Aniu jak wybrać w tak szerokim spectrum i bogactwie gatunków?
Jak wybrać najpiękniejsze i najcenniejsze drzewa?
Jakie drzewo wybrać na słońce i żeby jeszcze nie chorowało?
Hmm...trudne pytania mi zadajesz?
Klony podpięłabym do tej grupy jak dla mnie najcenniejszej, a zacznę od tych
pospolitych...pogrupowałam je kolorami
Polecam lubię:
k. Princeton Gold,, plusikiem zaznaczyłam drzewa, które posiadam.
k. Crimson Sentry+, Crimson King+, Royal Red
k. Drumondii+, jawor Brilantisinium+, Leopoldii,
k. czerwony Red Sunset+
Japońskie jak mają rosnąć w słońcu to im trzeba stworzyć klimat i zapewnić dużo wilgotności i towarzystwo mieszanych drzew/lasów.
Ciekawymi propozycjami, o które możesz się pokusić, a znając Ciebie lubisz rzadkie drzewa..to klony: k. rubrum, Ginnala, k. mandżurski, k. ussuryjski, k. kolchicki obok pensylwańskiego, śniady/wrażliwe, k. Henry'ego.
Są to drzewa raczej kolecjonerskie i mozna je tylko podziwiac w niektórych ogrodach botanicznych
Inne liściaki lubiane przeze mnie to derenie jadalne, pagodowe i skrętolistne...dawidia chińska, platany, jarząby, nie wiem jak wygląda całorocznie złotokap i jak szybko się starzeje, czy nie jest kruchy i łamliwy jak Catalpy....aha i bez magnolii nie ma ogrodu
Całuski
Uważaj, bo ożanka jak pokrzywa wygląda i niech Ci eM nie wyplewi tak jak mój
Kadry Kasiu coraz rzadziej, najpierw zrobić coś trzeba dla ogrodu...podlewam, bo wszystko usycha.
Buź
Raczej nie mam, godną polecenia jest Turzyca Ice Dance i Evergold są sprawdzone na ogrodowisku i je widziałam w krótkich szpalerach
Moją uwagę teraz przyciągają, seslerie, obiedka i hakone, z którymi latam po ogrodzie i testuję dla nich najlepszą miejscówkę...próbuję, testuję
Na dzień dobry zostawiam dla Was kwiaty róży chińskiej, która mi właśnie kwitnie
życzę zaglądającym dużo słoneczka lub deszczu co kto woli na udany weekend