnio na ten temat myśleliśmy czy robic odgromowanie czy nie , na razie wychodzi na to że robic nie będziemy bo dużego dęba mamy, kominów na dachu nie będzie .... a ubezpieczenie trzeba będzie jakieś wykupić na wszelki, no i ponieważ my sie w 100% od prądu uzależniamy to konieczny będzie generator prunda i osobne zasilanie niezbędnych sprzętów domowych tymże generatorem.....
tak że czekam na kolejne komunikaty i meldunki .... pozdrawiam
GabiK 12:55, 27 sie 2013

Uff, Marzenko, przebrnęłam przez posty od piątku. My się bawiliśmy w Kubusiowie, a Ty tu pisałaś i pisałaś.

Pomysł z szablonem do bukszpanów super. Mnie się też jakoś krzywo przy sznurku obcięły. Ciągle trzeba uważać, żeby nie ciachnąć sznurka i nożyce latają. Myślisz, że jeszcze w ten weekend mogę poprawić bukszpany?

Jak Twoja woda pod ścianą wodną? Udało się oczyścić?

Moja pralka już działa.
dorciabe 14:24, 27 sie 2013

Marzenka uwielbiam Twoj ogrod, nieustajaco Codziennie jestem u Ciebie
Milka 15:38, 27 sie 2013

Marzenko, ja nie nadrobię ale pozdrawiam
AgnieszkaW 15:46, 27 sie 2013

Ślicznie prezentuje się teraz Twój ogród Marzenko, wszystko takie równiutkie i poukładane, nie to, co u mnie. Serdecznie pozdrawiam
Margarete 16:18, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Zapraszam do spacerowania dzisiaj bukszpanowo (po cięciu) i lawendowo
Wreszcie po niemal 3 latach bukszpany ze starego ogrodu udało mi się prawie.... doprowadzić do porządku, czyli prawie jednakowej wysokości.... strasznie odchorowały przeprowadzkę

Ogród masz super... nie bede sie powtarzac...ale za każdym razem zauważam cos nowego, intrygujacego u ciebie.
Marzenko tym razem trafiłam na ta fotke i mnie zaispirowała, chce bowiem bukszpanową obwódka otoczyc mój placyk ze żwirkiem, zmniejszę ten placyk który mam i dam bukszpan po zewnętrznej krawedzi ale moze fajnie by było gdyby znad bukszpanu od srodka wyłaziły takie super lawendy jak twoje - podoba mi sie zestawienie tych dwóch odcieni zieleni : szroniebieska od lawendy i soczysto-zielona albo nawet żóltozielona od bukszpanów. Pytania:
- jaka wysoka jest ta obwódka od ziemi ?
- jaki typ lawendy masz w srodku, ze tak fajnie góruje tymi kwiatami nad buksikami ?
- w jakiej odległości od bukszpanów rosnie lawenda, że sie tak fajnie "wykłada" na obwódce ?
Bedę wdzieczna za wyzerpujące informacje ...

I jedno zpytanie zasadnicze...? jak sie wpada na takie świetne pomysły co do kopozycji roslin, żeby miec taki boski ogród...? ? ? ?

Margarete 16:33, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Zapraszam do spacerowania dzisiaj bukszpanowo (po cięciu) i lawendowo

A i jeszcze jedno - co to jest to piekne ciemnozielone strzyzone w kulke na pniu ? bo widze juz którys raz u ciebie i zapominam zapytac ....