Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

kasiek 18:39, 10 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Porównanie lasku dla mnie bomba wiesz, że uwielbiam takie metamorfozy......to nie do wiary jaką perełkę z tego miejsca stworzyłaś

Szukam kolejnych, tak sentymentalnie się zrobiło - jak to na jesień
kasiek 18:41, 10 lis 2015

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)

To jest i dla mnie jakaś nadzieja,że i ja jakoś to moje paskudztwo podrasuje.
Rozwaliłabym tą obudowę w cholerę ale mój szanowny M chyba się w tej studni zakochał i na wszelkie tego typu zakusy pt "rozwalić obudowę"oburza sie tekstem "to ja już nic nie moge mieć w tym ogrodzie do powiedzenia?"

Oto moje ochydztwo szpeci mi cały ogród

Zdjeli już jeden krąg ale zdjełabym jeszcze tą górę z trójkątem i obudowała to jakoś ładnie.
Pokażę M Twoja studnię po liftingu i będę go meczyć dalej
Jedyny z tej obudowy pozytek na razie taki,że stwarza zaciszny zakątek dla sadzonki klonu palmowego

Koniecznie zobacz studnie u Katki która obkleiła kamyczkiem (daszek) i ładnie pomalowała - ma bardzo ładną i kolorową .
kasiek 18:42, 10 lis 2015

Katkak napisał(a)

Kasia trzeba wymyślić takie, żeby kasa w kieszeni została. Pozbierajcie sporo szyszek. To moje ozdoby zeszłoroczne, ale chcę zrobić ich więcej. Wystarczy szyszunia, cieniutki sznureczek najlepiej srebrny lib złoty i szklany koralik . Można też szyszunię sprayem prysnąć ale nie koniecznie

Na szyszki musze się wybrać bo tu w okolicy nie mam. Super Ci to wyszło, faktycznie będę naśladować
kasiek 18:43, 10 lis 2015

jona napisał(a)
Albo prysnąć spayem bezbarwnym i posypać brokatem, ale niekoniecznie .

Też już zaczęłam myśleć o ozdobach świątecznych. Na razie tylko myślę

Ja juz pierwsze nabyłam i w głowie mam te co zrobię sama
kasiek 18:44, 10 lis 2015

jona napisał(a)
Zanim się zastanowiłam napisałam i kliknęłam enter. A przecież ja tu przychodzę po cichu i podglądam jak rasowy podglądacz . Ładnie u Ciebie, więc nie mogę się oprzeć podglądactwu. Witaj Kasiu

Dobrze że w życiu istnieją takie wpadki, o ile ubożsi bylibyśmy bez nich... Witaj u mnie
kasiek 18:47, 10 lis 2015

Ja w tym roku też zamierzam coś zrobić sama.Mam wystarczająco już bombek zbieranych przez wiele lat.Wykorzystam je i połącze z tym co sama zrobię.
Wpuszczam węża do kieszeni jeśli chodzi o ozdoby choinkowe.
Po pierwsze postanowiłam,że ta kasę przeznaczę na coś innego,na ogród,na lekcje jazdy na nartach dla młodego.

Po drugie ; w tym roku zamierzam w okresie przedświątecznym zaszyć się w domu i oddać robieniu pierniczków,ozdób typu hand -made a nie latac po marketach jak oszalała( i tak nie ominie kupno prezentów i jedzenia na świętaale nie będę traciła w tym roku czasu i kasy na zakup kolejnych ozdób.
Kupię jedynie jakieś materiały w necie lub na stoisku decoupage ,żeby ozdoby zrobić w domu.

U mnie dyscyplina finansowa jest zawsze, choć teraz juz łatwiej po niemal 18 latach inwestowania...
U nas tez się robi prezenty dla wszystkich a jest nas trochu, ale Święta staram sie przeżyć bez szaleństw zakupowych, w końcu one są po to by być razem , także razem ubierać choinke i kleić ozdoby....
kasiek 18:50, 10 lis 2015

07_Rene napisał(a)

Też chce taka studnię!

Na czym kleiłaś te kamienie? to był jakiś płaski łupek? I co masz na górze, bo nie wygląda jak betonowy krąg?

Rozbawiły mnie Twoje pierwsze róby zamaskowania studni, bo ja też miałam takie dziwne pomysły U mnie jest ten problem, że studnia przed domem, na widoku, nie idzie jest zamaskować, trzeba ją wyeksponować i upięknić W tym sezonie nie wyglądała najgorzej z różą i z kamieniem "u stóp" ale zawsze może być lepiej

Oj przeszłam z tą studnią Była obrzucona ziemia i zielona jak żaba, dopiero po kilku latach postanowiłam że muszę ją obkleić.
Kamień to troche łupka, trochę piaskowca - co przywoziłam to kleiłam na niemieckim kleju chyba cekol. Na górze mam krąg ale go nie widac bo położone są na nim kamienie (nie murowałam by był dostęp z góry)
kasiek 18:50, 10 lis 2015

Ale to śliczne z tym kryształkiem na czubku

Potwierdzam że śliczne, fotka też super wyszła - będzie co robic z dziećmi
kasiek 18:51, 10 lis 2015

Super łącze się z Tobą
Razem bedziemy nasze studnie maskować "ściągając" od Kasi.

No toście się dogadały Służe pomocą
kasiek 18:56, 10 lis 2015

Kasia widziałam u Ciebie związanego derenia.Taki patent widziałam też w jednym odcinku w Maji w Ogrodzie-facet ogrodnik zawodowiec wiąże swoje derenie.

Jak Ci sie to sprawdza w praktyce?

1) czy co roku ścinasz je nisko?

2) czy wiążesz wszystkie pręty czy część wiążesz a reszte wycinasz raz po raz gdy próbuje odrosnąć.

3)czy taki związane ładnie też wyglądają gdy mają jeszcze liście

Ja myślę o wiązaniu moich z racji ograniczonego metrażu,mam cztery sadzonki;dwie Sibrica,dwie Spaghetti -zastanawiam się czy zrobić z nich mini zywopłoty czy wiązać

Jako ozdobę swiąteczną? To pomysł zaczerpniety z ogrodu Danusi - ona tak wiązała żółtego derenia i byłam zachwycona. Ja ścinałm pedy swojego i ściągałam kokardą - otem szukałam widocznego miejsca.
Nie ścinam co roku wszystkiego tylko część tak by wciąż zdobił. I to nie jest tak że te derenie są cały czas związane - one rosną swobodnie a na zimę ścinam kilka pędów i te ścięte wiąże. Reszte zostawiam naturalnych.
W sumie najpierw możesz związać, potem zobacz jak wyglądają ścięte - jeżeli bardziej będzie Ci się podobał wariant I to zostaw je i w rok-2 odrosną