Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Mary 17:40, 29 lip 2024

Ten drugi chwast wygląda na szczawik.
Mareksy 19:06, 09 sie 2024

Mary napisał(a)
Ten drugi chwast wygląda na szczawik.

Czytam, że nie za bardzo są na niego patenty na trawie. Roundup w sztywcie?
Mary 07:13, 13 sie 2024

Myślę, że pracochłonność użyciu Roundupu do maźnięcia każdego egzemplarza szczawika będzie ogromna. On jest maleńki, więc albo strasznie się narobisz albo roundup znajdzie się też obok szczawika. Wyrywanie każdego egzemplarza ma porównywalną pracochłonność bez szkód dla środowiska.
Po drugie wydaje mi się, że inwazyjność szczawika polega przede wszystkim na rozsiewaniu, a nie na niekontrolowanym rozrastaniu przez korzenie. W związku z tym walka z tym chwastem to wyrywanie i pilnowanie, żeby to co zostało nie kwitło. Warto się zastanowić czy trawa z koszenia nie zawiera nasion szczawika. Jeżeli zawiera to nie powinna się znaleźć w kompostowniku.
Marek 15:51, 16 sie 2024

Witam
Co to za chwast zadomowił się na moim trawniku, bardzo inwazyjny działa na niego Randap, ale może jest coś selektywnego które nie niszczy trawy.
Pan_Kleks 21:11, 23 wrz 2024

Jaki musi być odstęp od użycia oprysku na dwuliścienne do nawożenia trawnika?
Amator_ale_d... 07:03, 06 maj 2025

Cześć. Mam problem z trawniczkiem. Wiechlina chyba roczna. Mam też chwastnice. Trawnik jest piękny tylko te chwasty.
Czytam że stomp. 330 już nie jest produkowany. Znalazłem 455cs.
Coś innego bezpiecznego?
Chwastnica już popsikana pumą więc pewnie niedługo odejdzie

Ogrodnik jak go pytałem co to to mówił że trawa. W w zeszłym roku było tego mniej i wyczyściłbym pewnie ręcznie.

Co mi poradzicie?
Amator_ale_d... 21:23, 24 maj 2025

Cześć ogrodowi wariaci. Kupiłem już stomp Aqua 455. Trawniczek mam około 250 M2. Poradzicie mi? Jakie proporcje ile wody? Produkt przeznaczony raczej do upraw polowych więc od producenta się niestety nie dowiem.
Trzy wersji 330 ktoś pisał 160 ml na 6 litrów wody.
Chat gpt może pomóc ale liczę na was i głównie mam na uwadze żeby nie uszkodzić trawnika.
Sypnąłem go Yara tydzień temu. W Lublinie pada. Mam za swoje. Po tygodniu z 250 m trawnika uzbierałem 3,5 120 litrowego worka i to takiego wiecie że go udeptałem i dosypywałem
Jeszcze jeden temat. Antywelegacz. Ktoś słyszał uzywalnwie? Miałem okazję rozmawiać z gościem który jest rolnikiem i jego przepis na bardzo gęsty a nie rosnący do góry trawnik to właśnie ten środek który jest stosowany profesjonalnie w rolnictwie. Ponoć powoduje że rośliny zagęszczają się zamiast cisnąć wysoki liść.
Tody1987 12:51, 05 cze 2025

Witam,

Trawa siana 20.4

jest podlewane. Barenbrug

Co z tym zrobic?

a) kosić te chwasty i czekac az trawa sie zagęści?

b) wyrywać ręcznie ?

Kompletnie sie na tym nie znam, ale wyglada to tragicznie, jak po 6 tygodniach....

Joku 19:55, 11 cze 2025

Zdjęcia z dość dużej odległości wiec trudno rozpoznać co to za chwasty. Wyglądają mi na jednoroczne, nimi bym się nie przejmowała. Powinny zniknąć po kilku koszeniach. Może zrób zdjęcia chwastów z bliska.
Tody1987 10:38, 12 cze 2025

Witam,

Na ten moment jak są już wysokie koszę z nadzieją że bedą znikać

A trawa się zagęsci,

Nie ma mozliwosci recznie tego usunąć.

Posiałem tę samą trawę na innym kawałku i tam wygladaj lepiej - pogoda sprzyja, codziennie pada, widać roznice.

Ale tutaj to jest masakra, niebawem beddzie 2 miesiące od posiania.

Nic pozostaje czekać i kosić może nadejdą lepsze dni.

Czy dosiewać w puste miejsca już teraz czy jeszzcze czekać?

Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies