Dzieki Marzenko za wyczerpująca odpowiedż w kwestii łączenia bukszpanów z lawenda.
Ja mam u siebie 2 a własciwie 3 typy lawendy. Jedna z supermarketu Br...o M....e jest własnie taka z wyższymi wybujałymi kłosami, kwitnie mi teraz drugi raz choć nie tak obficie jak na początku wiosny. Mysłąłam że te wysokie kwiaty to przypadek na skutek złych okoliczności przyrody - ja kupiłam je w marcu malutkie, ale długo trzymałam w domu na paprapecie przez ta nasza tegoroczna zimę i sniegi w kwietniu i ona mi juz w domu tak wybujała, ale teraz po cieciu znów jest wybujała i sie kładzie i nieładnie wygląda. Dokupie jeszce takich samych i te które mam podsadze za bukszpanami na placyku żwirowym. Wtedy będą sie kładły na bukszpany i uzyskam taki efekt jak u ciebie.Mam ja w dwóch kolorach białym i filetowym ale ta biała - gat. Alba to w ogóle mnie zwiodła, ledwo ledwo kwitnie i tez sie pokłada. Dam jej szanse do przyszłego roku i jak sie jej nie poprawi to wyciepie. Drugi typ lawendy - kupiony dla odmiany w superrkecie K....and jest super, ma ciemniejsze kwiaty, tworzy zwartą kule, po cieciu zakwitła teraz znów obficie - ta zostanie na rabacie, Zobaczymy co bedzie z nimi po zimie....