Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 19:07, 27 sie 2013

makkasia napisał(a)
wiem, ze temat opuchlaków był 100 stron temu ale może się komuś przyda moje doświadczenia z tą zarazą.
Walczę z nimi od...8 lat. Jajka, kiedy się zauważy trzeba wywalić na zewnątrz i pozostawić na działanie słońca, szybko wtedy giną. Dlatego orka, bronowanie pól również przeciwdziała krewetkom.
My mamy ograniczone możliowści i dlatgo musimy lać dursban.
Kiedyś był świetny środek Diazonil chyba się nazywał, zaprawiało sie nim dołki przed sadzeniem i po kłopocie. Był też w płynie do lania.

Czytałam o zwlaczaniu na plantacjach truskawek.... Właśnie bronowanie...
U mnie w ubiegłym roku na trawniku była stołówka... Czyżby ptaki wyżarły larwy? Muszę zrobić we wrześniu wertykulację i urządzę stołówkę ptakom
Madzenka 19:12, 27 sie 2013

Kraania, Eee tam, Tosia, Basia, Aga Baraga, Martika (na razie nie planuję), Monitka, Magda, Justyna, Sebek (dziękuje), Ewa, AgnieskaB, Iza Konstancja, Alinak, Lena, Zbysiu, Kindzia, Dorcia, Irenko, Agnieska z Jurajskiego dziekuję za odwiedziny. Nie dam rady już odpisać indywidualnie, musze znow program naprawczy włączyć
Fotki jutro będą z cięcia bukszpanów przy kartonie
Madzenka 19:12, 27 sie 2013

Gardenarium napisał(a)

a ja wkleiłam i jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3727-makowo-na-kociewiu

Już się odnalazła dziekuję
Gabrysia_ 20:08, 27 sie 2013

Ale tu się dzieje!
O opuchlakach przeczytałam,ostatnio jak sadziłam choiny kanadyjskie to też te kuli były w doniczkach,ale przyjmuję ,ze to nawóz i tego się trzymam
Bogdzia 20:12, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

Czytałam o zwlaczaniu na plantacjach truskawek.... Właśnie bronowanie...
U mnie w ubiegłym roku na trawniku była stołówka... Czyżby ptaki wyżarły larwy? Muszę zrobić we wrześniu wertykulację i urządzę stołówkę ptakom

Oczywiście ze ptaki je zjadają szczególnie kosy.Co do wertykulacji przed zimą myslę ze to zły pomysł bo trawa oczyszczona z filcu moze przemarznąc ale może się mylę. Ja bym jednak nie wertykulowała.Pozdrówka.
Kindzia 20:15, 27 sie 2013

Ja czekam na to kartonowe cięcie...do jutra
leon60 20:23, 27 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

Woda pod ścianą zrobiła się od niższej temepratury i lili krystaliczna. Lilia nawet ma dwa pąki.... Liczę, że zakwitnie przed jesienią teraz żaba się nie moze przede mną schować bo woda jest przejrzysta ! Zatem sama natura a nie chemia i mikrokosmos co w tym oczku się dzieje... Lubię się gapić na żuki i kijanki

Brawo Marzenko ja też jestem przeciwnikiem chemii w oczku... nigdy nie stosowałam i nie zamierzam, woda krystaliczna widać dno a większość twierdzi że nie ma szans uzyskać idealnej równowagi biologicznej bez sprzętu i chemii... a jednak
baraga1904 20:30, 27 sie 2013

...jak pierwszy raz ciełam swoje buxusy to też M. zrobił taki tekturowy szablon...w tym roku nie miałam takiego dużego arkusza i ciachałam od ręki.... podobno wyszły niezłe wzorcowe jaja ....
JulkAd 20:51, 27 sie 2013

A ja przyszłam pomachać i niestety nie nadrobię, dzisiaj zobaczyłam u Ciebie Madżen 810 postów...nawet nie próbuję nadrobić, może cosik wyczytam między wierszami, na bieżąco....pozdrówka zostawiam
Matka 21:18, 27 sie 2013

Madżen, nie doczytałam zapewne ale jaka to odmiana lawendy?takie wysokie kłosy ma?moja taka niskai bardziej zwarta i kłosy ma krótkie, czy są różne lawendy?