Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

ewa004 22:23, 09 lut 2014

Ja tu juz nie nadrobię obrazkowe pismo przeleciałam i tylko kukam kiedy będziecie trąbić co już należy robić
Tess 22:41, 09 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

I tak profilaktycznie buksik otrzyma czerowną muszkę

I słusznie Koniecznie czerwone od uroku. Toż przecież nie wiadomo, co za wiedźma po drugiej stronie ekranu siedzi
Madzenka 06:47, 10 lut 2014

tusiawka napisał(a)
Zostawiłem sobie otwartą zakładkę wczoraj wieczorem, bo miałam pisać i chyba z osiem stron przybyło.
Mam pytanie jak ciąć takie malutkie graby na żywopłot sadzie w zeszłym roku?
Były z odkrytym korzeniami i bardzo małe ale i tak część z nich ponad metrowe przyrosty wypuściła latem i jesienią.
I dołączam się do pytania o sprzęt do cięcia, jak mój żywopłot podrośnie będzie mi potrzebny.

Ja zaczęłam w odwrotnej kolejności. Wczoraj wielkie okno umyłam, dzisiaj grabienie liści i przycinanie suchych bylin. O myciu kostki myślałam ale nie mam jeszcze myjki.

Skoro tak mocno ci urosly graby to teraz je bardzo radykalnie przytnij. Zostaw im zaledwie 1/3 nowego przyrostu czyli obetnij 2/3. I nie kryguj sie, jesli Ci tak mocno przyrosły to znaczy, że sie zaaklimatyzowaly i mają dobre warunki. Jesli chcesz mieć piękny gęsty żywopłot to utnij teraz radykalnie z każdej strony. Mój ma aktulanie 1,7 m wysokości a szerokość 50 cm. Tnę go bardzo radykalnie aby dostawal mnostwo gęstych drobny przyrostów. Jesli nie utniesz będziesz miała wysoki ale rzadki żwyopłot. Wiem ze teraz serce boli, jak ciać, dlaczego, to dla jego dobra za dwa lata zacznie troszkę wolniej przyrastać. Tnę go cały czas na wysokosc a jak widać na zdjeciach i tak pnie idą do góry, zatem przewodnik drzewka nic sobie nie robi z ciecia.
Madzenka 06:47, 10 lut 2014

Tess napisał(a)

I słusznie Koniecznie czerwone od uroku. Toż przecież nie wiadomo, co za wiedźma po drugiej stronie ekranu siedzi

Tesiu
Madzenka 06:48, 10 lut 2014

gusiarz napisał(a)
Marzenko ile cennych informacji przewija się u ciebie. Nie sposób wszystkiego ogarnąć . Żadna książka ogrodnicza nie udzieli odpowiedzi na tak zawiłe pytania.... Tu znajduję wszystko
Dziękuję, że jesteś

A ja cały czas kukam u ciebie
Madzenka 06:49, 10 lut 2014

Krys napisał(a)
Madzenko czy rh i azalie tez pryskałas Promanalem?

Gdyby mi nie zabrakło promanalu też bym pryskala. Dostaną w następny weekend promanal.
Madzenka 06:53, 10 lut 2014

Loosiuu napisał(a)
W Poznaniu już tną drzewa i krzewy Jechałem ostatnio i się przyglądałem, a tu poprzycinane niektóre drzewa, a nawet pęcherznice w jednym miejscu były radykalnie skrócone...
Jak tak popatrzyłem w archiwum to ja ciąłem wszystko 13 marca w zeszłym roku, jak jeszcze leżał śnieg wszędzie.
Chyba wyrównam swój żywopłot z ligustru...Krzywy taki...tylko straszy! Jutro tnę! resztę zostawię na wiosnę

Wlaśnie to idelany moment na wyrownanie zywopłotów, mozna im nadać teraz idelany kształt.
Ja też w ubiegłym roku graby cięlam na początku marca bo były duże mrozy w lutym. Dwa lata temu cięlam jednak w lutym. Aktualnie u nas jest tak cieplo, że za chwilę zaczną w drzewach krązyć soki a dla grabów wtedy byloby za pózno na ciecie.
Pęcherznicę mogę przyciąc później ale graby i brzozy teraz naleźy ciąc.
Mam jeszcze mnóstwo krzewów do ciecia ale z tym sie nie musze spieszyć. Niektóre prognozy (onet) wskazuja że za dwa tygonie nastąpi ochłodzenie do 2-3 stopni w dzien u nas i przymrozki w nocy zatem nie ma co szlec. Rownie dobrze może byc jednak ciepło zgodnie z innymi progozami. Na róże i ciecie krzewów poczekam do marca i na forsycje
Madzenka 06:55, 10 lut 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No, nadrobiłam Niesamowita jesteś Już będziesz kostkę myć?? Co prawda zaklinałyśmy wiosnę ale pełni sezonu jeszcze nie ogłaszamy Z drugiej strony lepiej zajmij się kostką bo jak tak dalej będziesz szaleć to za chwilę siać do gruntu zaczniesz Buziaki.

Małgosiu pełnia sezonu oznacza dla mnie: cięcie róż, krzewow kwitnacych latem, cięcie i przesadzanie traw, sadzenie drzew. Na to jednak musimy jeszcze poczekać aż zakwitną forsycje. Myślę że jeszcze 2-3 tygodnie we Wrocławiu na razie mamy przedwiośnie i można sprzątać. Pewnie Danusia za chwile odtrąbi mycie kostki granitowej i mebli ogrodowych
Madzenka 06:56, 10 lut 2014

Enya73 napisał(a)
Marzenko, czy będziesz na Gardenii? My z Anią wybieramy się w sobotę. Mamy już zarezerwowany hotel, więc u nas sprawa raczej pewna. Mam nadzieję, że spotkamy się w większej grupie, tak jak ostatnio.
Pozdrawiam serdecznie.

Anitko jesli mnie po imprezie całonocnej dziewczyny dowiozą do Poznania to będę nie wiem wprawdzie w jakim stanie ale planuje być
Madzenka 06:58, 10 lut 2014

ana_art napisał(a)
koniecznie, pamiętasz mojego z kokardką?

Pamiętam i pragnę poinformować, że duży stożek rośnie u teściowej a dwa mniejsze w donicach marzą mi się Twoje i Danusi stożki u mnie w ogrodzie.