Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój nowy stary ogród

Mój nowy stary ogród

15:28, 17 wrz 2013
dorciabe napisał(a)

Wczoraj mama zaproponowała wykopanie od siebie trzech takich hortensji,myślę intensywnie gdzie je wsadzić..tyle kwiecia mają a ja nie mam miejsca,będę tęgo myśleć
Dorciabku żurawki jak mają dobre podłoże mocno się rozrosną tak było u mnie,poduchy wielkie się porobiły co mnie też cieszy,mam sadzone po trzy sztuki w rzędach..idę je zmierzyć...pada deszcz ale co tam...no zmierzone..te trzy sztuki u mnie mają 140 cm x 40 cm to trawki mogą się już z przodu nie zmieścić,będą wzajemnie się dusić.
A może połącz te żurawki tzn przekop te bordowe i dołącz je do tych pomarańczowych tak żeby tworzyły jeden rząd.A co to za krzaczki te żółte przed tymi wyższymi trawami? Czy to berberysy?
15:34, 17 wrz 2013
dorciabe napisał(a)
Ta część jest jeszcze nie skończona , nie mam pomysłu na środek rabaty, tu gdzie trójkąt stanął. Z przodu planowałam małe niskie trawki.

Zapomniałam dodać tego zdjęcia do wpisu powyżej
kachat 15:39, 17 wrz 2013

Ale się u ciebie porządek zrobił na rabacie Już nie jest tak naćkane Tylko tui złotej mi żal, że tak ją przyciachałaś mocno, i kamyczki wzdłuż rabaty pod krzewami mi się podobały.. I kształt rabaty - teraz taka trochę za kwadratowa jak dla mnie się zrobiła, więcej fal, większe fale! bym chciała. Ale poza tym ładnie się robi, ciekawe co dasz w miejscu trójkąta - może jak trójkąt, to świerk conica..? Albo coś niskiego, mały kolorowy berberysik lub tawuła.
dorciabe 18:10, 17 wrz 2013

Anula moja hortensja pozostała po starym ogrodzie, ma 16 lat . Kiedyś rosła w rogu ogrodzenia przy samej siatce, pod tujami, źle jej tam było. Przed kopaniem fundamentu w ubiegłym roku przekopaliśmy ją w miejsce gdzie nie będzie przedzkadzała i tak została. W tym roku urosła jak głupia
Rośnie na końcu rabaty, dalej będzie taras, może w przyszłym roku
To żółte pod tujkami to ostrokrzew złoty
Kachat zupełnie nie wiem co tam posadzić, jak mówiłam trókąt narysowałam zupełnie przypadkiem, to może być każdy inny kształt, może coś na nodze? nie wiem, nie wiem A tujki wcale mocno nie przycięłam.
LInie trawnika trochę wyprostowałam, ale nie ma kątów prostych tylko półkola
dorciabe 08:23, 18 wrz 2013

Moje tulipany

kachat 09:09, 18 wrz 2013

Hehe, super Właśnie dziś się zastanawiałam, jakie tulipany kupić, i wyobraziłam sobie dwa wymarzone typy - białe i pasiaste biało-czerwone
dorciabe 09:26, 18 wrz 2013

Ja kupowałam pierwszy raz cebulki, zupełnie zielona, kierowałam się wyglądem kwiatków i wysokością Białe są pełne
kachat 09:39, 18 wrz 2013

Dorcia, te twoje tulipany to dokładnie takie jakie sobie dziś w łóżku przed wstaniem wydumałam Szczególnie te białe są cudne Możesz powiedzieć, ile płaciłaś? Z czystej ciekawości pytam, bo dziś pojadę szukać podobnych
dorciabe 09:51, 18 wrz 2013

Płaciłam jakieś 11zł za 12 cebulek w łobi Nie wiem czy to drogo czy nie bo nie szukałam już nigdzie.
kachat 10:11, 18 wrz 2013

Chyba nie drogo - jak kupowałam rok temu na sztuki, to były po 1,5 zł Więc w pakietach taniej. Dzięki