I słusznie Koniecznie czerwone od uroku. Toż przecież nie wiadomo, co za wiedźma po drugiej stronie ekranu siedzi
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Skoro tak mocno ci urosly graby to teraz je bardzo radykalnie przytnij. Zostaw im zaledwie 1/3 nowego przyrostu czyli obetnij 2/3. I nie kryguj sie, jesli Ci tak mocno przyrosły to znaczy, że sie zaaklimatyzowaly i mają dobre warunki. Jesli chcesz mieć piękny gęsty żywopłot to utnij teraz radykalnie z każdej strony. Mój ma aktulanie 1,7 m wysokości a szerokość 50 cm. Tnę go bardzo radykalnie aby dostawal mnostwo gęstych drobny przyrostów. Jesli nie utniesz będziesz miała wysoki ale rzadki żwyopłot. Wiem ze teraz serce boli, jak ciać, dlaczego, to dla jego dobra za dwa lata zacznie troszkę wolniej przyrastać. Tnę go cały czas na wysokosc a jak widać na zdjeciach i tak pnie idą do góry, zatem przewodnik drzewka nic sobie nie robi z ciecia.
Wlaśnie to idelany moment na wyrownanie zywopłotów, mozna im nadać teraz idelany kształt.
Ja też w ubiegłym roku graby cięlam na początku marca bo były duże mrozy w lutym. Dwa lata temu cięlam jednak w lutym. Aktualnie u nas jest tak cieplo, że za chwilę zaczną w drzewach krązyć soki a dla grabów wtedy byloby za pózno na ciecie.
Pęcherznicę mogę przyciąc później ale graby i brzozy teraz naleźy ciąc.
Mam jeszcze mnóstwo krzewów do ciecia ale z tym sie nie musze spieszyć. Niektóre prognozy (onet) wskazuja że za dwa tygonie nastąpi ochłodzenie do 2-3 stopni w dzien u nas i przymrozki w nocy zatem nie ma co szlec. Rownie dobrze może byc jednak ciepło zgodnie z innymi progozami. Na róże i ciecie krzewów poczekam do marca i na forsycje
Małgosiu pełnia sezonu oznacza dla mnie: cięcie róż, krzewow kwitnacych latem, cięcie i przesadzanie traw, sadzenie drzew. Na to jednak musimy jeszcze poczekać aż zakwitną forsycje. Myślę że jeszcze 2-3 tygodnie we Wrocławiu na razie mamy przedwiośnie i można sprzątać. Pewnie Danusia za chwile odtrąbi mycie kostki granitowej i mebli ogrodowych