Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 19:52, 08 gru 2013

baraga1904 napisał(a)
...co to jest gravlax Marzenko? jakaś potrawa?

To łosoś na surowo, marynowany w soli. Specjalność M. Zatsanwia się czy w tym roku nie zrobić zabarwionego buraczkami. Ja tego nie tykam, ale cała rodzina uwielbia. Nie ruszam również śledzi bo mam uraz psychiczny z przedszkola Jadam tylko smażone i wędzone ryby
agniecha973 19:53, 08 gru 2013

Ja jeszcze w sprawie ubiegłorocznych suszonych pomarańczy - nie sczerniały Ci? Ja co roku suszę nowe, bo tylko takie świeże mi się podobają. Około 5 dni leżakowania na grzejniku potrzebują.
Konstancja30 19:53, 08 gru 2013

Marzena2007 napisał(a)
Przekleję to co napisalam u Zielonej

Chciałbym w tym roku poczuć jakoś spokojniej magię świąt.... Co roku w biegu.....tak szybko, nerwowo... Rok temu po wypadku z chorą nogą i grypą.....
W tym roku zaczęlam wcześniej wszystko stroić, wczoraj jarmark bozonarodzeniowy, we wtorek wiankowanie. W następny weekend menu bożonardozeniowe.
Gotowanie z M zaczynamy zawsze na dzien przed wigilia. Tylko gravlax powstaje wcześniej. Jak sie ma takie wsparcie w kuchni to idzie nam raz-dwa. M mięsa i ryby, zupy, barszcz, ja sałatki i ciasta, dodatki. Nie mroże, nie robie nic wczesniej. Mama upiecze makowce, teściowa zrobi uszka i będzie pieknie. Jeszcze tylko marzy mi sie śnieg. Chociażby taki jak dzisiaj pruszył, tak leciutko i nieśmiało.

Tylko myślę jeszcze o prezentach bożonarodzeniowych....

u mnie w zeszłym roku miało być spokojnie bez planu ... wyszło bez planu daleko od spokojnie ... ... ten rok z planem ... prawie jak wyżej tylko ozdabianie później ... no chyba, że mi opatrzność namiesza ale to już poza mną ... aaaa ... no i makowce sami ... dopieszczaliśmy technikę kilka lat ...
Madzenka 19:54, 08 gru 2013

Sebek napisał(a)
Piękne dekoracje Najbardziej się mi ten wianek na stole podoba

Nie mogę znaleźć odpowiednich proporcji.... Była jedna świeczka, potem dwie, w końcu trzy.... Ale mech nie ten teges, przydałby się taki drobniutki.... Chyba z wlasnego podjazdu zeskrobię
Madzenka 19:54, 08 gru 2013

agniecha973 napisał(a)
Ja jeszcze w sprawie ubiegłorocznych suszonych pomarańczy - nie sczerniały Ci? Ja co roku suszę nowe, bo tylko takie świeże mi się podobają. Około 5 dni leżakowania na grzejniku potrzebują.

Są u Madzi... Więc nie wiem...obiecala przywieźć
baraga1904 19:55, 08 gru 2013

Marzena2007 napisał(a)

To łosoś na surowo, marynowany w soli. Specjalność M. Zatsanwia się czy w tym roku nie zrobić zabarwionego buraczkami. Ja tego nie tykam, ale cała rodzina uwielbia. Nie ruszam również śledzi bo mam uraz psychiczny z przedszkola Jadam tylko smażone i wędzone ryby

...teraz już wiem...nie znam tego bo nie robimy...z rybami mam podobnie...nawet karpia nie jadam tylko łososia smażonego.... ale mój M któremu czytam o tym gravlaxie chętnie by zjadł.....
Madzenka 19:55, 08 gru 2013

irena_milek napisał(a)
Wszystko obejrzałam...powoli czar swiat
Rynek jest bajkowy, w tym roku jeszcze piękniej

Irenko obiecalam sobie być co najmniej raz w tygodniu w rynku przed świętami Jest bajkowo i wczoraj poczułam zapach świąt. Grzańca w kaloszku piłaś?
Konstancja30 19:58, 08 gru 2013

Marzena2007 napisał(a)

Iza w domu w tym roku stół będzie wyłącznie biały zapatrzyłam sie na Ciebie
Chcialam zaznaczyc, że wczoraj zakupilam kolejne 200 szt lampek sprawdziłam zapasy ubiegłoroczne , razem mam 700 na choinke

Wianek będzie ogołocony z czerownosci, musi dostać szarości

obrusy pominęłam w meldunku ... moje zwarte i gotowe czekają ...
lampki też dokupione ... mnie opętała myśl o girlandzie na schodach ... mocno opętała i mam nadzieję, że ja je opętam tą girlandą choć jak na razie mam połowę potrzebnej długości ... dlaczego w naszych sklepach uważa się zielony gruby łańcuch za girlandę ... ??? ... ja kcem taką z gałązek ...
co więcej ... ta choinka zwisająca od sufitu mocno nas intryguje ... i kto wie ? ... a nuż ...
Madzenka 19:59, 08 gru 2013

baraga1904 napisał(a)

...teraz już wiem...nie znam tego bo nie robimy...z rybami mam podobnie...nawet karpia nie jadam tylko łososia smażonego.... ale mój M któremu czytam o tym gravlaxie chętnie by zjadł.....

Podstawa to koper i gruba sól alkohol, reszta to juz rożne wariacje, w szczegolności sosy. Ja lubie karpia od dzieciństwa niedołącznie Karp+wigila=wspomnienie dzieciństwa
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/losos-marynowany-w-koprze-i-soli-gravlax_3531.html
Sebek 20:04, 08 gru 2013

Marzena2007 napisał(a)
Przekleję to co napisalam u Zielonej

Chciałbym w tym roku poczuć jakoś spokojniej magię świąt.... Co roku w biegu.....tak szybko, nerwowo... Rok temu po wypadku z chorą nogą i grypą.....
W tym roku zaczęlam wcześniej wszystko stroić, wczoraj jarmark bozonarodzeniowy, we wtorek wiankowanie. W następny weekend menu bożonardozeniowe.
Gotowanie z M zaczynamy zawsze na dzien przed wigilia. Tylko gravlax powstaje wcześniej. Jak sie ma takie wsparcie w kuchni to idzie nam raz-dwa. M mięsa i ryby, zupy, barszcz, ja sałatki i ciasta, dodatki. Nie mroże, nie robie nic wczesniej. Mama upiecze makowce, teściowa zrobi uszka i będzie pieknie. Jeszcze tylko marzy mi sie śnieg. Chociażby taki jak dzisiaj pruszył, tak leciutko i nieśmiało.

Tylko myślę jeszcze o prezentach bożonarodzeniowych....

Mam dokładnie takie same odczucia jak Ty... Ciągle za czymś dążymy, biegamy w nerwach, stresujemy się i Święta nawet mijają nie wiadomo kiedy... Bo nie mamy czasu spokojnie usiąść, tylko "tu trzeba poprawić, tu przetrzeć, tu zupa za słona, a tu przypalone"
A w przyszłym tygodniu muszę zamówić sobie na weekend plusową temperaturę, bo Babcia dziś stwierdziła, że tak brudnych okien to jeszcze nie mieliśmy A przecież myłem 1,5 miesiąca temu No i jak żyć?