Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 10:28, 14 kwi 2016

Kasya napisał(a)
Aganiu, a co z jałowcami ze nigdy wiecej ?

Rozwalaja się na boki po zimie i po silnych ulewach

zabierają miejsce innym roślinom,
stare brzydko wyglądają i niestety chorują
Agania 10:39, 14 kwi 2016

makkasia napisał(a)
Ja też żegnam się z jałowcami. Po pierwsze chorują na choroby grzybowe i mają miseczniki. Z tego powodu wyglądają przez cały sezon brzydko i szpecą. Czyszczenie ich z wysuszonych igieł należy do najpaskudniejszych czynności ogrodniczych a poza tym pomagają sie przenosić rdzy na inne rośliny. To są wystarczające powody aby ich nie sadzić lub pozbyć sie z ogrodu.

Aganiu cudowne magnolie, cuuudowne Ja mam JH Kerna (ale dopiero pęka) i Genie, która nie zaszczyciła mnie jeszcze kwiatami.

Więdnące liście na tulipanach mogą oznaczać chorobę wirusową tulipanów, obserwuj, jeśli pojawią sie przebarwienia liści, kreseczki, kropki, zniekształcenie pąków, lub przebarwienia płatków - trzeba je wykopać i spalić.
macham i ściskam

Masz rację Kasiu, jeszcze to żmudne czyszczenie ich, na początek dobre jak są malutkie, śliczniutkie i do tego taniutkie, nie polecam tez swierków białych conica, te z kolei ciągle w przędziorkach, tak naprawdę, bez pomocy chemii, ogród by sie wyniszczył.
Iglaczki lubię, ale tylko te szczepione i najbardziej jodełki, świerki serbskie, kosodrzewinki, sosny drobnokwiatowe i bośniackie

Miło mi, że chwalisz magnolie, jest wielu przeciwników, że właściwie to nie warto sadzić dla takiego krótkiego kwitnienia, ale ja lubię ich zieleń i liście, wieczorny zapach, a pachną cudownie, musisz pokazać Henrego i Genie...porównamy nasze panny
Kasya 10:45, 14 kwi 2016

A która magnolia najmocniej pachnie ?
Jakowce to pewnie zależy jaki gatunek...

A tulipanow tez mam trochę chorych , ale czytałam ze to może być jakaś choroba grzybowa ?
Agania 11:46, 14 kwi 2016

Kasya napisał(a)
A która magnolia najmocniej pachnie ?
Jakowce to pewnie zależy jaki gatunek...

A tulipanow tez mam trochę chorych , ale czytałam ze to może być jakaś choroba grzybowa ?

Nie wiem, która dokładnie, ja mam dużo magnolii, esencja zapachowa uwalnia się przy nich mocno w godzinach przed wieczornych, aaach jak pachną, moja Stellata ma cudowną eteryczność

Jałowców mam dużo za dużo, najgorszy jest skayrocet, te co kolumnowo rosną i łuskowate.
Mnie też nie wszystkie tulipany będą kwitły, jedne do wywalenia same liście wyrosły, do wymiany jesienią....

anabuko1 11:47, 14 kwi 2016

A może zwiąż wyżej te jałowce, jakąś linka i będzie lepiej
Agania 12:06, 14 kwi 2016

anabuko1 napisał(a)
A może zwiąż wyżej te jałowce, jakąś linka i będzie lepiej

Będziemy wiązać ile sie da, ale są raczej do uciachania, one maja Aniu po 5m wysokości.

anabuko1 13:28, 14 kwi 2016

O fiu, fiu, 5 m wysokość.!!
to pewnie trochę przytnij, trochę podwiąż i będzie ok
margaretka3 13:31, 14 kwi 2016

Agania napisał(a)

Mnie też nie wszystkie tulipany będą kwitły, jedne do wywalenia same liście wyrosły, do wymiany jesienią....

Agatko, a jeśli one teraz nie kwitną, to na przyszły rok też nie?
Nie zbiorą się?
Też mam kilka, które chyba teraz nie zakwitną.
Agania 13:42, 14 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

Agatko, a jeśli one teraz nie kwitną, to na przyszły rok też nie?
Nie zbiorą się?
Też mam kilka, które chyba teraz nie zakwitną.

Nie zastanawiałam się nad tym, ale ja nie będę czekać, posadzę nowe, rosną przed tarasem w tamtym roku było przepięknie, w tym będzie nijako, chcę co wiosnę tulipanki widzieć
Agania 13:44, 14 kwi 2016

anabuko1 napisał(a)
O fiu, fiu, 5 m wysokość.!!
to pewnie trochę przytnij, trochę podwiąż i będzie ok

Będziemy kombinować, na drabinę nie wylezę, bo mam lek wysokości i kto mnie będzie łapał jak eM będzie trzymał drabinę