Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

jotka 21:25, 03 sty 2014

Aniu, tylko się cieszę, że ktoś będzie kontynuował zaczęty przeze mnie w zeszłym roku zwyczaj pokazywania tych pięknych kartek z kalendarza Zaraz u siebie wstawię coś z mojego tegorocznego, bo znalazłam odpowiednia kartkę. Zajrzyj jeśli masz ochotę
monteverde 21:38, 03 sty 2014

Gabriela napisał(a)

Wywołana, odpowiadam:
Mam kamelię dokładnie od roku, kwitła już trzy razy, urosła, więc jakiś tam sukces jest.

Aniu, niestety u Twojej to nie są pąki kwiatowe, tylko liściowe. Pąki kwiatowe są duże i okrągłe, kuliste a te liściowe takie długie i szpiczaste.
Kamelia rośnie w mojej szklarence, w donicy, ma więc światło przez cały rok, stoi w najchłodniejszym miejscu, ma tam w nocy najwyżej do 15 stopni na plusie, w dzień jak zaświeci słońce robi się więcej oczywiście, ale na to nie ma rady.
Wiosną jak tylko się ociepli tak, że temperatura nie spada poniżej zera, stoi na tarasie w półcieniu. Podlewam teraz pozwalając lekko przeschnąć ziemi na wierzchu, latem cały czas ma wilgotno. Ziemia taka jak do różaneczników - kwaśna. Nawóz florowit - raz w tygodniu.
Moją dostałam właśnie na początku stycznia rok temu i miała już spore pąki, ale część opadła, niektóre zakwitły małymi kwiatami. Potem podrosła i latem znowu zakwitła - tym razem wielkimi kwiatami. W listopadzie i na początku grudnia znowu zakwitła, ale miała tylko trzy kwiaty. Teraz ma mnóstwo tych pąków liściowych i będzie rosła wszerz i wzdłuż, bo z dnia na dzień światła będzie coraz mniej.
Nie wydaje mi się, żeby miejsce w kuchni na stole było dla niej dobre zimą- za ciemno i za ciepło.
Przenieś ją na jasny parapet i koniecznie w chłodne miejsce, najlepiej żeby okno nie było szczelne i nie było pod nim grzejnika. No wiem, że to mało możliwe, ale może dysponujesz nieogrzewanym strychem z oknem?

Tutaj na tej stronie wstawiłam zdjęcie kwiatu grudniowego, to był ostatni:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/919-ogrod-w-budowie-nieustajacej?page=321

Gabrysiu mam taki pokoj gdzie mam skręcony kaloryfer do 1, to jej wystarczy? od zachodu stałaby na oknie, a te pąki liściowe nie odpadną? ziemię ma jak do rh, przy oknie w kuchni ma jasno i jak jest na plusie to wystawiam ją na balkon tylko na noce zabieram, to może ją tam zostawić? Twoje cieplarniane cuda super
monteverde 21:40, 03 sty 2014

jotka napisał(a)
Aniu, tylko się cieszę, że ktoś będzie kontynuował zaczęty przeze mnie w zeszłym roku zwyczaj pokazywania tych pięknych kartek z kalendarza Zaraz u siebie wstawię coś z mojego tegorocznego, bo znalazłam odpowiednia kartkę. Zajrzyj jeśli masz ochotę

Juz lecę
Gabriela 21:46, 03 sty 2014

monteverde napisał(a)

Gabrysiu mam taki pokoj gdzie mam skręcony kaloryfer do 1, to jej wystarczy? od zachodu stałaby na oknie, a te pąki liściowe nie odpadną? ziemię ma jak do rh, przy oknie w kuchni ma jasno i jak jest na plusie to wystawiam ją na balkon tylko na noce zabieram, to może ją tam zostawić? Twoje cieplarniane cuda super

Nie ćwiczyłabym takiego chowania i wystawiania, bo jednak te 10 stopni na plusie teraz i w kwietniu to jest całkiem inne 10 stopni i roślina źle zniesie takie duże wahania temperatury, bo jednak w domu jest dużo cieplej. Kamelia znosi nieduże mrozy i śnieg, ale jak rośnie w ziemi i temperatura nie zmienia się gwałtownie. Trzymaj na oknie i w chłodzie, najlepiej połóż termometr obok doniczki na dwa dni i sprawdzaj jak sytuacja się przedstawia w dzień i w nocy. Pąki liściowe mi nigdy nie opadły.
A dlaczego zdechła Ci poprzednia kamelia?
monteverde 21:49, 03 sty 2014

Gabriela napisał(a)

Nie ćwiczyłabym takiego chowania i wystawiania, bo jednak te 10 stopni na plusie teraz i w kwietniu to jest całkiem inne 10 stopni i roślina źle zniesie takie duże wahania temperatury, bo jednak w domu jest dużo cieplej. Kamelia znosi nieduże mrozy i śnieg, ale jak rośnie w ziemi i temperatura nie zmienia się gwałtownie. Trzymaj na oknie i w chłodzie, najlepiej połóż termometr obok doniczki na dwa dni i sprawdzaj jak sytuacja się przedstawia w dzień i w nocy. Pąki liściowe mi nigdy nie opadły.
A dlaczego zdechła Ci poprzednia kamelia?

Bo nie zadbałam o chłód stała w cieple
monteverde 21:50, 03 sty 2014

kaisog1 napisał(a)
Ania no pewnie, że weźmiemy. Tylko boje się, że go w Kubusiowie wywieje.....

Nie wywiałoby, teściu by zabezpieczył, fajnie u Joli mąż wzmocnił jej namiot, poproś o stronkę
barbara_kraj... 23:08, 03 sty 2014

Ach, te wieczne problemy z przechowywaniem roślin w okresie zimowym!

Kto ma garaż, piwnicę lub widny strych - wygrany
jotka 23:29, 03 sty 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Ach, te wieczne problemy z przechowywaniem roślin w okresie zimowym!

Kto ma garaż, piwnicę lub widny strych - wygrany

A ci co maja ogrody zimowe najbardziej
monteverde 23:45, 03 sty 2014

jotka napisał(a)

A ci co maja ogrody zimowe najbardziej

Ja mam strych ale ciemny a ogrody to i owszem super sprawa
Madzenka 23:51, 03 sty 2014

monteverde napisał(a)

Ja mam strych ale ciemny a ogrody to i owszem super sprawa

Ale z kamelią i tak sobie nigdy nie poradziłam gubiła pąki lub nie roziwjały się....