Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

kasiek 06:28, 06 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tak podejrzewałam, że z tym oczkiem to nie tak łatwo, a czemu ziemię chcesz wywieźć, a nie usypiesz z tyłu podniesienia? Przecież można te roślinki z tyłu wysadzić i posadzić potem ponownie.

No właśnie - przecież piękny z niej wał za oczkiem mozna usypać, szkoda ziemi, naprawdę. Zresztą po 2 latach Ci osiądzie nawet najwyższa górka, co więcej mając górkę mozesz pokusic się o kaskadę... A kopać mozna wtedy na raty
Katkak 07:17, 06 kwi 2017

Tak podejrzewałam, że z tym oczkiem to nie tak łatwo, a czemu ziemię chcesz wywieźć, a nie usypiesz z tyłu podniesienia? Przecież można te roślinki z tyłu wysadzić i posadzić potem ponownie.

Sylwus, Kasiu nie bardzo to widzę. Po wykopabiu oczka, oblozeniu wokół kamieniem tej rabaty wcale dużo nie zostanie. Poza tym mam tam sporo większych drzewek, ktorych kolejny raz wolałabym nie przeszkadzać. Nie bardzo z usypywaniem jest się gdzie rozpędzić.moze jakies niewielkie wzniesienie na kaskade przy samym oczku uda się zrobic.
Katkak 07:22, 06 kwi 2017

Uśmiechnę się kiedyś o szczepeczki

Nie ma sprawy, przywiozę Ci.
Katkak 07:26, 06 kwi 2017

Luki napisał(a)
Dotarła do Ciebie burza, bo migusiem przed nią musiałem uciekać
Williama przytnij mocniej, nie ma co żałować jak jeszcze młody
Ta roślinka obok kłosowca na pysznogłówkę mi wygląda, ale pewien nie jestem.

Matko, Łukaszku serce Tykoje, jak mogłam zapomniec, że pysznoglowke tam mam. Dzięki wielkie . Wlliama chlasne, dzięki.
Ewa777 07:47, 06 kwi 2017

Jeżeli chodzi o pigwowca, to u mnie 4 startowały każdy inaczej. Gdy jeden był goły, to drugi był cały w zielonych listkach. Tak więc poczekaj trochę, może to ten rodzaj, co późno startuje

Ale masz już listeczków!

Kasiu, kiedy wiadomo, czy patyczki hortensji puściły korzonki? Kiedy je będzie można posadzić w ogrodzie?
Katkak 18:59, 06 kwi 2017

Ewa777 napisał(a)
Jeżeli chodzi o pigwowca, to u mnie 4 startowały każdy inaczej. Gdy jeden był goły, to drugi był cały w zielonych listkach. Tak więc poczekaj trochę, może to ten rodzaj, co późno startuje

Ale masz już listeczków!

Kasiu, kiedy wiadomo, czy patyczki hortensji puściły korzonki? Kiedy je będzie można posadzić w ogrodzie?

Ewunia nie ruszam go jeszcze, ale on zawsze wcześnie kwitł. Jak do maja się nie pozbiera to się pożegnamy. Szkoda. Ewcia przesadzać polecałabym po zimnych ogrodnikach, czyli po 15 maja. Czy są korzonki? spróbuj tak po miesiącu delikatnie do góry za patyk pociągnąć. Jak mocno siedzi, znaczy że są korzonki. Poza tym jak nie będzie korzeni to po pewnym czasie patyczki zaczną padać, w sensie listki mdleć, a te z korzonkami wciąż będą rozwijały listki .
Katkak 19:05, 06 kwi 2017

Aganiu, Bogdziu i wszyscy, którzy umiecie to zdiagnozować - powiedzcie proszę co jest temu klonowi i czy jest szansa go uratować???

Zaczął podsychać jesienią.
na gałęziach widać takie czarne przebarwienia. Nie wiem czy to przemrożenia, czy choroba?

po odcięciu sucha gałąź w środku wygląda całkiem zwyczajnie. Po poobcinaniu suchych gałęzi (a jeszcze nie wszystkie ciachnięte, bo nie sięgam ) wygląda mało ciekawie. Zastanawiam się czy jest jeszcze dla niego szansa, czy raczej przedłużam agonię.
malgorzata_s... 19:22, 06 kwi 2017

Kasia moim zdaniem to grzyb. Później ta kora gdzie plamy pęka?
Ja zrobiłabym tak: Sprawdź czy przy przy pniu nie jest za bardzo przysypany.
Pień do korzenia powinien być odsłonięty.Następnie co siedem dni bym pryskała na grzyba najpierw topsin M, potem signum i jeszcze jakiś inny na grzyba. No i latem a potem jesienią powtórka jak ocaleje
Katkak 19:24, 06 kwi 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasia moim zdaniem to grzyb. Później ta kora gdzie plamy pęka?
Ja zrobiłabym tak: Sprawdź czy przy przy pniu nie jest za bardzo przysypany.
Pień do korzenia powinien być odsłonięty.Następnie co siedem dni bym pryskała na grzyba najpierw topsin M, potem signum i jeszcze jakiś inny na grzyba. No i latem a potem jesienią powtórka jak ocaleje

Nie, nie pęka. Dzięki Gosiu.
malgorzata_s... 19:26, 06 kwi 2017

Uda się to się ucieszymy, trzeba walczyć