Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Margarete 16:56, 27 sie 2013

Ufff...nadrobiłam, i to nie tylko obrazkowo......jestem na bieżaco........ale ciezko było, kto to tu u tej Madżenki tyle tych stron zawsze natrzaska...
Milka 17:47, 27 sie 2013

kurcze, gdzie to ukryłaś?
Madzenka 18:36, 27 sie 2013

irena_milek napisał(a)
kurcze, gdzie to ukryłaś?

Co Irenko ukryłam???
Sebek 18:46, 27 sie 2013

Margarete napisał(a)

A i jeszcze jedno - co to jest to piekne ciemnozielone strzyzone w kulke na pniu ? bo widze juz którys raz u ciebie i zapominam zapytac ....

To bukszpan własnoręcznie hodowany przez lata Pochodzi jeszcze z wcześniejszego ogrodu
Madzenka 18:48, 27 sie 2013

Margarete napisał(a)

Ogród masz super... nie bede sie powtarzac...ale za każdym razem zauważam cos nowego, intrygujacego u ciebie.
Marzenko tym razem trafiłam na ta fotke i mnie zaispirowała, chce bowiem bukszpanową obwódka otoczyc mój placyk ze żwirkiem, zmniejszę ten placyk który mam i dam bukszpan po zewnętrznej krawedzi ale moze fajnie by było gdyby znad bukszpanu od srodka wyłaziły takie super lawendy jak twoje - podoba mi sie zestawienie tych dwóch odcieni zieleni : szroniebieska od lawendy i soczysto-zielona albo nawet żóltozielona od bukszpanów. Pytania:
- jaka wysoka jest ta obwódka od ziemi ?
- jaki typ lawendy masz w srodku, ze tak fajnie góruje tymi kwiatami nad buksikami ?
- w jakiej odległości od bukszpanów rosnie lawenda, że sie tak fajnie "wykłada" na obwódce ?
Bedę wdzieczna za wyzerpujące informacje ...

I jedno zpytanie zasadnicze...? jak sie wpada na takie świetne pomysły co do kopozycji roslin, żeby miec taki boski ogród...? ? ? ?

Malgosiu moja obwódka licząc od ziemi ma teraz ok 30 cm i myślę, że będzie nie wiele większa aby nie zasłoniła lawendy. Lawenda w tym roku marna, częśc wymarzła i była wymieniana a część za mocno wycięłam. Długo się w te deszczowe we Wrocławiu lato regenerowała. Jaka odmiana??? Hm kupuję jako NN w Castoramie wiosną.... To ta, ktora zimą brzydko i łyso wygląda ale za to latem ma piękny ciemnoniebieski kolor. Być może jest to hidcote. Obwódka bukszpanowa ma 2x2 m a wewnątrz posadzonych jest 8 szt lawendy wkoło pnia wiśni.
W uładzie
xxx
xox
xxx

X -lawenda
O - wośnia
Odleglośc sadzenia lawendy od bukszpana max 5cm. Moja lawenda bardzo mocno się pokładała i baaaardzo się rozrosła (zdominowała moje bukszpany) ubiegłego lata i dlatego za mocno ją tej wiosny ciachnęłam....
Na takie pomysły samemu się nie wpada... To architekt krajobrazu wymyśla. W projekcie było odwrotnie.. Skarpeta pod wiśnią a wkoło lawenda ale jakoś pamiętając, że lawenda nietenteges wygląda zimą i wiosną zamieniłam kolejność i chyba tak jest lepiej
Margarete napisał(a)

A i jeszcze jedno - co to jest to piekne ciemnozielone strzyzone w kulke na pniu ? bo widze juz którys raz u ciebie i zapominam zapytac ....

Ta kulka n a pniu to bukszpan. Mam tylko jednego cisa na pniu i zywopłot cisowy między gabionami. Reszta ciemnej zieleni w moim ogrodzie to bukszpany. Akurat te dwie nózki bukszpanowe w kwadratach zostały przeprowadzone ze starego Ogrodu Są ze mną ok 5 lat.
Madzenka 18:49, 27 sie 2013

Sebek napisał(a)

To bukszpan własnoręcznie hodowany przez lata Pochodzi jeszcze z wcześniejszego ogrodu

Sebciu ten hodowany zjedzony przez przędziorki regeneruje się w przechowalni. Te dwa najładniejsze kupione 5 lat o połowę mniejsze
Madzenka 18:55, 27 sie 2013

GabiK napisał(a)
Uff, Marzenko, przebrnęłam przez posty od piątku. My się bawiliśmy w Kubusiowie, a Ty tu pisałaś i pisałaś.

Pomysł z szablonem do bukszpanów super. Mnie się też jakoś krzywo przy sznurku obcięły. Ciągle trzeba uważać, żeby nie ciachnąć sznurka i nożyce latają. Myślisz, że jeszcze w ten weekend mogę poprawić bukszpany?

Jak Twoja woda pod ścianą wodną? Udało się oczyścić?

Moja pralka już działa.

Gabi dokładnie takie same doświadczenia miałam ze sznurkiem.... Przecięłam trzy razy, problemy z ustawieniem na odpowieniej wysokosci... Dlatego podstawiłam pudło i jechałam z nożycami. Dzisiaj zdjęć nie zrobię bo zaraz lecę na jogę, jutro zrobię przy cięciu ostatniej obwódki bukszpanowej ja jeszcze w ten weekend będę ciąć (mam jeszcze z 20 kulek do przycięcia) i liczę że wrzesień będzie jeszcze ciepły ale już nie nawożę bukszpanów.

Woda pod ścianą zrobiła się od niższej temepratury i lili krystaliczna. Lilia nawet ma dwa pąki.... Liczę, że zakwitnie przed jesienią teraz żaba się nie moze przede mną schować bo woda jest przejrzysta ! Zatem sama natura a nie chemia i mikrokosmos co w tym oczku się dzieje... Lubię się gapić na żuki i kijanki
Madzenka 18:58, 27 sie 2013

Joaska napisał(a)

Marzenko dziękuję za relację już się czuję na bieżąco, no własnie coś o tych jajkach czytałam u Izy ale bardzo przelotowo, w takim razie musze zgłębić temat.... ale skoro te jajka sie znajdzie i będą to te czyli opuchlakowe to jak walczyć ??? pytam bo się zastnawiam czy lać czymś te moje doniczki teraz???????? grzebac w nich nie będę ale prewencyjnie bym zlała ...... tylko pytanie czym????????????

CO do zasilania energetycznego to też oststnio na ten temat myśleliśmy czy robic odgromowanie czy nie , na razie wychodzi na to że robic nie będziemy bo dużego dęba mamy, kominów na dachu nie będzie .... a ubezpieczenie trzeba będzie jakieś wykupić na wszelki, no i ponieważ my sie w 100% od prądu uzależniamy to konieczny będzie generator prunda i osobne zasilanie niezbędnych sprzętów domowych tymże generatorem.....
tak że czekam na kolejne komunikaty i meldunki .... pozdrawiam

Ja nie mam piorunochronu, bo sąsiad ma wyższy dom z piorunem i powinien pioruny ściagnąć.... Mam uziemnienie, odpowiednie zabepieczenia w skrzynkach... Ja też mam wyłacznie prąd (nie mamy gazu) i moja instalacja by wytrzymała ale błędu energetyki nie wytrzymala i spalenia kabla zabepieczającego....

Opuchlaki koniecznie lać dursbanem póki ciepło, gleba musi mieć minimum temperaturę 15 stopni aby preprat gazując zabijał potfory. Lub kup nicienie i polej, masz łatwej bo na mniejszym terenie i płyciej robale.
Madzenka 19:01, 27 sie 2013

makkasia napisał(a)

Marzenko
Zawsze, jak jestem u Ciebie to zastanawiam się jak taka 1 Marzenka ogarnia to wszystko.

Graby, bukszpany, łany lawendy, macierzanki, trafki, róże powojniki, różaneczniki i wszystkie pozostałe wyglądają jak z żurnala (nie wyłączając trawnika - wiem gratulacje dla M) Różnorodność oszałamia ale nie przytłacza wszsystko jest wyczesane, wygłaskane, harmonijne. Przyznaj się, Ty masz na pewno sztab muskularnych ogrodników, którzy ukrywają się tylko na sesje zdjęciowe, w przeciwnym wypadku jesteś cyborgiem ogrodowym.

Nie mam sztabu ogrodników, a chciałabym takich opalonych muskularnych Jeden własny od koszenia trawnika musi wystraczyć Ja kocham tyrać w ogrodzie, to dla mnie najlepszy relaks Mam pracę absorbującą mój umysł baaaardzo intensywnie a praca w ogrodzie wyłącza mi myślenie i zwoje mózgowe odpoczywają i się uspokajają Podobnie działa na mnie joga Dzisiaj nie pracuję w ogrodzie bo zaraz będę ćwiczyć
Madzenka 19:05, 27 sie 2013

asc napisał(a)
Kiedyś było dużo skutecznych środków, ale jako działające na środowisko zostały wycofane z użycia.. i teraz środki które sie kupuje, ale nie działają ...

Czyli były szkodliwe nie tylko dla robali.... Minusy przeważały nad korzyściami.... Tak samo jest z lekami , co pewien czas są wycofywane, gdy działania niepożądane lub zagorżenie życia ludzkiego są liczniejsze niż pozytywy ze stosowania ... Np Meridia na odchudzanie... lub ALI.... I zostały same suplementy np Linea ..... Nie będę pisać czy działa bo mnie konkurencja pozwie do sądu...