Magnolia soulangeana Speciosa przebarwia się, większość horti brązowieje grusza sypie liśćmi okrutnie tworząc niesamowity bałagan codziennie no i ogródek z okna, na wieczorne zdjęcia po sprzątaniu nie było już czasu, może jutro Kwiatek będzie dzisiaj domowy
Aniu, pozwol ze sie wtrace i troche przystopuje ewentualnych ochotnikow zbierania i spozywania muchomorow
M.cesarski uznany za gatunek wymarly, jednak w niektorych regionach sporadycznie rosnacy.
M.czerwonawy i m.mglejarka (szarawy) nieumiejetnie przygotowany do spozycia jest grzybem trujacym z powodu niestabilnych termicznie toksyn w przewodzie pokarmowym.
M. oliwkowy w Polsce gatunek rzadki,wpisany na Czerwona liste roslin i grzybow o statusie R.bez wartosci spozywczych i smakowych.
M.rdzawobrazowy ze wzgledu na ludzace podobienstwo do grzybow silnie trujacych odradza sie jego zbieranie.
M.szyszkowaty w Niemczech uznany za grzyb trujacy.
M.twardawy rozroznienie go od silnie trujacego muchomora plamistego jest trudne,nie przedstawia wartosci smakowych.I tyle pamietam z zajęć z laboratorium toksykologii
Ogolnie te grzyby nie przedstawiaja wiekszych wartosci spozywczych,smakowych i zapachowych...moga byc niebezpieczne...Zostawmy je w lasach,niech ciesza nasze oczy
Na bardziej smakowite wygladaja Twoje Aniu w sloiczkach
Aniu piękne zdjęcie wyglądające jak obraz.
Melduję że powidła śliwkowe z orzechami zrobiłam, część została już zjedzona. Są pyszne.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Aniu, jesienne wieczory i ja tak sobie myślę, jak podsadzać drzewa owocowe w sadzie. W tym roku miały nasturcje. Teraz już zdecydowałam się na niejaką różnorodność (). I tak już dałam im kocimiętkę, szałwię białą, oregano żółte, nawet niskie liliowce się trafiły. Co byś z kwiatków jeszcze dodała?
Warunki świetlne jak to pod drzewami młodymi i starymi - różne. Ty znasz różne ciekawe kwiatki.
Po tym co w tv mówią o zatruciach chyba nikt sie nie odważy zbierac muchomory , nawet jesli w jakiś sposób można je zjesc.Magnolia pięknie się przebarwiła.Pozdrówka Aniu.
Osobiście muchomora czerwonawego próbowałam, nawet mam słoik zamarynowany, w prezencie dostany. Ale nie zbieram i gości nie częstuję. Muchomor, to muchomor. Lepiej zbierać podgrzybki i borowiki.
Odpowiem Kasi, Hani, Bogdzi i Agatce wykaz wstawiłam jako ciekawostkę nikogo nie zachęcam do jedzenia muchomorów, fakt, że znajoma jeden rodzaj muchomora czerwonego zbiera i zjada ja nigdy nie jadłam i nie będę jest o wiele lepszych pełno grzybów w lesie i smaczniejszych choćby lejkowiec dęty, którego na pewno mała ilość osób zna i zbiera a jest to fantastyczny grzyb wysuszony i sproszkowany służący jako dodatek do sosów A dzisiaj na ryneczku kupiłam zielonki ale ich nie włożę do słoiczków tylko jutro będą do mięska ze śmietanka szalotką, pieprzem i solą, pozdrawiam wszystkie zatroskane dziewczyny