Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

Richie 21:20, 26 sie 2012

EwaG napisał(a)
Ryśku, chciałam się zapytać o donicze w kaształcie walca z delikatnym wzorem u góry. Gdzie takowa kupiłeś i jakich jest rozmiarów. Bardzo mi wpadła w oko.

Ta donica kupiona była na giełdzie staroci a wys.to ok.40cm a średnica ok.15cm. Mnie też.
kasik778 21:36, 26 sie 2012

Richie napisał(a)
Dzisiejsze zakupy do uzupełnienia i podmiany

wrzośce czerwone Vivelli, trawa kostrzewa i zebrinus niski,/ podobno do 50 cm/, żurawki Georgia Peach

piękne zakupy, aż się rozmarzyłam
Sebek 21:43, 26 sie 2012

Niezłe zakupy jak i kompozycje wrzosowe - a ten niski zebrinus to może być odmiana strictus
Richie 21:49, 26 sie 2012

adka napisał(a)
Witam.Panie Rysiu mam pytanie dotyczące czerwonego buka.Widzę że chyba szczepiony na pniu ,pendula ? Przez pana kupiłam sobie czerwonego buka, jest szczepiony bardzo nisko i chyba raczej nie będzie pendulą. A bardzo chciałam takiego samego.

Mój buk pendula szczepiony jest na wys. ok.1m i tak się rozrósł, że na wiosnę go mocno przycinam. Twój też taki będzie

Muszę wyrazić moje uznanie dotyczące wczesniej omawianego wiązu holenderskiego.Jest bardzo zgrabnie przycinany , nie wiedziałam,że można taki modelowy pokrój uzyskać .Czy on rośnie w cieniu?
Kilku moich znajomych ma je w słońcu i straszą, popalone liście są wręcz czarne,chyba mają do tego grzyba.

Buk rośnie w słońcu i podobno lepiej jak w grupie z innymi krzewami. Zdarza się, ale rzadko że słońce przypala liście ale w większości jest to choroba grzybowa.
Richie 22:11, 26 sie 2012

Tess napisał(a)
Strasznie dawno śladu nie zostawiałam, choć czasem zaglądałam, podziwiając niezmiennie Twój ogród
To dziś postanowiłam jednak nie zaglądać "na gapę"

Piękny Twój ogród, nieustająco, bez względu na pore roku

Piękne kwiaty kupiłeś, nie mogę doczekać się kiedy pokażesz, jak wkomponujesz je w ogród

Ryszardzie, mam jeszcze pytanko:
Czy Twój milin i bluszcz pnią się na siatce czy na jakiejś pergoli?

Milin ma mocną pergolę a bluszcz jest na rozciągniętych powlekanych linkach, bo na metalowej siatce w zimie wszystko przemarza. Dzięki, że się podoba i pozdrawiam

Milka 22:24, 26 sie 2012

Rysiu, ażes poszalał z zakupami! gdzie będziesz sadził! u ciebie jest juz idealnie, tylko podziwiac i pielegnować
adka 22:25, 26 sie 2012

Bardzo panu dziekuję,mój buk jest niestety szczepiony na 50 cm i rośnie w górę . Czy pana też tak rósł na początku ?Nie miał etykietki, sprzedajacy był zielony.Rośnie w pełnym słońcu, pryskam go profilaktycznie na grzyba , w tej chwili robi się zielony.Chyba tak powinno być

Jeszcze jedno pytanie, czy wrzosy panu przemarzają ? Czy po prostu traktuje je pan jako jednoroczne?Dziękuję i pozdrawiam.
Richie 23:24, 26 sie 2012

adka napisał(a)
Bardzo panu dziekuję,mój buk jest niestety szczepiony na 50 cm i rośnie w górę . Czy pana też tak rósł na początku ?Nie miał etykietki, sprzedajacy był zielony.Rośnie w pełnym słońcu, pryskam go profilaktycznie na grzyba , w tej chwili robi się zielony.Chyba tak powinno być

Jeszcze jedno pytanie, czy wrzosy panu przemarzają ? Czy po prostu traktuje je pan jako jednoroczne?Dziękuję i pozdrawiam.

Buk pendula jak nazwa wskazuje ma gałązki na dół a jak do góry to może być np. fontannowy, co do koloru to liście od spodu się przebarwiają na zielono.
Wrzosy na zimę przykrywam włókniną i gałązkami jedliny a w doniczkach wymieniam na nowe.
Również pozdrawiam
Richie 22:32, 27 sie 2012

Nie mogłem się oprzeć takim kolorom...

i jeszcze

tengel27 06:43, 28 sie 2012

Piękny zestaw kolorystyczny Złocienie zaczynają teraz zachwycać kwiatami. Chyba będę musiał w tym roku uzupełnić ich braki, bo zimą straciłem ostatnie krzaczki.