Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 19:59, 06 lut 2015

Urszulla napisał(a)
Aga, dobrze że zdrówko w porządku, imprezować można z opóźnieniem jak fajnie wraca się do siebie, prawda zwłaszcza gdy w domu pachnie hiacyntowo orginalną donicę im dobrałaś

Mch.... ach jaki zapach zastałam, od razu lepiej się poczułam, żadne mury nie zastąpią własnego domciu...hiacynty tańczą chyba gorącą zumbę na przywitanie

Agania 20:04, 06 lut 2015

Kasya napisał(a)
Tam wyżej taka żółta kosodrzewina to tez winter gold ?

Jak żółta zimą, to Winter Gold...jest jeszcze Ophir, ale jej nie mam, bo to maluszek, do małych ogródków

tutaj fragment rabaty przestrzennej z brzozą pożyteczną Dorendos, świerkiem serbskim Pendula, kosodrzewiną Winter Gold i hortesjami Lime light
Agania 20:13, 06 lut 2015

JoannA napisał(a)
Aganiu dużo zdrówka życzę i buziole przesyłam.
Najważniejsze że juz w domku jesteś

Dziękuję i też buziaczki przesłam i obrazki z ogrodu

Agania 20:23, 06 lut 2015

JoannA napisał(a)
Aganiu dużo zdrówka życzę i buziole przesyłam.
Najważniejsze że juz w domku jesteś

Joasiu cmokam, mam dużo nasionek do wysiewu, czekam na twoją pomoc kochana
mój ogród i ja kłaniamy się tobie nisko ...pierwsze nasionka otrzymałam od ciebie i od Ciebie zaczęła się moja nasionkowa przygoada, mam stipę... za to cię kocham i tęsknię za Tobą...purpurea mi nie wzeszła, proszę Cię o wskazówki, bo to tak piękna trawa, że nie sposó jej nie mieć w ogródku

buziakam i pozdrawiam Cię serdecznie

W ogrodzie tylko fajnie wyglądają żółte iglaczki

JoannA 20:31, 06 lut 2015

Ta czerwona trawa to była rozplenica "Rubrum', a ta i u mnie nie powschodziła więc ją sobie odpuszczam z wysiewem. Możliwe że nasionka były niedojrzałe i stąd ta porażka. Kupię gotowe sadzonki.
Jakie nasionka Aganiu kupiłaś? Postaram się pomóc Aganiu.
Agania 20:54, 06 lut 2015

JoannA napisał(a)
Ta czerwona trawa to była rozplenica "Rubrum', a ta i u mnie nie powschodziła więc ją sobie odpuszczam z wysiewem. Możliwe że nasionka były niedojrzałe i stąd ta porażka. Kupię gotowe sadzonki.
Jakie nasionka Aganiu kupiłaś? Postaram się pomóc Aganiu.

Kupiłam dużo nasionek, warzyw, króre opisała nasza szefowa Danusia, buraka naciowego, pora, jarmuż i cebulę proponowaną przez Tomasza z Radokowa, dynię piżmową proponowaną przez Gabrysię, i pomidorki koktailowe, które udały się Halince Zawitce, małymi kroczkami zgłęgiam tajniki hodowli ulubinych warzyw, a zioła są moim największym wyzwanianiem, a herbatki ze świeżą miętą sobie nie wyobrażam
Agania 21:04, 06 lut 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mam nadzieję że zdrówko OK??? Prezenty śliczne a i ja życzę Ci wszystkiego co najlepsze, cudownego wesela, zdrowia, spełnienia marzeń, miłości i abyś zawsze była tak cudowna jak jesteś Buziaki i tulasy wielkie

Różyczki cudownwe, siostra łezki mi lecą......przutulaski odwzajemniam
buziak
Agania 21:10, 06 lut 2015

Nallar napisał(a)

Czytałam o przygotowaniach do uroczystości, to przecież bardzo ważny dzień nie tylko dla młodych ale i dla rodziców. My rodzice już tak mamy że martwimy się i przeżywamy wszystko "nadprogramowo" ale czy da się inaczej?
Trzeba wierzyć że będzie dobrze, że szczęście Twojej córce towarzyszyć będzie nie tylko w ten dzień ale przez całe jej życie.

Dziękuję Ewuniu tak będzie, teraz, już jetestem tego pewna
Uwielbiam mojego przyszłego zięcia
yolka 21:12, 06 lut 2015

Agatka wszystkiego dobrego na imienino-urodziny, zdrowia i pomyślności
JoannA 21:29, 06 lut 2015

Pora możesz już wysiać Aganiu. Napełnij pojemnik ziemią, rozsyp nasionka i delikatnie przykryj mała ilością ziemi, a następnie mała ilością piasku (ten utrzymuje wilgoć). Ledkko uklep i zroś wodą, nie lejemy dużym strumieniem bo wypłuczesz nasionka. Nakryj folią i ustaw na południowym parapecie. Po wykiełkowaniu nasion folie zdejmij żeby roslinki miały dostęp światła. Podlewaj regularnie bo por lubi wodę. Wysadź na warzywnik na przełomie kwietnia - maja.
Pomidroki koktajlowe wysiej w marcu, jak wypuszczą pierwsze liśtki właściwe przepikuj.
Burak naciowy możesz wysiewać od razu na warzywniak od kwietnia do czerwca, a na wcześniejszy zbiór możesz wyprodukować rozsadę. Nie wiem czy warto się w to bawić.
Jarmuż na warzywnik maj-czerwiec, po około 6 tygodniach rozsadzić w odstępach 50x50 cm
Dynia piżmową - osiąga dojrzałość po 5-6 miesiącach. Musisz wyprodukować rozsadę, wysiew kwiecień po 2-3 nasionka w pojemniczek, słabsze usuniesz, wysadź na warzywniak po przymrozkach albo zakup klosze...fajne są.
Ta cebula to nasionka?
Nie znam tej odmiany, jest instrukcja na opakowaniu?
Zwykłą cebulę siałabym w kwietniu wprost na warzywniak, przed siewem dodaj kompostu bo ona to lubi.
To tak w telegraficznym skrócie
Aganiu, na targu powinnaś dostać różne zioła w pojemniczkach w dość niskich cenach. Ja takie kupuję i wysadzam, a bazylię wysiewam od razu na warzywniaku (skrzyniach).